Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Energ_2_kurs.doc
Скачиваний:
82
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
2.9 Mб
Скачать

Лабораторна робота №12

Час: 2 години

Тема: Пристрої до зернозбиральних комбайнів для збирання не колосових культур.

Мета: Вивчити призначення, будову та технологічний процес роботи пристроїв до зернозбиральних комбайнів для збирання не колосових культур.

ЗМІСТ

Для збирання кукурудзи, соняшнику, круп’яних культур, сорго, рапсу, люпину, насінників трав тощо комбайни комплектують додатковими пристроями. Це пов'язано з тим, що для збирання неколосових культур потрібні інші режими роботи, а в деяких випадках і додаткові робочі органи чи агрегати.

Пристрій ПЗСС-8 (ПЗС-8) призначений для збирання соняшнику. Загальну будову пристрою показано на рис. 12.1.

Процес роботи відбувається так. Під час руху комбайна стебла надходять у просвіти між стеблепіднімачами (мисами) 1, захоплюються конвеєрами 2 і спрямовуються ними до різального апарата 3. Різальний апарат зрізує кошики, які потрапляють у шнек 4 і далі плаваючим конвеєром 6 похилої камери 5 спрямовуються до молотильного апарата 7.

Частоту обертання молотильного барабана регулюють у межах 240...300 об/хв.

Зазори між билами барабана і підбарабанням на вході становлять 40...50 мм, а на виході – 25...30 мм.

Зазори між жалюзі верхнього решета мають бути 10...12 мм, нижнього решета – до 8 мм, подовжувача – до 14 мм.

Рис. 12.1. Пристрій для збирання соняшнику ПЗСС-8 комбайна КЗС-9-1:

1 – мис; 2 – ланцюговий конвеєр; 3 – різальний апарат; 4 – шнек;

5 – похила камера; 6 – плаваючий конвеєр; 7 – молотильний апарат

Пристрій ПЗКК-9 призначений для збирання круп’яних культур: гречки, проса тощо. Він має спіралі із прогумованого паса, встановлені в зоні пальцьового механізму шнека жатки.

Для якісного обмолоту і сепарації частоту обертання молотильного барабана встановлюють не більше ніж 600 об/хв, а вентилятора – 600...650 об/хв. Зазори в молотильному апараті становлять: для проса – на вході 14...20 мм і на виході 4...10 мм; для гречки – на вході 25...30 мм і на виході 14...20 мм.

Пристрій ПСЛ-9 призначений для поліпшення якості роботи комбайна при збиранні люпину на фураж і насіння.

До комплекту входять граблини мотовила з подовженими пальцями. Спіралі із прогумованого паса для пальцьового механізму шнека жатки і змінне підбарабання домолочувального пристрою.

Частоту обертання молотильного апарата при збиранні люпину на корм установлюють 900 об/хв, а при збиранні люпину на насіння – 650 об/хв.

Зазори між билами барабана і планками підбарабання на вході мають бути 16...24 мм, а на виході – 14...12 мм.

Частота обертання вентилятора становить 600...650 об/хв. До комбайна КЗС-9-1 розроблені також пристрої: ПЗЗБ-9 – для збирання зернобобових культур, ПЗЗС-9 – для збирання сорго, ПЗНР для збирання рапсу.

Основні напрями розвитку навісних пристроїв зернозбиральних комбайнів. Пристрої для збирання кукурудзи на зерно віт­чизняних комбайнів і республік колишнього СРСР істотно відрізняються від таких самих пристроїв комбайнів фірм дальнього зарубіжжя.

Зарубіжні пристрої, як правило, збирають тільки зернову частину врожаю кукурудзи. Такий підхід дає змогу зберегти порівняно просту конструкцію пристрою, оскільки немає потреби у робочих органах для збирання листостеблової маси.

