Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Energ_2_kurs.doc
Скачиваний:
82
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
2.9 Mб
Скачать

Лабораторна робота №13

Час: 2 години

Тема: Машини для збирання кукурудзи на зерно.

Мета: Вивчити призначення, будову та технологічний процес роботи машин для збирання кукурудзи на зерно.

ЗМІСТ

Кукурудзу на зерно збирають кукурудзозбиральними комбайнами КСКУ-6, ККП-3, ККП-2, ККП-2С.

Комбайн кукурудзозбиральний причіпний трирядний ККП-3 “Херсонець-9”. Комбайн руслового типу, призначений для збирання всього біологічного врожаю кукурудзи врожайністю до 20 т/га, щільністю стеблостою 20 – 65 тис. штук на гектар, при співвідношенні маси качанів і стебел 1:1,5, з міжряддям 70 см, на схилах не більше ніж 8°, у фазі повної стиглості (вологості зерна не більше ніж 30 % і вологості листостеблової маси до 60 %), при висоті розміщення нижнього качана від поверхні ґрунту не менше ніж 50 см, з очищенням качанів від обгорток чи без очищення з одночасним подрібненням листостеблової маси і обгорток. Робочі органи приводяться в дію від ВВП трактора тягового класу 3 (Т-150, Т-150К, ДТ-75) через карданну передачу.

Загальна будова. Комбайн складається з жатної, качаноочисної частин та ходової частини, механізму піднімання, буксирного пристрою, механізму приводу робочих органів, гідравлічної системи та системи сигналізації.

Жатна частина (рис. 13.1.) складається з різального 17 та качановідокремлювального апаратів, шнеків стебел 16 і качанів 6, подрібнювача 14 з приймальним бітером 15 і трубою 8, транспортера неочищених качанів 7, у верхній головці якого встановлений стебловловлювач 9, який має два вальці із спеціальними ребрами. Качановідокремлювальний апарат має два протягувальні вальці 3, дві відокремлювальні пластини 4 і два контури подавальних ланцюгів 5

Качаноочисна частина складається з очисника качанів 10, притискного пристрою 21, лопатевого бітера 19, вентилятора 20, транспортера обгорток 22, шнека обгорток 13, скатної дошки і транспортера очищених качанів 11.

Механізм піднімання призначений для переведення комбайна із транспортного положення в робоче та навпаки, а також регулювання висоти зрізу стебел. Складається з тягти, гідроциліндра, механізму фіксації, двоплечевого важеля балки моста.

Механізмом фіксації регулюється висота зрізу та фіксується транспортне положення робочих органів. Виконуючи будь-які роботи з піднятими робочими органами, його потрібно обов’язково зафіксувати.

Рис. 13.1. Функціональна схема комбайна ККП-3:

1 – причіпний пристрій; 2 – мис; 3 – вальці; 4 – відокремлювальна пластина; 5 – подавальний ланцюг; 6 – шнек качанів; 7 – транспортер неочищених качанів; 8 – труба подрібнювача; 9 – стебловловлювач;

10 – очисник качанів; 11 – транспортер очищених качанів;

12 – тракторний причіп; 13 – шнек обгорток; 14 – подрібнювач;

15 – приймальний бітер; 16 – шнек листостеблової маси;

17 – різальний апарат; 18 – вальці очисника качанів; 19 – лопатевий бітер; 20 – вентилятор; 21 – притискний пристрій; 22 – транспортер обгорток

Буксирний пристрій призначений для підтягування та автоматичної фіксації з комбайном візка для збирання качанів. Основні складові – гідромотор, лебідка, уловлювач, причіп, гідроциліндр та гальма.

Гідравлічна система комбайна здійснює піднімання та опускання робочих органів, під тиском 13,5 – 20,0 МПа в робоче та транспортне положення, поворот дефлектора труби подрібнювача і привід буксирного пристрою під тиском 8 МПа, а також керування механізмом розфіксації візка під тиском 6,3 МПа. Гідросистема комбайна живиться від гідросистеми трактора.

Система сигналізації забезпечує дублюючу світлову та звукову сигналізацію контролю технологічного процесу роботи комбайна. Датчики сигналізації встановлені на запобіжній муфті приводу шнека качанів (контроль роботи шнеків качанів і стебел), на запобіжній муфті очисного апарата і муфті проміжного вала.

Технологічний процес роботи. Під час руху агрегату миси 2 (рис. 13.1) спрямовують стебла кукурудзи в робочі русла жатки. Подавальні ланцюги 5 захоплюють стебла лапками і подають їх у простір між качановідокремлювальними пластинами 4. Далі вальці 3 качановідокремлювального апарата, обертаючись назустріч один одному, протягують стебла між пластинами вниз, качани затримуються і відокремлюються. Відокремлені качани лапками подавальних ланцюгів 5 спрямовуються до шнека б, який зміщує їх у центральну частину і спрямовує до транспортера скребкового типу 7. Останній подає качани на качаноочисний апарат. До верхньої головки транспортера 7 прикріплена камера із стеблевловлювачем. Стеблевловлювач являє собою два ребристих валика, які обертаються назустріч один одному. Вони захоплюють частинки стебел, листя, протягують їх, відокремлюють від качанів і викидають назовні. Одночасно вентилятор подає потік повітря, яке видаляє легкі домішки.

