Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
березнівський лісгосп аналіз.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
933.38 Кб
Скачать

45

Вступ

Ліс є явищем біологічним та фізико-географічним, складовою частиною географічного ландшафту і біосфери планети в цілому.

За біологічними властивостями лісонасадження здатні адаптуватися до відповідних умов місцезростання і водночас позитивно впливати на поліпшення якості навколишнього середовища і соціально-економічних умов життя людей, а також на підвищення стабільності всієї ландшафтної системи.        Сучасні ліси виконують одночасно три функції: споживацьку (як джерело деревини та не деревних продуктів), захисну та соціальну. У всіх цих напрямах попит на корисні властивості лісу зростає. Тепер деревина служить сировиною більше ніж для 20 тис. виробів. На сьогодні в країнах, які мають лісові ресурси, деревину або ж продукти її переробки застосовують практично у всіх галузях економіки, культури, побуту.         Соціально-економічне значення лісів зумовлюється нині тим, що ліси, лісові виробництва посідають значне місце в житті суспільства; багато корисних функцій лісу (всього їх налічується понад 60) не піддається економічним оцінкам; з розвитком науки і техніки зростає споживна вартість продукції, одержаної шляхом переробки деревини: зростає цінність не деревних властивостей лісу (побічних користувань, захисних, оздоровчих функцій).

Державне підприємство "Березнівське лісове господарство", створене на підставі наказу Міністерства лісового господарства України від 31 жовтня 1991 року №133 "про організаційну структуру управління лісовим господарством України", засноване на державній власності, належить до сфери управління Державного комітету лісового господарства України та входить до сфери управління Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Об’єктом дослідження даної курсової є ДП "Березнівський лісгосп" є суб’єктом державної установи. Форма власності – державна.

Березнівський лісгосп утримується за рахунок коштів загального та спеціального фондів Державного бюджету України. Ідентифікаційни код суб’єкта підприємницької діяльності в єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України 00992792.

Місцезнаходження Підприємства: Україна, 34600, Рівненська область, Березнівський район, м. Березне, вул. Київська, 1. Керівник: ДП "Березнівського лісгоспу" Олексієвець Микола Григорович. Телефон: 55000.

Підприємництво створене з метою: ведення лісового господарства, охорони, захисту, раціонального використання та відтворення лісів; охорони, відтворення та раціонального використання державного мисливського фонду на території мисливських угідь, наданих у користування підприємства.

Березнівський лісгосп має затверджений наказ про облікову політику та організацію бухгалтерського обліку підприємства.

Метою даної роботи є вивчення матеріалу щодо аналізу майна та джерел коштів, основних техніко-економічних показників діяльності підприємства, показників рентабельності та їх впливу на результати господарської діяльності підприємства, отриманих під час вивчення дисципліни "Організація та методика економічного аналізу", закрыплення навичок практичної роботи з обліковою документацією, а також аналізу на прикладі результатів здійснення господарської діяльності підприємства.

Завданням даної курсової роботи є:

  • перевірити вміння застосовувати знання, набуті під час вивчення курсу "Організація та методика економічного аналізу" для аналізу господарської діяльності підприємства;

  • складання техніко-економічної характеристики підприємства;

  • вивчення особливостей організації, змісту і методики аналізу на підприємстві;

  • ознайомлення з джерелами інформації для аналізу;

  • надання критичної оцінки практиці оперативного і перспективного аналізу, що здійснюється за основними показниками роботи підприємства;

  • виробити навички самостійного аналізу і узагальнення числового матеріалу;

  • розробка конкретних пропозицій щодо покращення організації, змісту і методики аналізу ДП "Березнівський лісгосп" з урахуванням всіх обставин і умов переходу до ринкової економіки.

Інформаційною базою дослідження є органічно-економічні документи, фінансова та статистична звітність Товариства, а також джерела літератури та статистичної інформації, описані у списку використаної літератури.

Дослідження у курсовій роботі проводяться за допомогою побудови аналітичних таблиць, використання методів факторного аналізу для кількісного визначення причин і наслідків зміни результуючих показників та для формування конкретних заходів по нейтралізації негативно діючих факторів.

Дана робота складається зі вступу, двох розділів, висновків, списку використаної літератури та додатків.

У вступі висвітлюється мета та завдання курсової роботи, об’єкт, предмет методи та інформаційна база дослідження.

У першому розділі висвітлюється загальна організаційно-економічна характеристика ДП "Березнівський лісгосп", аналізуються основні техніко-економічні показники діяльності даного підприємства, які порівнюються з показниками по галузі.

У другому розділі аналізується фінансовий стан, що включає дослідження майна та джерел коштів підприємства, проводиться детальний аналіз фінансових результатів та показників рентабельності, на основі якого висвітлюються шляхи вдосконалення фінансового стану досліджуваного підприємства та заходи щодо оптимізації фінансових результатів його діяльності.

