Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УДОТОВА ПІДРУЧНИК 1- 45 СТОРІНОК.doc
Скачиваний:
79
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
344.58 Кб
Скачать

4.2. Класифікація сімей

І ДОМОГОСПОДАРСТВ,ЇХ СТРУКТУРА

В основу вивчення структури домогосподарств покла­дено їх поділ за типами, складом і розмірами. Щоб оцінити вплив різних факторів на розміри та структуру домогосподарств, зазна­чений поділ можна поєднувати з групуванням членів домогоспо­дарств за соціально-демографічними ознаками (віком, шлюбним станом, кількістю дітей, економічною активністю, зайнятістю 11 і т. ін.). Вибір конкретного поділу визначається метою дослідження з урахуванням сфери практичного застосування статистичних даних. Усі об'єкти господарювання, які відповідають наведеному щой­но визначенню поняття «домогосподарство», належать до прива­тних (звичайних) домогосподарств. Крім них є колективні (гру­пові) домогосподарства — групи людей, які мають спільне житло та спільно харчуються, але не мають індивідуальних бюджетів і спільних споживчих витрат. Ці групи людей, як правило, не пов'я­зані між собою і родинними стосунками. Такі домогосподарства утворюють, наприклад, особи, котрі постійно проживають у бу-динках-інтернатах для старих та інвалідів, у дитячих будинках, інших установах соціального забезпечення, релігійних установах, казармах військових частин тощо.

За ознакою сімейності домогосподарства поділяються на сі­мейні і несімейні. До сімейних домогосподарств відносять гос­подарства, ядром яких є сім'я. Вони можуть складатися з однієї або кількох сімей. Несімейні домогосподарства складаються із самотніх осіб, а також із родичів, які не утворюють сім'ю (брат і сестра, бабуся та онука і т. ін.), або не родичів.

Оскільки більшість домогосподарств утворюються із сімей, які вельми різняться за своїм складом, чисельність, статевими та віковими характеристиками, рівнем освіти, зайнятістю тощо, по­стає потреба систематизувати інформацію про сім'ї, а отже, і про домогосподарства. Класифікувати сім'ї та домогосподарства мож­на по-різному. Вибір конкретної класифікації в кожному окремо­му випадку здійснюється з урахуванням завдань дослідження.

Поділяючи домогосподарства за ступенем складності сімейної структури, звичайно застосовують загальну класифікацію, згідно з якою всі сімейні домогосподарства поділяються на групи. Ці групи складаються або з однієї чи кількох шлюбних пар із дітьми чи без дітей разом з одним із батьків подружжя (без нього), з ін­шими родичами (без них), або з матерів (батьків) із дітьми. На базі цієї загальної класифікації можуть розроблятися докладніші

63

варіанти. Наприклад, сукупність усіх домогосподарств можна поді­лити на групи за такою ознакою, як структура сім'ї; виокремлю­ючи домогосподирства, що складаються:

  • з однієї шлюбної пари;

  • зі шлюбної пари з дітьми;

  • зі шлюбної пари з дітьми чи без них та одного з батьків по­ дружжя з дітьми;

  • зі шлюбної пари з дітьми чи без них та одного з батьків по­ дружжя й, можливо, інших родичів або не родичів;

  • із двох шлюбних пар із дітьми і без дітей;

  • з трьох і більше шлюбних пар із дітьми чи без дітей;

  • із матері (батька) з дітьми;

  • із матері (батька) з дітьми та одного з батьків матері (бать­ ка), і, можливо, з інших родичів або не родичів.

Можна розглядати й інші домогосподарства.

На підставі класифікації за складом сім'ї можна обчислювати частки домогосподарств із повними і неповними сім'ями, а також із простими і складними сім'ями. Сім'ї, які містять у своєму складі принаймні одну шлюбну пару, вважають повними сім'ями, а сім'ї, утворені одним із батьків із дітьми, — неповними. Сім'ї, що складаються лише з батьків і їхніх дітей, належать до прос­тих, усі іншої сім'ї становлять групу складних сімей.

Для вивчення структури домогосподарств велике значення має їх поділ за кількістю членів, їхньою статтю та віком; за наяв­ністю і віком дітей. Згідно з таким групуванням виокремлюють малі, середні та великі домогосподарства, визначають їх частку в загальній кількості домогосподарств, обчислюють середні розмі­ри за кількістю членів у кожній групі і по сукупності в цілому. Крім середнього розміру домогосподарства становлять інтерес і інші показники: середня кількість дітей, молодших за 18 років, яка припадає на одне домогосподарство; середня кількість зайня­тих; частка чоловіків і жінок у домогосподарстві; середній і меді­анний вік його членів. Так, за результатами вибіркового обсте­ження в 2000 році умов життя домогосподарств їх основні соціа­льно-демографічні характеристики по Україні відбиває табл. 4.1і.

Згідно з табл. 4.1 для України в цілому найбільш характерни­ми є домогосподарства, які складаються з двох осіб (27,5 %). Ве­ликі домогосподарства (із п'яти і більше осіб) у структурі сільсь­ких домогосподарств становлять 16,5 %, а міських — 7,7 %. У міс- тах переважають (52,8 %) домогосподарства з двох і трьох осіб, у сільській місцевості майже половина домогосподарств склада­ється з одинаків і двох осіб. Понад половина всіх домогоспо­дарств (55,3 % у місті і 58,4 % у селі) у своєму складі не мають дітей. Лише 14,6 % домогосподарств мають у своєму складі дітей у віці до 7 років. Ці дані свідчать про вкрай тривожну демографі­чну ситуацію в нашій країні.