Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
березнівський лісгосп аналіз.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
933.38 Кб
Скачать

2.3 Шляхи вдосконалення фінансового стану дп “Березнівський лісгосп” та заходи щодо оптимізації фінансових результатів його діяльності

Економічний аналіз – це система спеціальних знань для дослідження зміни і розвитку економічних явищ у їх взаємозв’язку та взаємообумовленості, що визначаються об’єктивними та суб’єктивними причинами з метою забезпечення цільового управління ними.

З проведених розрахунків ми побачили, що вартість коштів майна становить на початок року – 6879 тис.грн. , на кінець – 7712.грн. і збільшилась на 12,1% , за рахунок збільшення в кінці року швидколіквідних активів. Ще для аналізу фінансового стану підприємства є оцінка ліквідності та платоспроможності.

Платоспроможність – можливість підприємства своєчасно задовільнити платіжні зобов’язання.

Ліквідність – здатність підприємства перетворити свої активи в грошові кошти для покриття боргових зобов’язань. Коефіцієнт поточної ліквідності прямує до зниження це негативна динаміка і підприємство перебуває у кризовому стані стосовно своєї поточної ліквідності.

Коефіцієнт абсолютної ліквідності, який показує, яка частина поточних (короткострокових) зобов’язань може бути погашена негайно. При проведені розрахунків на кінець року порівняно з початком коефіцієнт має тенденцію до спадання, це є негативний наслідок для підприємства. Для покриття поточних зобов’язань потрібно збільшити грошові кошти, щоб погасити свої зобов’язання. У зв’язку зі зміною грошових коштів та їх еквівалентів коефіцієнт абсолютної ліквідності зменшився на 0,01. Таке явище оцінюється негативно.

При проведенні аналізу динаміки платоспроможності ми розрахували коефіцієнти: порівнюючи коефіцієнт поточної ліквідності на кінець року ,він становив 1,02, на початок 0,8 , і зменшився на 0,22; коефіцієнт швидкої ліквідності зменшився на 0,3; коефіцієнт абсолютної ліквідності зменшився на 0,01, це все оцінюється негативно для підприємства. Отже, означає що платоспроможність є низькою.

Також можна порівняти коефіцієнти, що використовувалися при аналізі динаміки фінансової стійкості підприємства. Наприклад, коефіцієнт фінансової незалежності зменшився на 0,04 в.п. , або на 94,20в.п. , коефіцієнт фінансової залежності навпаки збільшився на 0,08, коефіцієнт фінансової стійкості зменшився на 0,34 в.п.; коефіцієнт маневреності власного капіталу зменшився на 0,13 в.п.

Метою діяльності Підприємства є одержання прибутку від виробничо господарської діяльності на принципах самоокупності, самофінансування та повного госпрозрахунку.

ДП “Березнівський лісгосп” є збитковим, тому потрібно провести ряд відповідних заходів . Адже на збитковість підприємства впливають багато факторів, поганий підбір персоналу, застаріле обладнання, невчасна доставка продукції. Тому потрібно переглянути договори з постачальниками, зоохочувати покупців новими видами продукції.

Запропоновані шляхи покращення показників діяльності наведені в наступній таблиці.

Таблиця 2.3.1

Характер впливу запропонованих заходів на динаміку показників звітності

ДП «Березнівський лісгосп»

Заходи

Ак

тиви

Капі-тал

Зобов’я-

зання

До-ходи

Вит-рати

Грошо-

вий

потік

Знаходження нових ринків збуту

-

-

-

ПГП ↑

Стимулювання продуктивності праці працівників преміями, надбавками

-

-

НГП↑

Продаж основних засобів, що не використовуються на підприємстві

-

-

-

ПГП↑

Закупка нового обладнання, що збільшить обсяги виробництва і скоротить витрати праці

-

НГП↑

Проведення модернізації застарілого обладнання для покращення ефективності виробництва

-

-

НГП↑

Інвестиційна діяльність у виробництво нових видів якісної продукції

-

-

НГП↑

Залучення інвестицій у власне виробництво на вигідних умовах

-

-

ПГП↑

Підвищення кваліфікації кадрів

-

-

НГП↑

Зменшення втрат від браку

-

-

ПГП↑

Надання підприємством нових видів послуг

-

-

-

НГП↑