У висновках узагальнюються результати дослідження та пропозиції щодо покращення фінансових результатів діяльності підприємства.

Список використаної літератури містить перелік основних джерел інформації, на базі яких написана дана курсова робота.

У додатках представлені копії установчих та засновницьких документів підприємства, пакет фінансової та статистичної Товариства, що були джерелами вихідних даних для виконання завдань курсової роботи.

І Розділ. Аналітична характеристика об’єкта дослідження

1.1 Загальна організаційно-економічна характеристика підприємства

Підприємство – це самостійний господарюючий статутний суб’єкт, який має право юридичної особи та здійснює виробничу, науково-дослідницьку і комерційну діяльність з метою одержання відповідного прибутку.

ДЕРЖАВНЕ ПІДПРИЄМСТВО " БЕРЕЗНІВСЬКЕ ЛІСОВЕ ГОСПОДАРСТВО", створене на підставі наказу Міністерства лісового господарства України від 31 жовтня 1991 року №133 " Про організаційну структуру управління лісовим господарством України", засноване на державній власності, належить до сфери управління Державного комітету лісового господарства України та входить до сфери управління Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства(Додаток 1).

Найменування підприємства – ДЕРЖАВНЕ ПІДПРИЄМСТВО "БЕРЕЗНІВСЬКЕ ЛІСОВЕ ГОСПОДАРСТВО" (повна назва) ДП " БЕРЕЗНІВСЬКИЙ ЛІСГОСП" (скорочена назва).

Місцезнаходження підприємства: Україна, 34600, Рівненська область, м. Березне, вул. Київська, 1.

"ДП Березнівський лісгосп" має права та обов’язки передбачені чинним законодавством України та установчими документами, має самостійний баланс, розрахунковий, валютний та інші рахунки в банківських установах, печатку зі своїм найменуванням. Підприємство може мати товарний знак, який реєструється згідно до чинного законодавства.

Підприємство має право укладати угоди, набувати майнові та особисті немайнові права, нести обов’язки, бути позивачем та відповідачем в загальному, господарському та третейському судах.

Свою діяльність, на підставі чинного законодавства, Підприємство здійснює на території України та за її кордонами.

Головною ціллю підприємства є задоволення суспільних потреб у його продукції, роботах, послугах та реалізацію на основі одержаних прибутків, інтересів учасників підприємства.

Підприємство створене з метою:

- ведення лісового господарства, охорони, захисту, раціонального використання та відтворення лісів;

- охорони, відтворення та раціонального використання державного мисливського фонду на території мисливських угідь, наданих у користування підприємству(Додаток 1).

Основними напрямами діяльності Підприємства є:

  • проведення заходів з відновлення лісів, підвищення їх продуктивності, створення насаджень із швидкоростучих і технічно цінних порід;

  • здійснення заходів із заміни малоцінних, низькопродуктивних насаджень на високопродуктивні, залісення малопродуктивних земель;

  • організація лісонасінневої справи і лісових розсадників;

  • збереження та посилення захисних властивостей лісів, лісонасаджень, що виконують захисні, водоохоронні, санітарно-гігієнічні, оздоровчі та рекреаційні функції;

  • поліпшення стану і підвищення продуктивності лісів;

  • охорона лісів і захисних лісонасаджень від незаконних порубів, пошкоджень, самовільного сінокосіння, випасання худоби в заборонених місцях та інших лісопорушень, притягнення до адміністративної відповідальності лісопорушників та стягнення з них збитків відповідно до чинного законодавства;

  • облік лісових користувань;

  • виробництво продукції та товарів народного споживання, проведення лісозаготівельних та лісопильно-деревобробних робіт;

  • ведення мисливського господарства та контроль за дотриманням правил полювання;

  • ведення рибного господарства;

  • ведення сільського господарства, в тому числі вирощування, заготівля, зберігання і переробка сільськогосподарської продукції та її реалізація;

  • облік лісового фонду і реєстрація всіх змін у його складі, розробка і подання по підлеглості матеріалів про розподіл лісів на групи та застосування лісових такс і зміну границь лісництв;

  • популяризація серед населення значення збереження і правильного використання лісів і захисних лісонасаджень, залучення громадськості до справи відтворення та охорони лісів;

  • складання виробничих, фінансових та інших планів в межах установлених контрольних цифр та лімітів, балансів прибутку та витрат, кошторисів, подання їх по підлеглості та здійснення заходів по їх виконанню;

  • організація первинного обліку, складання зведених фінансових та статистичних звітів;

  • торговельна діяльність у сфері оптової, роздрібної, комісійної торгівлі та громадського харчування по реалізації продукції, продовольчих і непродовольчих товарів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів;

  • внутрішні та міжнародні перевезення пасажирів і вантажів автомобільним та залізничним транспортом.

Органом управління Підприємства є його директор. Наймання директора здійснюється Органом управління майном шляхом укладання з ним контракту в установленому законом порядку. Підприємство за погодженням з Управлінням визначає структуру і штати. Директор самостійно вирішує всі питання діяльності Підприємства, за винятком тих, що віднесені до компетенції Органу управління майном та Управління.

