Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Energ_2_kurs.doc
Скачиваний:
82
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
2.9 Mб
Скачать

Лабораторна робота №15

Час: 2 години

Тема: Машини для збирання буряків.

Мета: Вивчити будову та технологічний процес роботи машин для збирання буряків.

ЗМІСТ

Причіпна гичкозбиральна машина БМ-6Б призначена для збирання гички цукрових буряків, посіяних з міжряддями 45 см.

Основними складальними одиницями гичкозбиральної машини є дві секції гичкозрізувальних апаратів, два приймальних (поздовжніх) транспортери 5 (рис. 15.1), два проміжних бітери 6, поперечний транспортер 9, прутковий перетрушувач гички, вивантажувальний елеватор 7, два бітери 8 кидального пристрою, очисник головок коренеплодів, основна рама, два опорних пневматичних колеса 10, механізми передач, причіпний та гідрослідкуючий пристрої, гідросистема машини та система контролю і сигналізації.

Рис. 15.1. Функціональна схема гичкозбиральної машини БМ-6Б:

1 – копір-водій; 2 – опорне колесо; 3 – копір апарата; 4 – дисковий ніж;

5 – приймальний транспортер; 6 і 13 – бітери; 7 – вивантажувальний

елеватор; 8 – бітери кидального пристрою; 9 – поперечний транспортер;

10 – ходове колесо; 11 – ротор очисника; 12 – опорне колесо очисника

Гідрослідкуючий пристрій призначений для спрямування робочих органів машини по осі рядків. Пристрій складається з двох копір-водіїв 1, які шарнірно з’єднані з поперечною тягою, коромисла, гідророзподільника, силового гідроциліндра та системи маслопроводів. У разі відхилення рядків від напрямку руху машин копір-водії переміщуються головками коренеплодів ліворуч чи праворуч і через поперечну тягу та коромисло виводять золотник гідророзподільника з нейтрального положення. При цьому масло під тиском подається в силовий гідроциліндр, шток якого переміщується і зміщує основну раму машини у відповідний бік.

Кожна з двох секцій гичкозрізувальних апаратів має три різальних апарати, які встановлені в передній частині рухомої рами. Апарат складається з гребінчастого копіра 2, дискового ножа 9 і бітера 8. Копір 2 з’єднується з дисковим ножем гвинтовою тягою 7, а з рухомою рамою секції – за допомогою паралелограмної підвіски.

Очисник головок коренеплодів складається з ротора 11, рами, начіпного пристрою, двох опорних пневматичних коліс 12 та механізму привода. Ротор являє собою вал, на якому по гвинтовій лінії закріплені стрічки з прогумованого паса. Ротор установлений під гострим кутом до напрямку руху.

Технологічний процес роботи. Під час руху агрегату вздовж рядків копір-водії, рухаючись у міжряддях, копіюють поверхню поля і за допомогою гідросистеми забезпечують спрямування робочих органів машини по рядках. Копіри 3 гичкозрізувальних апаратів переміщуються по головках коренеплодів і утримують дискові ножі 4 на заданій висоті. Ножі, обертаючись, різальними кромками зрізують верхню частину головок коренеплодів з гичкою і бітерами кидають її на верхні вітки приймальних транспортерів 5. Прутки транспортера переміщують гичку вгору та подають її до двох бітерів 6, які спрямовують її на поперечний транспортер 9. Останній подає гичку на вивантажувальний елеватор 7, де за допомогою бітерів 8 кидального пристрою гичку подають у транспортний засіб, що рухається поруч з агрегатом.

Ротор 11 очисника головок коренеплодів доочищає зрізані головки від землі, залишків гички та інших рослинних решток і зміщує їх на зібрану частину поля.

Машина обладнана універсальною системою автоматичного контролю та сигналізації УСАК-6ВМ. Система складається з блока керування, індикатора з кабелем, шести індукційних датчиків і з’єднувального кабелю. Датчик являє собою металевий циліндр, в якому розміщено дві обмотки та металевий стержень. В одній обмотці збуджується постійне магнітне поле, а в другій – утворюються електричні сигнали. Датчики встановлюють біля валів, що обертаються. На цих валах закріплені магнітні шунти кулачковоготипу. При роботі машини шунти обертаються разом з валами і викликають пульсацію магнітного поля в обмотках датчиків. Якщо рух валів припинився або знизилася частота руху, то передається сигнал на індикатор, і при цьому включається світловий сигнал і одночасно подається звуковий.

