Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Energ_2_kurs.doc
Скачиваний:
82
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
2.9 Mб
Скачать

Лабораторна робота № 11

Час: 2 години

Тема: Машини для збирання зернових культур.

Мета: Вивчити призначення, будову та технологічний процес роботи машин для збирання зернових культур.

ЗМІСТ

Валкові жатки використовуються при роздільному способі збирання зернових, зернобобових та інших сільськогосподарських культур і призначені для зрізання стебел і укладання їх у валки для дозрівання та підсихання.

Для збирання зернових, зернобобових і круп’яних культур застосовують навісні жатки ЖВН-6; ЖВН-6А; ЖШН-6-12; ЖНС-6-12; ЖВР-10; ЖБА-3,5; ЖРБ-4,2; ЖНУ-4,0 і ЖРК-5, а також причіпні – ЖВС-6,0 і ЖРС-4.9А. Жатку ЖНС-6-12 випускають натомість ЖВН-6-12; ЖРБ-4,2 замість ЖБА-3,5 і ЖВС-6,0 замість ЖРС-4,9А.

Валкова навісна фронтальна жатка ЖВН-6 (рис 11.1) має ширину захвату 6 м. Вона призначена для зрізання та укладання у валки зернових та зернобобових культур. Вона фронтальна, агрегатують її із зернозбиральними комбайнами СК-5М та ”Єнісей-1200”.

Жатка складається із основного та похилого корпусів. Каркас корпусу жатки утворений трубчастою балкою, до якої приварені горизонтальні та вертикальні плоскі ферми. На горизонтальній фермі змонтовані ріжучий апарат 10 (рис. 11.2), транспортер 9 та механізми приводу. Вертикальна ферма, обшита листовим залізом для запобігання падінню скошеної хлібної маси з транспортера. По обидві сторони корпусу закріплені бортові щити, які переходять в миси-подільники 8.

Рис. 11.1. Валкова жатка ЖВН-6:

1 – ріжучий апарат; 2 – транспортер; 3 – бортовий щит; 4 – гідроциліндр; 5 – шатун; 6 – варіатор; 7 – опора мотовила; 8 – блок пружин; 9 – корпус навіски; 10 – вітровий щит; 11 – напрямний щиток; 12 – мотовило;

13 – граблина; 14 – мис-подільник; 15 – вікно

Похилий корпус 1 призначений для приєднання жатки до молотарки комбайна. На ньому встановлені верхній привідний вал 4, нижній трансмісійний вал 12 та блок пружин механізму зрівноваження 3.

При навішуванні на комбайн похилий корпус 1 кріплять на передніх стійках молотарки. Він спирається на два гідроциліндри.

Корпус 13 жатки складається з головної трубчастої балки з вітровим щитом та днищем, задньої трубчастої балки та переднього бруса. До похилого корпусу 1 корпус жатки 13 приєднаний в трьох точках. На ньому змонтовані всі робочі органи.

Жатка з’єднується з корпусом сферичним шарніром, що дозволяє копіювати рельєф поля в подовжньому та поперечному напрямах. Поворот жатки в горизонтальній площині обмежується напрямними. В період роботи жатка рухається по полю, спираючись на копіювальні башмаки 6. Зменшення тиску на них досягається постановкою пружин 3.

Ріжучий апарат 10 нормального різання полегшеного косарочного типу. Крок ріжучою, протиріжучою частин та хід ножа 76,2 мм. Сегменти з насічкою.

Різальний апарат сегментно-пальцьового типу Апарат укомплектований стальними одинарними, подвійними пальцями з насіченими вкладишами, або двосторонніми з “тандем-зрізом”. Ніж приводиться в дію кривошипно-шатунним механізмом з двоплечовим важелем від телескопічного валу через приймальний вал конічного редуктора.

Рис. 11.2. Схема жатки ЖВН-6:

1 – похилий корпус; 2 і 3 – механізми приводу та зрівноваження;

4 – верхній приводний вал; 5 – боковина жатки; 6 – копіювальні башмаки; 7 – опори; 8 – подільники; 9 – полотняно-планчатий транспортер; 10 – ріжучий апарат; 11 – мотовило; 12 – нижній трансмісійний вал; 13 – корпус жатки; 14 – напрямний щиток;

15 – викидне вікно

Полотняно-планчатий транспортер 9 розташований за ріжучим апаратом і являє собою шість прорезинених ременів з полотном на які наклепують дерев'яні планки. Стрічки переміщаються в струмках, що виштамповують в настилі жниварки. Вони натягнуті на провідні і відомі (натяжні) вали. На боковинах жниварки встановлені дільники 8.

