Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інст зміни2..doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
94.21 Кб
Скачать

Тема 10. Інституціональні зміни.

  1. Сутність та особливості інституціональних змін, варіанти розвитку інститутів.

  2. Імпорт (трансплантація) інститутів як революційний варіант їх розвитку.

  3. Інституціональні пастки.

Трансформаційні процеси, що відбуваються в світовій господарській системі на сучасному етапі, обширні і багатогранні і зачіпають всі країни: у меншій мірі — з розвиненою ринковою економікою, в більшій — з економікою, що розвивається і перехідною. Останнє десятиліття характеризується корінними змінами саме в інституціональній системі останньої групи країн. Перетворення охоплюють всі сфери суспільства і від того, в якому напрямі вони ведуться, наскільки глибоко міняють існуючу систему інститутів, залежить економічний розвиток як в короткостроковій, так і в довгостроковій перспективі.

Інституціональні зміни означають зміни інституціональної структури як набору взаємозв'язаних формальних правил і неформальних обмежень, що визначають систему стимулів для економічних агентів.

Інституціональні змін мають три важливі особливості:

 інституціональні зміни можна розглядати на основі загального поняття життєвого циклу, тобто слід виділяти фази зародження зміни (інституціональна інновація), функціонування інституту і його відмирання, що може бути одночасно і фазою виникнення нового інституту;

 усередині фази інституційного нововведення виділяється три основні джерела інновацій – запозичення, ненавмисний винахід, цілеспрямований (навмисний) винахід або інституційне проектування (інституційні технології);

 на етапі розповсюдження нового інституту важливо розрізняти два принципові механізми: державне примушення до використання нового інституту, і добровільне ухвалення господарюючими суб'єктами нового правила.

Варіанти розвитку інститутів.

Еволюційний варіант розвитку інститутів. Під еволюційним варіантом розвитку інститутів розуміється легалізацію неформальних обмежень (які склалися і укріпилися в суспільстві природним шляхом в процесі еволюції), тобто надання правилам, що лежать в їх основі сили закону і перетворення цих обмежень у формальні.

Багато економічних інститутів, що зародилися ще в старовині часи і період середньовіччя, потім було легалізовано державою.

Еволюційні процеси далеко не завжди ведуть до оптимальних (соціально доцільних) результатів. Стійкими можуть опинитися не тільки соціально доцільні, але і неефективні інститути.

Імпорт (трансплантація) інститутів як революційний варіант їх розвитку. Поняття інституціональних технологій.

Інституціональні технології це технології, пов'язані з генерацією (вирощуванням), а також імпортом нових інститутів, здатних привести до зниження трансакційних витрат функціонування різних систем суспільства, у тому числі і економічної.

Стимулом для впровадження інституціональних технологій є наступні чинники:

1) інститути зменшують невизначеність вибору шляхом забезпечення передбачуваності результатів окремій сукупності дій;

2) інститути скорочують трансакційні витрати (тобто витрати на пошук інформації, її обробку, оцінку і специфічний захист того або іншого контракту) точно так, як і фізичні технології скорочують виробничі витрати.

Передача інституціональних технологій стає можливою завдяки властивостям, якими володіють інститути, а саме:

  1. спадкоємність інститутів і можливість передачі від поколінню до покоління завдяки властивому ним механізму навчання. Навчання може бути спеціалізацією певної організації, а може здійснюватися, коли люди в ході роботи стежать за діями досвідченіших колег і роблять так само, як вони;

  2. система стимулів: позитивних (винагороди за виконання певних правил) і негативних (покарання за недотримання певних правил). Таким чином, інститути забезпечують свободу і безпеку дій індивіда в певних рамках.

Враховуючи той факт, що дослідження в області інституціональних технологій широко ведуться лише останнє десятиліття, їх роль в успішному здійсненні інституціональних перетворень в різних країнах, а також забезпечення подальшого економічного зростання незаперечна. Проблема полягає в тому, що на відміну від фізичних технологій інституційні технології, їх розвиток і, що особливо важливе, способи впровадження ще недостатньо вивчені.

На думку Т. Еггертссона, ці труднощі пов'язані з наступними аспектами:

  1. труднощі, що виникають при оцінці ефективність тієї або іншої інституціональної технології;

  2. існуючим інституційним середовищем, яке надає вирішальний вплив на ефективність інститутів, що імпортуються, і може привести до інституційних конфліктів;

  1. впровадження інституційних технологій може одночасно мати позитивний попит з боку одних груп суб'єктів і негативний — з боку інших, що неминуче веде до високих витрат;

  2. не дивлячись на чималий обсяг знань про інституційні технології, про динамічну траєкторію переходу від однієї економічної системи до іншої відомо досить мало. У разі невдачі економічні і соціальні науки не мають готових рецептів для відновлення дисбалансу, що виник в економічній системі.

Який вигляд будуть мати основні інститути в результаті трансформацій, передбачити досить складно, оскільки будь-яка інституціональна система відрізняється таким різноманіттям неформальних норм і відносин, вписати які в рамки формальних правил або офіційного законодавства досить проблематично.

Розробка інституціональних технологій, як і виробничих, є тривалим процесом, що вимагає великих фінансових витрат, тому багато країн схильні «імпортувати» вже існуючі інститути.