Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_Cherven_Oporny_konsp_lekts.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
438.78 Кб
Скачать

4. Організація технічного обслуговування, ремонту та зберігання техніки

За основу організації технічного обслуговування та ремонту (як поточного, так і капітального) береться нормативний обсяг виконаних машинами робіт, та деякі інші параметри, що наводяться у відповідних довідниках. Зокрема, обслуговування і ремонти проводять після: виконання нормативного обсягу робіт в умовах еталонних гектарів, відпрацьованих мото-годин двигуном або витраченого пального (для тракторів); відповідного пробігу (для автотранспорту); відпрацьованих мото-годин двигуном або певної кількості зібраної площі (для комбайнів); певної кількості обробленої площі (для інших сільгоспмашин). Наприклад, періодичність технічного обслуговування комбайнів становить 60 годин роботи або після збирання кожних 150 га.

План ремонту тракторів і комбайнів складається для кожної машини окремо. Якщо в господарстві є добре обладнанні ремонтні майстерні, то техогляди, поточні і капітальні ремонти здійснюються в них. За їх відсутності капітальні ремонти необхідно проводити в спеціалізованих підприємствах системи «Агротехсервіс» та інших ремонтних заводах за договорами.

Що стосується вартості ремонтів, то її визначають, виходячи з установленої періодичності та питомих норм відрахувань за формулою:

Зр = Мв · Н ,

де: Зр – планові витрати на один ремонт певного виду і марки трактора, комбайна, машини (грн.); Мв – міжремонтний виробіток (до поточного або капітального ремонту), (фізичних га або ум ет.га); Н – норма відрахувань на одиницю виробітку того чи іншого ремонту (грн.).

Технічна готовність машин, термін їх використання, витрати на ремонт і технічне обслуговування значною мірою залежать від умов їх зберігання. Для зберігання техніки встановлені відповідні правила: автомобілі й трактори – в гаражах; комбайни, обприскувачі, сівалки та інші складні машини – під навісами; ґрунтообробні машини – на бетонних майданчиках.

5. Організація нафто - та електрогосподарства

Важливою умовою високоефективного використання техніки є раціональна організація нафтогосподарства. Нафтопродукти поділяють на основне паливо (дизельне, бензин) і мастильні матеріали (моторне і тракторне масло, інші мастила).

Найбільш точним методом визначення потреби в основному паливі для тракторів і комбайнів є розрахунок за окремими виробничими операціями, визначеними за технологічними картами. Для автомобілів потребу в пальному визначають залежно від середньої норми витрат на 100 т-км автоперевезень і загального обсягу пробігу за окремими марками машин (з урахуванням їх технічного стану, характеру роботи, класу доріг і вантажів). Для стаціонарних двигунів ця потреба визначається за нормами витрат пального за годину, а для легкових автомашин і мотоциклів – за норми їх витрат за рік. Потребу в мастильних матеріалах для всіх видів техніки визначають у відсотках до основного пального.

Постійний запас паливно-мастильних матеріалів у підприємстві повинен становити 10 -15 %. Для зберігання нафтопродуктів, як правило, створюється нафтобаза (не ближче 100 м від житлових і виробничих будівель з дотриманням інших спеціальних вимог).

Що стосується електроенергії, яка споживається господарством на виробничі цілі, то вона визначається з урахуванням сумарної потужності (квт) і часу використання електроустановок протягом розрахункового періоду за формулою:

Пе = Сп · Те · Кв ,

де: Пе – потреба в електроенергії на відповідний час (кВт/год); Сп – сумарна потужність електродвигунів і електроприладів (квт); Те – час роботи електродвигунів і електроприладів (год.); Кв – коефіцієнт використання часу.

На постачання електроенергії сільськогосподарське підприємство укладає угоду з відповідними структурами, що відповідають за дану ділянку роботи і забезпечують гарантійне постачання енергії.