У лівій стороні платформи розташовано викідне вікно 15 з напрямним щитком 14.

Мотовило п’ятипланчате з чотирма хрестовинами, розташовано над ріжучим апаратом. Також можна встановлювати універсальне ексцентрикове мотовило. Мотовило приводиться в дію клинопасовою передачею від варіатора, що дозволяє змінювати частоту обертання від 22 до 58 хв-1. Управління варіатором з місця комбайнера за допомогою гідравлічних механізмів. На валу мотовила встановлена запобіжна фрикційна муфта.

При переміщенні на великі відстані жатку піднімають в транспортне положення гідроциліндрами, закривають вентиль і закріплюють важелі пружин зрівноваження болтами на упорах похилого корпусу.

Технологічний процес роботи. Під час руху комбайна приводяться в дію мотовило 11, різальний апарат 10 і транспортер 9. Подільники 8 розділяють стебла і спрямовують їх до різального апарата. Граблини мотовила відокремлюють певну частину стебел по напрямку руху і підводять їх до різального апарата. Зрізані стебла граблинами мотовила спрямовуються на поперечний транспортер 9, який зміщує їх до вивантажувального вікна, через яке вони випадають на стерню у валок.

Зернозбиральні комбайни використовують для збирання зернових, зернобобових, круп’яних та інших сільськогосподарських культур прямим комбайнуванням і роздільним способом.

Основними складальними одиницями зернозбирального комбайна є жатна частина, молотарка з бункером для зерна, самохідне шасі і пристрій для збирання соломи і полови.

Зернозбиральний комбайн КЗС-9-1 “Славутич” складається з жатної частини, молотарки, копнувача або подрібнювача соломи, бункера для зерна місткістю 6,7 м3, кабіни з органами керування, двигуна, передніх ведучих і задніх напрямних пневматичних коліс, трансмісії, механізмів привода робочих органів і транспортерів, трьох автономних гідросистем, електрообладнання, системи автоматичного керування і контролю.

На корпусі жатної частини закріплені мотовило 1 (рис. 11.3), шнек 2, різальний апарат 27, два подільники 28, а в корпусі похилої камери 26 – транспортер 5.

Рис. 11.3. Функціональна схема зернозбирального комбайна КЗС-9-1:

1 – мотовило; 2 – шнек; 3 – корпус жатки; 4 – бітер проставки; 5 – транспортер похилої камери;

6 – молотильний барабан; 7 – кабіна; 8 – відбійний бітер; 9 – соломотряс; 10 – вивантажувальний шнек;

11 – бункер; 12 – зерновий елеватор; 13 – паливний бак; 14 – камера соломотряса; 15 – двигун; 16 – капот; 17 – міст напрямних коліс; 18 – колосовий шнек; 19 – домолочувальний пристрій; 20 – зерновий шнек;

21 – решета очистки; 22 – вентилятор; 23 – стрясна дошка; 24 – міст ведучих коліс; 25 – підбарабання;

26 – похила камера; 27 – різальний апарат; 28 – подільник

Корпус жатки з’єднаний з корпусом проставки в трьох точках: центральним шарніром і двома підвісками механізму зрівноваження, який забезпечує її роботу з копіюванням нерівностей поля і без копіювання.

Молотарка комбайна має приймальну камеру шириною 1500 мм, молотильний апарат, відбійний бітер 8, клавішний соломотряс 9, очистку, домолочувальний пристрій 19, бункер для зерна 11, транспортувальні органи, а також механізми керування і привода.

Молотильний апарат бильного типу і складається з барабана 6 діаметром 700 мм, решітчастого підбарабання (деки) 25 та механізмів привода і регулювання.

Рифи бил барабана розміщені під кутом до вісі барабана, а на суміжних билах їх напрямок протилежний. Профілі підбильників мають похилу поверхню під кутом 7° до била в напрямку обертання барабана. Підбарабання 25 односекційне, прутково-планчасте.

Соломотряс 9 має п’ять клавіш, які встановлені на колінчастих валах. Очистка повітрорешітна. Вона складається з стрясної дошки 23 з пальцьовою решіткою, верхнього і нижнього решіт 21, подовжувача верхнього решета і вентилятора 22.

Домолочувальний пристрій барабанного типу і розміщений з правого боку комбайна.

