Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фін обліксам та інд роб.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
1.48 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Національний лісотехнічний університет України

Кафедра обліку і аудиту

Методичні рекомендації та завдання для виконання самостійної та індивідуальної робіт студентами спеціальності

6.030509 „Облік і аудит” денної форми навчання

Львів – 2007

Розглянуті та рекомендовані до друку рішенням кафедри обліку і аудиту (протокол № 8 від 10 квітня 2007р.) та методичною радою економічного факультету Національного лісотехнічного університету України (протокол № 7 від 19 квітня 2007р.).

Укладач: Воляник Галина Михайлівна – к.е.н., доцент кафедри обліку і аудиту Національного лісотехнічного університету України

Рецензенти: Гарасим Петро Миколайович – д.е.н., професор кафедри обліку і аудиту Львівської державної фінансової академії

Лебедевич Світлана Іванівна – к.е.н., доцент кафедри обліку і аудиту Національного лісотехнічного універси­тету України

ЗМІСТ

Стор.

Передмова………………………………………………………………

1. Сутність і порядок виконання самостійної роботи…………………..

2. Перелік питань для самостійної роботи……………………………….

3. Завдання для індивідуальної роботи…………………………………..

4. Список рекомендованих джерел літератури…………………………..

Додатки…………………………………………………………………..

4

7

21

24

36

38

Передмова

Процес ринкової трансформації економіки України зумовив появу низки нових об’єктів обліку та аудиту. на сьогодні ситуація складається таким чином, що методологія фінансового обліку на підприємствах України потребує ґрунтовної розробки. Це зумовлено насамперед потребами користувачів цією інформацією, а також необхідністю адаптації обліку підприємств до Положень (стандартів) бухгалтерського обліку.

Умовою високої професійної підготовки фахівців з бухгалтерського обліку є не лише теоретичне вивчення облікових дисциплін, але й вміння застосувати в реальному практичному житті набуті знання. Для поглибленого вивчення та набуття практичних навиків з фінансового обліку укладено завдання для самостійної та індивідуальної робіт.

Структура завдань дозволяє не лише оволодіти навиками щодо відображення в фінансовому обліку різних об’єктів: нарахування та виплати заробітної плати, нарахування амортизації основних засобів, надходження та вибуття активів підприємства, визначення собівартості виготовленої продукції, визначення фінансових результатів діяльності підприємства, але й заповнення облікових регістрів.

На сьогодні в Україні спостерігаються великі відмінності між бухгалтерським та податковим обліком, які з кожним днем зростають. Відрізняються як самі поняття доходів і витрат у бухгалтерському та податковому обліку, так і, відповідно, методологія їх обліку та розрахунку. Часто це призводить до суперечливих результатів, коли розміри бухгалтерського та податкового прибутків суттєво відрізняються, а інколи навіть мають протилежні значення. Крім того, такі методологічні відмінності призводять до ускладнення роботи бухгалтера: збільшується кількість звітів, з’являється необхідність паралельного обліку одних і тих же господарських операцій у бухгалтерському та податковому обліку. Є також проблеми складності ведення податкового обліку та трактування законодавчих актів. Інколи податкові роз’яснення листи, інструкції так викривляють сутність закону, що він набуває протилежного звучання. Це спричинює часті спори між податківцями та платниками податків, накладення несправедливих штрафів, порушення судових справ тощо. Тому мета самостійної роботи полягає у методологічній підготовці бухгалтерів щодо ведення фінансового обліку.

Фінансовий облік як навчальна дисципліна формує систему знань студентів щодо методології та організації бухгалтерського обліку, використання облікової інформації для складання звітності, прийняття управлінських рішень.

Запропоновані завдання для самостійної роботи укладені відповідно до затверджених програм з навчальних дисциплін “Фінансовий облік-І” та “Фінансовий облік - ІІ”.

В сучасних умовах перебудови вищої школи особливе місце відводиться самостійній роботі студентів. Метою самостійної роботи студентів є активізація засвоєних знань, розвитку вмінь і здобуття навичок з дисципліни «Фінансовий облік» для успішного використання в подальшій практиці.

Самостійна робота може відбуватися при безпосередній участі викладача або без участі викладача у навчальній діяльності студента. Перший вид самостійної роботи реалізується в формі обов’язкових аудиторних занять та консультацій. Другий вид – вивчення теоретичних і практичних питань з використанням навчально-методичної літератури, своєчасна здача викладачеві самостійної роботи.

При виконанні самостійної роботи студенти повинні дотримуватись таких правил:

1) необхідно завести окремий зошит, в якому акуратно, розбірливо без скорочення слів виконувати всі завдання у вказаній послідовності;

2) перед виконанням кожного завдання потрібно навести умови;

3) після перевірки кожного завдання викладачем студент зобов’язаний усунути допущені помилки, інакше він не допускається до виконання наступного завдання;

4) всі види самостійної роботи повинні бути здані у встановлений графіком термін.

Позааудиторна робота студента включає два етапи:

1) теоретичний, який передбачає написання рефератів, конспектування відповідного матеріалу, самостійне опрацювання законодавчо-нормативних актів та інших літературних джерел;

2) практичний, що передбачає виконання індивідуальних завдань.

Індивідуальне завдання – форма організації навчання, яка має на меті поглиблення, узагальнення та закріплення знань, які студенти отримують в процесі навчання, а також застосування цих знань на практиці.

Індивідуальне завдання студенти виконують самостійно під керівництвом викладача. Індивідуальне навчально-дослідне завдання – це завершена теоретична або практична робота в межах навчального плану курсу, яка виконується на основі знань, умінь і навичок, отриманих в процесі лекційних та практичних занять, охоплює декілька тем або зміст навчального курсу в цілому.

Запропоновані завдання для самостійної та індивідуальної робіт студентів укладені відповідно до затверджених програм з навчальних дисциплін “Фінансовий облік – І” та “Фінансовий облік – ІІ”.

Виконання усіх видів передбачених цими рекомендаціями самостійних та індивідуальних робіт є необхідною умовою допуску студента до іспиту з дисципліни „Фінансовий облік”.

Методичні рекомендації з організації самостійної та індивідуальної робіт студентів спеціальності 6. 030509 “Облік і аудит” розроблено у відповідності до навчального плану підготовки бакалаврів.