Коренезбиральна самохідна машина РКМ-6 призначена для викопування коренеплодів цукрових буряків, які посіяні з міжряддями 45 см. Ширина захвату 2,7 м, робоча швидкість руху машини 7,0...9,0 км/год, продуктивність 1,8...2,7 га/год.

Загальна будова. Машина РКМ-6 (рис. 15.2) складається із самохідного шасі, на рамі якого встановлено двигун 13 СМД-24-02 потужністю 118 кВт, міст ведучих коліс 9 з гідростатичним приводом ходової частини, міст керованих коліс 2, кабіну з органами керування 14, автомат керування машини по рядках 1 і коренезбиральну частину.

Коренезбиральна частина призначена для викопування, очищення, транспортування вороху коренеплодів і їх завантаження в транспортні засоби, що рухаються поряд із збиральною машиною.

Основними робочими органами коренезбиральної частини є двосекційні викопувальні органи 5, встановлені у передній частині двох рухомих рам і шарнірно з’єднані з основною рамою, ліві і праві секції приймального лопатевого бітерного 6 і шнекового 7 очисників, які виконані у вигляді послідовно розміщених лопатевих і спіральних вальців, поздовжнього пруткового конвеєра 8, лопатевого бітерного доочисника вороху коренеплодів 10, поперечного конвеєра 11 і вивантажувального елеватора 12.

Технологічний процес роботи. Під час руху машини автомат водіння 1 спрямовує керовані колеса 2 посередині міжрядь, а викопувальні робочі органи по рядках. При цьому коренеплоди викопуються з ґрунту та надходять на лопатеві бітерні 6 і шнекові 7 очисники, де відбувається попереднє очищення вороху від землі та рослинних домішок. Крім того, ліва та права секції шнекового очисника 7 змішує ворох коренеплодів у його центральну частину, в якій він потрапляє на поздовжній прутковий конвеєр 8, а потім до лопатевого бітерного доочисника 10, де коренеплоди остаточно очищуються від домішок. Із доочисника 10 коренеплоди падають на поперечний конвеєр 11, який перемішує їх до вивантажувального елеватора 12 і завантажує у транспортний засіб, що рухається поряд із коренезбиральною машиною.

Рис. 15.2. Конструктивно-технологічна схема коренезбиральної

машини РКМ-6:

1 – автомат керування; 2 – міст керованих коліс; 3 – копіювальне колесо; 4 – коренезабірник; 5 – активна викопувальна вилка; 6 – бітерний лопатевий очисник; 7 – шнековий очисник; 8 – поздовжній конвеєр;

9 – міст ведучих коліс; 10 – бітерний лопатевий доочисник;

11 – поперечний конвеєр; 12 – вивантажувальний елеватор;

13 – двигун; 14 – кабіна

Для заміни транспортних засобів без зупинення машини під час роботи передбачено можливість короткострокового вимкнення поперечного конвеєра і вивантажувального елеватора. У цей час коренеплоди нагромаджуються в перехідному бункері-нагромаджувачі, дном якого є поперечний конвеєр 11. Після заміни транспортних засобів вмикають привід конвеєрів і коренеплоди знову надходять у новий транспортний засіб.

Коренезбиральна самохідна машина КС-6 призначена для збирання коренеплодів цукрових буряків, що посіяні з шириною міжрядь 45 см. Ширина захвату 2,7 м, робоча швидкість руху машини 5,0...9,0 км/год, продуктивність 1,3...1,9 га/год.

Загальна будова. Машина КС-6 комплектується самохідним шасі і коренезбиральною частиною. На шасі встановлений двигун СМД-64 потужністю 110,3 кВт. У передній частині самохідного шасі влаштований автомат водіння для спрямування робочих органів по осі рядків коренеплодів.

