Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
с.з. Податк. законод. 2012.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
511.49 Кб
Скачать

Дніпропетровський гуманітарний університет

КАФЕДРА цивільно-правових дисциплін

ПОДАТКОВЕ ЗАКОНОДАВСТВО

ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ ТА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

для студентів юридичного факультету

Дніпропетровськ – 2012

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ГУМАНІТАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

«Затверджую»

Проректор з навчальної

роботи

__________Г.М. Богуславський

«___» березня 2012р.

Плани семінарських занять та самостійної роботи

з дисципліни

«Податкове законодавство»

з підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр»

за напрямом підготовки 6.030401 «Правознавство»

Дніпропетровськ – 2012

Плани семінарських занять та самостійної роботи з дисципліни «Податкове законодавство»/Укладач: магістр права, викладач Дніпропетровського гуманітарного університету Кобзар А.Ю. - Дніпропетровськ, 2012. - 52 с.

Рецензенти:

Приймаченко Д.В. – доктор юридичних наук, доцент, начальник кафедри адміністративного та митного права Академії митної служби України.

Соколенко О.Л. – кандидат юридичних наук, доцент, завідувач кафедри адміністративного та кримінального права Дніпропетровського національного університету ім. Олеся Гончара.

Загальні положення

Навчальна дисципліна «Податкове законодавство» являє собою систему знань, одержаних наукою податкового права, практикою його створення і реалізації.

Податкове право є нормативною дисципліною, яка відноситься до циклу фундаментальних та професійно-орієнтованих навчальних дисциплін.

Предмет дисципліни: врегульовані нормами податкового права сукупність суспільних відносин, що виникають в податковій системі України.

Складовими мети цієї навчальної дисципліни є:

    • освітня (навчальна) – сприяти становленню сучасного всебічно-розвинутого висококваліфікованого фахівця-юриста, здатного на достатньому рівні репрезентувати одержані знання; вміння аналізувати нормативно-правові акти та інші документи при вирішенні практичних ситуацій у сфері податків; чітко визначати структуру й зміст податкових правовідносин, статус, права і обов’язки їх учасників; застосовувати отримані знання при оцінці конкретної ситуації; виробляти настанови на оволодіння професійними вміннями та навичками;

    • виховна – формувати ціннісні орієнтири відповідно до ідеалів гуманізму, демократії, соціальної справедливості, поваги до особистості; виховувати активну громадянську позицію; сприяти усвідомленню ролі та значення юридичної діяльності в розбудові та зміцненні української держави; формувати в майбутніх правників високий рівень правової свідомості та правової культури, професійних та особистісних якостей.

Завдання вивчення дисципліни. Вивчення дисципліни спрямовується на формування у юристів знань, вмінь та навичок, відповідають завданням, які ставляться перед правниками на конкретному етапі розвитку українського суспільства, що передбачає досягнення такого рівня підготовки студента, при якому він повинен:

Знати:

1) на понятійному рівні: основні положення законодавства України, що регулюють сферу оподаткування; місце інституту податкового права в системі фінансового права; особливості механізму адміністративно-правового регулювання податкових правовідносин; суб’єктів податкового права та основні види податків і зборів в Україні;

2) на фундаментальному рівні: особливості змісту суспільних відносин, що виникають в податковій системі України, платників податків, ставки та об’єкти оподаткування;

3) на практично-творчому рівні: напрями удосконалення правового регулювання податкової системи України; правовий статус податкових органів; особливості відповідальності за порушення податкового законодавства; застосування заходів відповідальності за податкові правопорушення.

Вміти:

1) на репродуктивному рівні: відтворювати основні поняття та категорії, що відображають сутність та елементи податкової системи України, а також положення нормативно-правових актів, що регулюють сферу оподаткування.

2) алгоритмічному рівні: довільно використовувати засвоєні знання для розв’язання типових ситуацій, що виникають в сфері оподаткування, а також організовувати свою діяльність на основі певного алгоритму; вільно орієнтуватися у податковому законодавстві; складати необхідні процесуальні документи.

3) на евристичному рівні: орієнтуватися у процесах сплати податків та зборів в Україні; знаходити шляхи розв’язання нетипових задач, що виникають у юриста під час оцінки професійних ситуацій, визначення юридичної відповідальності за порушення податкового законодавства, а також спілкування з громадянами і правопорушниками.

4) на творчому рівні: переосмислювати наявні знання стосовно нових фактів; адаптувати раніше отриманий досвід до змінних умов та нестандартних ситуацій; варіативно розв’язувати професійні завдання.