Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
березнівський лісгосп аналіз.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
933.38 Кб
Скачать

Висновки

Отже, виконавши завдання даної роботи, по підприємству відслідковуються різноманітні процеси.

У 2010 році зріз показник обсягу фактично виготовленої продукції на 4,34%. Це оцінюється позитивно, особливо з одночасним підвищенням даного показника по галузі, адже у підприємства стало більше замовлень, покращилась якість продукції, покрашилась трудова дисципліна тощо.

Показник доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) у 2010 році змбільшився на 4130 тис. грн.. і становив 27697 тис. грн. Таке збільшення оцінюється позитивно, адже в лісгоспі стали більше купувати продукції. Це призводить до прибутковості діяльності. У 2010 році підприємство збільшує фонд оплати праці на 1669,6 тис. грн. або на 24,21

У 2010 році спостерігається збільшення вартості майна підприємства на 12,1%. Для підприємства таке збільшення є позитивним наслідком.

Збільшення цього показника оцінюється позитивно. Для підприємства така динаміка має позитивні наслідки. Списання або інше вибуття основних засобів може проводитися внаслідок надмірного морального і фізичного зношення, поломки, а також внаслідок продажу для покриття заборгованості підприємства тощо; збільшення основних засобів призводить до збільшення необоротних активів, виробничих потужностей, розширення можливостей підприємства, збільшення його власності.

У 2010 році спостерігається збільшення операційних витрат на 684 тис. грн., що є негативним явищем і прямим наслідком скорочення обсягів виробництва.

Необхідно відзначити негативну динаміку у 2010 році до збільшення дебіторської заборгованості,та позитивну динаміку кредиторської заборгованості до зменшення по підприємству.

У 2010 році показник чистого прибутку зріс до 60 тис. грн.. Це оцінюється п. Озитивно. На таке явище, в першу чергу, справив свій вплив збільшення доходу від реалізації продукції.

Також у процесі виконання курсової роботи відслідковано, що діяльність ДП «Березнівський лісгосп» відчутно відрізняється в гіршу сторону від діяльності більшості підприємств по галузі, в якій функціонує. Швидше за все, ці підприємства є сильними конкурентами товариства, що виготовляють продукцію кращої якості, займають більші сегменти ринку, мають надійних постачальників та покупців або продають за меншими цінами, акціями тощо, що дає їм змогу розширювати обсяги своєї діяльності та отримувати прибутки. В той час, як підприємство займає стійкі позиції на ринку та отримує у 2010 році прибуток операційної діяльності та незначний чистий прибуток.

Фінансовий результат від операційної діяльності у 2010 році – прибуток 795 тис. грн.. Така тенденція позитивна, що пов’язано передусім зі збільшенням доходу від реалізації, збільшенням інших операційних витрат.

Фінансовий результат від звичайної діяльності, як і показник чистого прибутку, збільшився і становить у 2010 році прибуток 332 тис, грн., порівняно із 2009 роком, коли він становив прибуток 175 тис. грн.. Це позитивна тенденція, оскільки даний показник зріс.

Таке збільшення даного показника у 2010 році відбулося, передовсім, внаслідок збільшення у цьому ж році валового прибутку, збільшення інших операційних витрат, збільшення інших фінансових доходів.

У 2010 році спостерігається фінансовий результат від інвестиційної діяльності – прибуток 179 тис. грн.

Більшість показників рентабельності зростають в результаті збільшення у 2010 році величини чистого прибутку. Це оцінюється позитивно і говорить про прибутковість діяльності підприємства.

Необхідно вживати заходи щодо покращення якості та оновлення асортименту продукції, більш детального вивчення ринків збуту, впровадження науково-технічного прогресу у систему виробництва та збуту, проведення різноманітних акцій, надання гарантій тощо, щоб збільшити обсяги реалізації по даному підприємству і тим самим підвищити показник чистого прибутку, а також підвищення контролю за діяльністю персоналу, періодичне підвищення кваліфікації кадрів, вчасне проведення ремонтних робіт тощо.

Отже, узагальнюючи вище сказане, у роботі наведені найбільш доступні для ДП «Березнівський лісгосп» шляхи покращення фінансового стану та оптимізації фінансових результатів:

  • застосування системи знижок для збільшення обсягів продажу;

  • знаходження нових ринків збуту;

  • стимулювання продуктивності праці працівників преміями, надбавками;

  • проведення модернізації застарілого обладнання для покращення ефективності виробництва;

  • залучення інвестицій у власне виробництво на вигідних умовах;

  • вдосконалення технології виробництва;

  • покращення трудової дисципліни;

  • надання підприємством нових видів послуг;