Коренезбиральна частина (рис. 15.3) складається із шести пар дискових копачів (копач складається з пасивного 2 і активного 1 дисків, останній приводиться в дію від редуктора), шнекового очисного пристрою, поздовжнього конвеєра 5, бункерного поперечного стрічкового конвеєра 6, грудкоподрібнювача 7 та вивантажувального елеватора 8.

Автомат водіння по рядках має три копіри полозкоподібного типу або у вигляді стрілчастих лап, шарнірну підвіску копірів, дві поперечні тяги, поздовжню тягу, гідророзподільник, гідроциліндри керування, коригування та гідроціліндр для переведення копірів із робочого положення і навпаки.

Дисковий копач призначений для викопування коренеплодів із ґрунту. Частота обертання диска 92 об/хв. Діаметр дисків 680 мм.

Шнековий очисник призначений для попереднього очищення вороху коренеплодів від ґрунту і рослинних домішок та подавання коренеплодів на поздовжній конвеєр 5. Кожний шнековий очисник складається відповідно із двох пар спіральних вальців 3 і розміщеного між ними та за другою парою вальців відповідно гладеньких перекидних вальців 4. Передні спіральні вальці перемішують коренеплоди на периферію, а задні – у центральну частину до поздовжнього конвеєра.

Поздовжній конвеєр 5 складається із верхньої та нижньої частин, з’єднаних між собою шарнірно, верхня частина також шарнірно прикріплена до основної рами.

Рис. 15.3. Схема технологічного процесу коренезбиральної

машини КС-6:

1 – приводний диск; 2 – пасивній диск; 3 – шнеки; 4 – вальці;

5 – поздовжній конвеєр; 6 – стрічковий транспортер;

7 – конвеєр-грудкоподрібнювач; 8 – вивантажувальний елеватор

Конвеєр-грудкоподрібнювач 7 розміщений під бункерним стрічковим транспортером 6 і призначений для сепарації вороху від великорозмірних ґрунтових грудок та подавання коренеплодів до робочої гілки вивантажувального елеватора 8. Він складається з трьох послідовно розміщених тригранних кулачкових валів та одного вала з круглими дисками. Очисні вали обертаються в одному напрямку та з однаковою кутовою швидкістю.

Технологічний процес роботи. Під час руху машини автомат водіння спрямовує дискові копачі по рядках буряків. При цьому дискові копачі (заглиблені на глибину 8...10 см) руйнують зв’язок коренеплодів із ґрунтом, підкопують і захоплюють їх внутрішніми поверхнями дисків та витягують коренеплоди з ґрунту. Лопаті бітера, що обертається між дисками копача, кидають коренеплоди на шнековий очисник. Шнеки очищають коренеплоди від ґрунту та рослинних залишків і разом з вальцями транспортують буряк до елеватора 5, що скидає його на горизонтальний стрічковий транспортер 6, розташований на бункері. Переміщуючись у напрямку стрілки А, коренеплоди падають на конвеєр-грудкоподрібнювач 7, кулачки якого руйнують великі ґрунтові грудки, земля та інші домішки просіюються крізь щілини валів, а очищені коренеплоди надходять до вивантажувального елеватора 8. Якщо ворох не містить грудок, то змінюють напрямок руху транспортера (по стрілці Б), і коренеплоди потрапляють на вивантажувальний елеватор.

При заміні технологічного транспорту на ходу машини (без зупинення збиральної машини) вимикають механізм приводу поперечного стрічкового транспортера 6 і вивантажувального елеватора 8. При цьому коренеплоди надходять тільки в бункер на поперечний стрічковий транспортер 6. Після заміни транспорту знову вмикають приводи транспортера 6 і елеватора 8.

Машина обладнана автоматичною системою контролю за дією робочих органів, а також електроосвітленням.

Питання для контролю:

  1. Загальна будова гичкозбиральної машини БМ-6А.

  2. Технологічний процес роботи гичкозбиральної машини БМ-6А.

  3. Загальна будова коренезбиральної машини РКМ-6.

  4. Технологічний процес роботи коренезбиральної машини РКМ-6.

  5. Загальна будова коренезбиральної машини КС-6.

  6. Технологічний процес роботи коренезбиральної машини КС-6.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]