Технологічний процес роботи. Під час руху комбайна граблини мотовила 1 відокремлюють певну частину хлібної маси і підводять її до різального апарата 27, зрізані стебла граблинами подаються до шнека 2 жатки. Спіральні стрічки шнека переміщують хлібну масу з периферії до пальчикового механізму. Він захоплює стебла і подає їх до бітера 4 проставки, який спрямовує масу до транспортера 5 похилої камери. Нижня вітка транспортера переміщує хлібну масу вгору до молотильного апарата. Барабан 6 апарата ударяє по ній билами, протягує по решітчастому підбарабанні 25 і обмолочує. Обмолочене зерно та дрібні домішки (полова, колоски, частинки соломи) проходять крізь отвори підбарабання 25 і потрапляють на стрясну дошку 23, а солома відбійним бітером 8 подається на соломотряс 9. Клавіші соломотряса роблять коливні рухи, перетрушують солому, виділяють із неї вільне зерно, яке проходить крізь отвори клавіш і зсипається на кінець стрясної дошки 23. Солома сходить із клавіш соломотряса і за допомогою соломонабивачів подається до капота 16 або копнувача, чи подрібнювача.

Стрясна дошка 23 приводиться в коливний рух і переміщує дрібний ворох на пальцьову решітку і верхнє решето очистки 21. Зерно проходить крізь отвори верхнього решета і потрапляє на нижнє решето. Одночасно вентилятор 22 подає повітряний потік на ці решета. При цьому виділяються легкі домішки і транспортуються до половонабивача, а потім на поле у валок з соломою.

Зерно з нижнього решета очистки потрапляє спочатку на скатну дошку, а потім в жолоб зернового шнека 20, який подає це зерно до зернового елеватора, що спрямовує його в бункер 11. Верхнє решето затримує необмолочені і недостатньо обмолочені колоски, які з нього потрапляють на подовжувач верхнього решета. Тут колоски проходять крізь жалюзі подовжувача і падають у жолоб колосового шнека 18, який подає їх до колосового елеватора. Останній переміщує колоски вгору у домолочувальний пристрій 19. Тут колоски додатково обмолочуються барабаном пристрою. Дрібний ворох подається на стрясну дошку 23, де він з’єднується з основним потоком дрібного вороху, що пройшов крізь решітчасте підбарабання молотильного апарата і переміщується далі на очистку.

Пропускна здатність молотарки – 9 кг/с хлібної маси, продуктивність комбайна - до 12 т/год. Ширина захвату жаток – 5, 6 і 7 м.

Зернозбиральний комбайн КЗСР-9 “Славутич” призначений для збирання таких самих культур, як і комбайн КЗС-9-1.

Загальна будова. Комбайн КЗСР-9 з аксіальним МСП має таку саму компонувальну схему розміщення основних агрегатів, як і комбайн КЗС-9-1.

Технологічний процес роботи. Під час руху по полю комбайн жатною частиною зрізує і спрямовує хлібну масу до приймальної камери молотарки. Технологічний процес роботи жатної частини аналогічний комбайну КЗС-9-1.

У приймальній камері 19 (рис. 11.4) молотарки лопаті ротора 5 захоплюють хлібну масу і спрямовують її в зазор між ротором і підбарабанням 18, де відбувається обмолот завдяки ударній і перетиральній дії на хлібну масу. В процесі обмолоту дрібний ворох просипається через решітки підбарабання на стрясну дошку очисника. Решта маси перемішується вздовж ротора в зону сепарувавальної частини 8 кожуха ротора. Тут продовжується відокремлення дрібного вороху і спрямування його на очисник. Солома ротором виштовхується крізь вікно кожуха ротора до транспортувальних бітерів 9, які транспортують солому у подрібнювач (копнувач або капот). Далі технологічний процес відбувається так само, як і комбайна КЗС-9-1.

Рис. 11.4. Технологічна схема комбайна КЗСР-9 :

1 – мотовило; 2 – шнек; 3 – бітер проставки; 4 – похилий конвеєр; 5 – ротор; 6 – бункер;

7 – завантажувальний шнек; 8 – сепарувальна частина кожуха ротора; 9 – бітер; 10 – подрібнювач;

11 – пневмоконвеер полови; 12 – подовжувач верхнього решета; 13 – колосовий шнек; 14 – нижнє решето; 15 – верхнє решето; 16 – зерновий шнек; 17 – вентилятор очисника; 18 – молотильна частина кожуха ротора (підбарабання); 19 – приймальна камера молотарки; 20 – різальний апарат

Питання для контролю:

  1. Загальна будова та технологічний процес роботи ЖВН-6.

  2. Загальна будова та технологічний процес роботи зернозбирального комбайну КЗС-9-1 “Славутич”.

  3. Загальна будова та технологічний процес роботи зернозбирального комбайну КЗСР-9 “Славутич”.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]