Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сам роб.20-21.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.08.2019
Размер:
526.34 Кб
Скачать

Оцінка нерухомості, що перебуває у власності (управлінні) фізичних осіб

Посадова особа органу державної податкової інспекції має право входити на землю або у будівлю, що підлягає оподаткуванню, з метою визначення бази оподаткування у зручний для власника (користувача) час. Узгодження відбувається шляхом надіслання або особистого вручення письмового повідомлення з пропозицією про час зустрічі, яка має передбачати точний час зустрічі у період з 8 години ранку до 19 години вечора протягом двох визначених податковим органом робочих днів тижня або у період з 8 години ранку до 17 години вечора суботи, але не раніше ніж через 30 календарних днів після надіслання звернення.

Протягом наступних після дня одержання письмового повідомлення 10 календарних днів власник (користувач) зобов'язаний сповістити орган державної податкової інспекції про дату огляду. У разі якщо узгодження такого часу не відбувається протягом 20 календарних днів з моменту першого звернення до органу державної податкової інспекції останній має право призначити дату огляду самостійно, про що письмово сповіщає власника (користувача) нерухомості.

У разі коли час огляду неможливо узгодити у зв'язку з відсутністю власника (користувача) орган державної податкової інспекції зобов'язаний вивісити письмове повідомлення про призначену дату огляду біля входу до об'єкта оподаткування або на спеціальній дошці податкових оголошень, яка встановлюється на доступному для огляду місці біля входу у приміщення органу місцевого самоврядування територіальної громади.

У разі коли власник (користувач) нерухомості не забезпечив можливості проведення огляду такої нерухомості податковий орган має право самостійно встановити базу оподаткування такої нерухомості на підставі зовнішнього огляду, а також відомостей, що є в розпорядженні такого органу державної податкової інспекції.

Фізична особа - платник податку має право на перегляд бази оподаткування, самостійно встановленої органом державної податкової інспекції у разі надання органу державної податкової інспекції документів, що засвідчують відсутність платника податку у зв'язку з довготерміновим відрядженням, хворобою або обмеженням свободи пересування, ув'язненням чи полоном такої фізичної особи або внаслідок дії обставин непереборної сили, підтвердженими документально.

На відповідний перегляд мають також право спадкоємці фізичної особи, яка визнана безвісно відсутньою або померлою за процедурою, встановленою законодавством, а також опікуни фізичної особи, визнаної в установленому законодавством порядку недієздатною.

Платник податку зобов'язаний повідомити орган державної податкової інспекції про випадки, коли об'єкт оподаткування зазнає істотних змін, а саме:

відбувається ліквідація (знесення, зруйнування) об'єкта оподаткування або його частини;

збільшується база об'єкта оподаткування.

Оцінка нерухомості, що перебуває у власності (управлінні) юридичних осіб

Посадова особа органу державної податкової інспекції має право входити на територію, де розташована будівля, що підлягає оподаткуванню, з метою підтвердження балансових розрахунків бази оподаткування будь-якого робочого дня у передбаченому законодавством порядку.

Порядок нарахування, сплати та зарахування податку на нерухомість

Зобов'язання щодо податку на нерухомість визначаються органами державної податкової інспекції на підставі визначення бази оподаткування нерухомості та ставок, встановлених цим Законом.

Особи, які користуються податковими пільгами, встановленими цим Законом, зобов'язані до 1 лютого чергового податкового року надіслати органу державної податкової інспекції інформацію про склад майна і фізичних осіб, які мають право на одержання таких пільг.

У разі несвоєчасного надіслання такої інформації пільги не надаються.

Не пізніше 30 квітня чергового податкового року орган державної податкової інспекції надсилає за місцем розташування будівель податкове повідомлення про річні податкові зобов'язання, розраховані з урахуванням змін податкових баз та вчасно отриманої від платників податку інформації про право на пільги щодо цього податку.

Податкове повідомлення має містити реєстраційний номер власності, ім'я власника (якщо воно відоме), відомості про об'єм будівлі, податкову базу будівлі, суму податку, що підлягає сплаті, строк і порядок сплати податку.

У разі коли надіслати повідомлення неможливо у зв'язку з тим, що не визначено власника або відповідальну особу за внесення податку або через відсутність технічних умов для вручення такого повідомлення, орган державної податкової інспекції зобов'язаний вивісити податкове повідомлення біля входу до об'єкта оподаткування та на спеціальній дошці податкових оголошень, яка встановлюється на доступному для огляду місці біля входу у приміщення органу місцевого самоврядування територіальної громади.