Вальці 18 качаноочисного апарата, обертаючись, захоплюють качани за обгортку, переміщують її вниз, відокремлюють, і вона падає на скребковий транспортер 22, який подає обгортки у поздовжній шнек 13. Далі обгортки потрапляють у шнек для стебел 16, а потім в подрібнювальний апарат 14.

Очищені качани скочуються у приймальну камеру вивантажувального транспортера 11, який подає їх у причіпний візок 12, приєднаний до комбайна. Ротаційний різальний апарат 17 зрізує стебла при виході їх з вальців 3 і подає до шнека 16, де вони з'єднуються з обгортками качанів і разом надходять до бітера, який спрямовує їх у подрібнювальний апарат 14. Подрібнена маса по трубопроводу 8 надходить у транспортний засіб, що рухається поруч із комбайном.

При збиранні кукурудзи в молочно-восковій стиглості з відокремленням качанів без їх очищення відключають качаноочисний апарат і над ним встановлюють спеціальну скатну дошку. Неочищені качани надходять на скатну дошку, сповзають по ній у нижню головку вивантажувального транспортера 11, який переміщує їх у причіпний візок 12. Листостеблова маса подрібнюється і подається по трубопроводу 8 в транспортний засіб, що рухається поруч. Ширина захвату комбайна – 2,1 м. Робоча швидкість – до 9 км/год. Продуктивність – до 11 т/год.

Комбайн кукурудзозбиральний причіпний ККП-2 збирає кукурудзу в качанах, посіяну з міжряддями 90 см, у повній або молочно-восковій стиглості з одночасним подрібненням і збиранням листостеблової маси. Він є модифікацією комбайна ККП-3. Агрегатують із тракторами тягового класу 2 і 3 (Т-70, ДТ-75, Т-150 ). Ширина захвату – 1,8 м. Продуктивність – до 7 т/год.

Комбайн самохідний кукурудзозбиральний КСКУ-6Херсонець-200. Шестирядний комбайн КСКУ-6 збирає кукурудзу на зерно (посіяну з міжряддям 70 см) з очищенням та завантаженням качанів у причіп або з обмолотом та збиранням зерна.

Загальна будова. Комбайн КСКУ-6 (рис. 13.2) має шасі з дизельним двигуном та шестирусловою жаткою. На шасі змонтовані подрібнювач, два очисники качанів, транспортери і автоматична зчіпка для приєднання причепа. Основні робочі органи: подавальні ланцюги 1, качановідокремлювальні пластини 2, стеблопротягувальні вальці 3, різальний апарат 4, подрібнювальний барабан 10, стебловловлювальні вальці 11, вентилятор 18, притискний 17 і розподільний бітери 19, притискний барабан 16, качаноочисний пристрій 12. Вони уніфіковані з робочими органами кукурудзозбирального комбайна ККП–3 “Херсонець–9”. Різальний апарат має дві секції.

Комбайн обладнаний гідроприводами ходових коліс, рульового керування, керування робочими органами (піднімання і опускання жатки, транспортерів) та лебідкою підтягування причепа.

Основною відмінністю є те, що на комбайні КСКУ–6 передбачена можливість заміни очисника качанів молотаркою (рис. 3.2, а), що дає змогу збирати кукурудзу з обмолотом качанів. Відрізняється також живильний апарат, який має чотири бітери та не має шнека обгорток качанів.

Комбайн обладнаний системою автоматичного водіння по рядках без участі водія та системою сигналізації.

При переобладнанні комбайна для збирання кукурудзи без очищення качанів потрібно від’єднати розподільні камери обох бокових конвеєрів неочищених качанів, вентилятори з механізмами їх приводу, тяги, підвіски та опори притискних барабанів, паси приводу проміжного вала качаноочисника та встановити скатні дошки.

Молотарка складається з двох молотильних барабанів з деками 29, решіт 26, 27 і 28, скатної дошки 25, вентилятора 32, шнека необмолочених і обмолочених качанів (стрижнів) та вивантажувальних транспортерів 13 і 14.

Рис. 13.2. Функціональна схема кукурудзозбирального комбайна

КСКУ-6 “Херсонець-200”:

а – з обмолочуванням качанів; б – без обмолочування качанів;

1 – подавальний ланцюг; 2 – качановідокремлювальна пластина;

3 – стеблопротягувальні вальці; 4 – роторний різальний апарат;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]