Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція ЗЕД Технології інвестування.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
1.24 Mб
Скачать

Тема 6. Міжнародна інвестиційна діяльність

1. Засади міжнародної інвестиційної діяльності

1.1. Особливості міжнародного інвестування на ринку фінансових активів

1.2. Форми міжнародного реальною інвестування

1.3. Етапи розвитку міжнародної інвестиційної діяльності компаній

2. Інвестування у звичайні акції

2.1. Загальні риси інвестування у звичайні акції

2.2. Класифікація звичайних акцій (першокласні акції, дохідні акції, акції зростання, спекулятивні акції, циклічні акції, оборонні акції)

2.3. Основні показники оцінки акцій (коефіцієнт ціна/прибуток, зростання коефіцієнту ціна/прибуток, коефіцієнт ціна/обсяг продажу, коефіцієнт ціна/балансова вартість, коефіцієнт поточної ліквідності, показники ефективності менеджменту, коефіцієнт Веtа)

2.4. Стратегії інвестування у звичайні акції (стратегія довгострокового володіння, стратегія отримання високих прибутків на інвестований капітал, стратегія довгострокового зростання інвестицій, агресивне керування портфелем акцій, стратегія спекуляції)

3. Міжнародний ринок облігацій

3.1. Сутність та види облігацій (облігації Казначейства США, урядових відомств, муніципалітетів, корпорацій, єврооблігації)

3.2. Ключові показники при оцінці облігацій

4. Депозитарні розписки як інструменти міжнародного інвестування

4.1. Основні поняття і переваги програм депозитарних розписок

4.2. Схема випуску депозитарних розписок

5. Інструменти аналізу міжнародного інвестиційного ринку

5.1. Індекси фондового ринку

5.2. Загальні поняття та методика розрахунку

5.3. Dow Jones Industrial Average (D J I A)

5.4. Фондовий індекс S&P 500

5.5. Зведений індекс ривка акцій NASDAQ

5.6. Інші відомі й авторитетні світові індекси

6. Інвестиційні фонди на міжнародному інвестиційному ринку (що являють собою інвестиційні фонди, види інвестиційних фондів: фонди відкритого типу (загальні поняття, фонди з «навантаженням» і «без навантаження», Інвестиційні фонди закритого типу )

Питання для самостійного опрацювання (реферат , доповідь)

1. Інвестиційна діяльність міжнародних корпорацій

1.1Сутність міжнародних корпорацій

1.2 Особливості функціонування транснаціональних корпорацій у міжнародній економіці

1.3. Умови та засади здійснення інвестиційної діяльності транснаціональних корпорацій

1.4. Вплив транснаціональних корпорацій на економічний розвиток держав

2. Україна на міжнародному інвестиційному ринку

2.1. Іноземні інвестиції у реформуванні економіки України

2.2. Правові основи іноземного Інвестування в Україні

2.3.Іноземні інвестори в Україні

2.4.Спеціальні економічні зони й іноземні інвестиції

І. Засади міжнародної інвестиційної діяльності

Переваги міжнародних фінансових інвестицій. Незважаючи на складності і ризик, обсяг міжнародних інвестицій досить високий і постійно зростає. Так, акції всіх основних світових корпорацій котуються на біржах різних країн. Значні корпорації, а також уряди і місцеві органи влади позичають кошти шляхом випуску своїх цінних паперів в Інших країнах або на європейському ринку. Існують міжнародні фінансові групи, що володіють значними коштами й інвестують їх па тих сегментах міжнародного ринку, де можна одержати вищі прибутки.

Значний розвиток міжнародних інвестицій пов'язаний із тим, що вони дають можливість одержувати більш високу якість - велику прибутковість і менший ризик у порівнянні з чисто національними інвестиціями.

Цінні папери кожного національного ринку мають тенденцію одночасного росту чи падіння їхніх курсів, оскільки на них однаково впливають національні економічні і політичні умови - обсяг і динаміка грошової маси, зміна процентних ставок, дефіцит бюджету, грошова і податкова політика держави й ін.

1. Додаткова прибутковість міжнародних інвестицій пов'язана з можливим зростанням курсів іноземних валют по відношенню до валюти Інвестора. Зростання курсу валюти деяких країн дозволяє також одержати більш високу прибутковість вкладень у облігації її емітентів, навіть якщо їхня прибутковість буде дещо менше прибутковості облігацій у країні інвестора.

2. Міжнародні інвестиції можуть забезпечити і менший ризик їхнього портфеля. Це пов'язано з тим, що економіки різних країн розвивається нерівномірно, і якщо деякі національні ринки акцій будуть падати, інші будуть зростати. Інвестор, що вважає себе достатньо досвідченим, може купувати на ринках активи, які, на його думку, будуть рости, і зневажати тими, що можуть упасти. Звичайний інвестор може зменшити ризик міжнародних інвестицій шляхом диверсифікації портфеля, тобто придбання цінних паперів різноманітних національних ринків.

Субєкти міжнародних інвестицій

Міжнародні інвестиції здійснюють спеціалізовані інвестиційні та пенсійні фонди, страхові компанії, банки, корпорації і приватні інвестори.

Структура ринку міжнародних інвестицій

Ринок міжнародних інвестиційних активів розподіляються на два головних сегменти:

1) міжнародний ринок фінансових Інвестицій;

2) міжнародний ринок реальних Інвестицій.

Фінансовими інвестиціями (financial investments) є контракти, які записані на бумазі або в електронному вигляді.

Реальними інвестиціями (real investments), як правило, є інвестиції у будь-який тип матеріальних активів (земля, устаткування, підприємства).

У примітивних економіках основна частина інвестицій відноситься до реальних, у той час як у сучасній економіці значна частина інвестицій представлена фінансовими інвестиціями. Хоча високий рівень розвитку інститутів фінансового інвестування в значній мірі сприяє і зростанню реальних інвестицій.