Підприємство самостійно планує свою діяльність, визначає стратегію та основні напрямки свого розвитку відповідно до галузевих науково-технічних прогнозів та пріоритетів, кон’юнктури ринку продукції, товарів, робіт, послуг та економічної ситуації. Реалізує свою продукцію. Послуги, залишки від виробництва за цінами, що формуються відповідно до умов економічної діяльності, а також у випадках, передбачених законодавством України, за фіксованими цінами. Підприємство має право на випуск цінних паперів, реалізацію їх юридичним особам, і громадянам України та інших держав у відповідності з чинним законодавством. Підприємство в праві створювати філіали, представництва, відділення та інші відособлені підрозділи, які не мають статусу юридичної особи і діють на підставі Положення про них, що затверджується Підприємством та у відповідності з чинним законодавством.

Підприємство є юридичною особою. Права та обов’язки юридичної особи Підприємство набуває з дня його державної реєстрації.

Майно підприємства становлять основні фонди та оборотні засоби, кошти, а також інші цінності, вартість яких відображається в самостійному балансі Підприємства. Майно Підприємства є державною власністю і закріплюється за ним на праві господарського відання. Здійснюючи право господарського відання, підприємство володіє, користується і розпоряджається зазначеним майном відповідно до чинного законодавства та статуту Підприємства.

Березнівський лісгосп утримується за рахунок коштів загального та спеціального фондів Державного бюджету України.

Підприємство здійснює бухгалтерський, податковий облік та складає фінансову та статистичну звітність згідно з чинним законодавством.

Керівник підприємства та головний бухгалтер несуть відповідальність за дотриманням порядку ведення та достовірність обліку та звітності.

Оплата праці працівників Березнівського лісгоспу здійснюється згідно з чинним законодавством.

Бухгалтерський облік ведеться відповідно до наказу " Про облікову політику та організацію бухгалтерського обліку підприємства", затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 19 грудня 2006 року №1213 (Додаток 2).

  • Ведення бухгалтерського обліку в лісгоспі покладено на бухгалтерську службу під керівництвом головного бухгалтера. Склад бухгалтерської служби визначений штатним розкладом лісгоспу з виділенням в ньому бухгалтерії, як окремого підрозділу апарату управління підприємством та посадами бухгалтерів лісництв, лісодільниці, торгового відділу;

  • Бухгалтерський облік ведеться за журнально-ордерною формою обліку з використанням журналів-ордерів, затверджених наказом Держкомлісгоспу України №127 від 15.11.2000 року та елементами комп’ютерної обробки даних;

  • Для ведення бухгалтерського обліку застосовувати типові форми первинних документів затверджені наказами Міністерства статистики України та по обліку продукції лісозаготівель, лісопилення і деревообробки затвердженні наказом Держкомлісгоспу України;

  • Амортизація на підприємстві нараховується за прямолінійним та податковим методом.

  • Для ведення бухгалтерського обліку застосовувати типові форми первинних документів затверджені наказами Міністерства статистики України та по обліку продукції;

  • Затвердити перелік первинних документів, які створюються в діяльності лісгоспу і форми яких затверджуються наказом по лісгоспу.( Додаток №2)

  • Проводити зберігання первинних документів та реєстрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності в архіві підприємства.

Головний бухгалтер установи виконує такі основні функції(Додаток 3):

    • Організовує роботу відділу;

    • Розробляє штатний розпис, кошториси управління Березнівського лісгоспу і подає їх на затвердження до головного управління;

    • Контролює використання кошторисів;

    • Проводить розрахунки з податковою організацією і здійснює нарахування внесків на обов'язкове державне пенсійне і соціальне страхування на випадок безробіття;

    • Складає місячні та квартальні звіти з праці та квартальний звіт про використання робочого часу;

    • Здійснює облік основних засобів, інших необоротних активів, малоцінних та швидкозношуваних предметів;

    • Проводить щорічну інвентаризацію;

    • Складає бухгалтерський звіт про виконання бюджету управління Березнівського лісгоспу щоквартально у встановленні законодавством строки;

    • Головний бухгалтер наділяється правом другого підпису, який він проставляє на певних бухгалтерських документах, реєстрах бухгалтерського обліку та відповідних звітах.

Перелік його прав та обов’язків зазначений у посадовій інструкції бухгалтера, яка складається і затверджується керівником організації.

Бухгалтерський облік в державних установах ведеться методом подвійного запису за певною формою. Це означає, що кожна господарська операція реєструється в облікових реєстрах за дебетом одного і кредитом іншого рахунку в однакових розмірах.

Бухгалтерський облік у Березнівському лісгоспі здійснюється за меморіально-ордерною формою обліку з використанням журналів ордерів та елементами комп’ютерної обробки даних.