Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекція 3 по Загоруйко.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
08.08.2019
Размер:
84.48 Кб
Скачать

6. Вплив онкогенних факторів на біоценози.

У наш час особливої актуальності набувають проблеми онкоекології, де ведуться дослідження впливу онкогенних факторів на біоценози. Цей новий підхід припускає дослідження популяційних ефектів циркулюючих канцерогенних речовин з метою інтегральної оцінки стану різних екосистем, визначення організмів-індикаторів забрудненості довкілля канцерогенами та контролю за їх вмістом.

Серед прісноводних та морських організмів найбільшу цікавість викликають мідії, мезопланктон та деякі види водоростей, що мають велику здатність до накопичення ПАВ.Епідеміологічний аналіз пухлинних захворювань серед деяких популяцій риб дозволяє зв’язати підвищення частоти захворюваності на ЗН з ступенем забрудненості водойм нафтопродуктами , відокремлювати природні популяції риб, найбільш чутливих до впливу канцерогенних факторів у водних екосистемах.

У грунтовому мікро біоценозі до впливу найбільш поширеного канцерогену-бензпірену(БП) найбільш чутливі грунтові гриби, актиноміцети, спорові бактерії, кількість яких оборотно корелює із концентрацією БП. У якості фітоіндикаторів забруднення біосфери ПАВ пропонується використовувати хвою сосни звичайної, ступінь забруднення котрої бензпіреном корелює з його концентрацією у атмосфері.

  1. Можлива профілактика злоякісних новоутворень.

На сьогодні синтезовано понад 5 млн.хімчних речовин і сумішей, з яких 60 тис. знаходять своє практичне застосування. Це зумовлює небезпечність появи нових речовин, що матимуть або безпосередній, або відділений канцерогений ефект. Учені вважають, що рак можна у значному проценті випадків попередити. Теоретично найбільш розроблена та широко застосовується на практиці гігієнічна профілактика. Її суть полягає у захищені організму від канцерогенних забруднень оточуючого середовища. Наприклад, американський вчений Л.Ваттенберг прийшов до висновку, що багато сполук, що входять до складу овочів та фруктів, наприклад, флавони, підвищують ефективність ферментів, що знешкоджують бензпірен та інші канцерогени. Індоли, що знаходяться в брюссельській капусті при вживанні сприяють виведенню з організму канцерогенів, Цьому ж сприяють антиоксиданти, що перешкоджають окисленню жирів.

Важливу роль у боротьбі із раком відіграють деякі вітаміни. Доведено взаємозв’язок між раком та низьким рівнем вітаміну А в організмі тварин та людини. Дефіцит цього вітаміну порушує нормальну діяльність усієї імунної системи. Застосування цього вітаміну при профілактичному лікуванні передракових станів порожнини роту, гортані, сечового міхура та піхви вже давно дає гарні результати. Ліквідація в організмі дефіциту вітамінів А.С.Е підвищує його протипухлинну стійкість.

Незважаючи на те, що умови гігієни праці на більшості шкідливих підприємств змінилися на краще, з’явились нові загрозливі фактори, пов’язані з отруєнням довкілля. Розроблені методи оцінки канцерогенного ризику забруднення оточуючого середовища та їх ГДК у повітрі та водоймаї . Велике значення має вдосконалення технологій: наприклад, використання подвійних фільтрів для очистки диму цигарок, затримка та екстракція канцерогенів з восків, що йдуть на пакування продуктів харчування.За даними вчених, деякі породи дерев здатні вилучати з грунту канцерогенні речовини, розкладати та використовувати у процесі власного обміну.