Нині за рубежем пристрої для збирання кукурудзи на зерно є обов’язковими майже для всіх типів зернозбиральних комбайнів як роторних, так і класичної схеми. Основні їх відмінності такі:

  • пристрої збирають не тільки чотири, п’ять і шість рядків кукурудзи, а й вісім;

  • передбачено можливість збирання кукурудзи з міжряддями від 711 до 1016 мм;

  • пристрої швидко монтують і демонтують з комбайна;

  • удосконалені миси та подільники забезпечують збирання кукурудзи без втрат при низькорозміщених на стеблах качанах;

  • пристрої переобладнуються на різні міжряддя від 600 до 800 мм з кроком 50 мм;

  • передбачено зменшення чи збільшення робочих русел включенням (відключенням) їх у роботу в разі поломки;

  • підвищено активність вальців качановідокремлювального апарата;

  • для збирання полеглої кукурудзи пропонуються активні подільники у вигляді конічних шнеків;

  • передбачено асиметричну навіску пристрою на комбайн з метою усунення руху його коліс по рядках.

Останніми роками за рубежем почали розробляти пристрої, в яких передбачено збирання листостеблової маси, а також машини для її збирання після збирання кукурудзи на зерно.

Пристрої для збирання соняшнику зарубіжних фірм істотно не відрізняються від вітчизняних. Проте перевага віддається простішим типам 34-ЮЗА, які монтуються на хедери зернозбиральних комбайнів. Вони розраховані на міжряддя 70 см, кількість рядків, що збираються одночасно, становить 7...11, ширина захвату – 4,9...7,7 м, робоча швидкість 4...7 км/год, продуктивність 0,85...2,0 га/год. Маса обладнання пристрою, що монтується на комбайн, має бути 420...560 кг.

Значну увагу приділено конструкції подільників.

Пристрої для збирання сої бувають рівчакового і суцільного зрізу. До рівчакових машин належать жатки серій 50 фірми «Джон Дір», хедери ХПС-4,2 до комбайнів СК-5, Е-516, хедер ХС-8/12 до комбайнів «Дон». Вони мають однотипну технологічну схему і аналогічні робочі органи. Робоче русло цих машин створюють ротаційний різальний апарат і два контури гофрованих пасово-ланцюгових конвеєрів, які захоплюють стеблову масу, утримують її під час зрізу, а після цього подають у поперечний шнек. Звужений шнеком потік рослин надходить до молотарки.

Проте рівчакові хедери можуть збирати посіви тільки з певними міжряддями, мають складну конструкцію і значну металомісткість.

Хедери суцільного зрізу не мають цих недоліків. Від звичайних хедерів для збирання зернових колосових культур вони відрізняються переважно наявністю плаваючого різального апарата.

Для збирання кукурудзи в повній стиглості на продовольчо-фуражне зерно із обмолотом качанів, подрібненням і збиранням листостеблової маси використовуються зернозбиральні комбайни обладнані кукурудзозбиральними приставками або адаптерами.

В розвинутих зарубіжних країнах широке розповсюдження знайшли адаптери до зернозбиральних комбайнів для збирання тільки зернової частини кукурудзи. Це дає можливість значно підвищити річне вироблення зернозбиральних комбайнів, збільшити терміни їх річного завантаження, а також продуктивність за рахунок ширини захвату.

В основу конструкції адаптерів покладено платформу-раму. Залежно від ширини міжрядь, на ній розміщені у верхній частині лотки насіннявловлювачів, а в нижній – ланцюгові або шнекові транспортери, які “супроводжують” стебла під час роботи.

В Україні широко використовують в комплекті з зернозбиральними комбайнами Дон–1500, СК–5 “Нива”, КЗС–9–1 “Славутич” кукурудзозбиральні приставки КМД–6, КММ–6, ППК–4, ПЗКС–6.

Приставка КМД6 до зернозбиральних комбайнів призначена для збирання на продовольче та фуражне зерно кукурудзи у повній стиглості врожайністю в качанах до 200ц/га. Використовується в усіх зонах оброблення кукурудзи на полях с нахилом не більше 8. Приставку навішують на молотарку комбайнів РСМ–10, Дон – 1500 замість жатної частини.

Загальна будова. Основні складальні одиниці приставки: миси 14 (рис. 12.2), качановідокремлювальний апарати 13, ротаційний різальний апарат 12, шнек качанів 2, похила камера 3, подрібнювальний апарат 8 із трубопроводом 4. Пристрій навішують фронтально на комбайн РСМ–10. Робочі органи, транспортери та інші складальні одиниці уніфіковані з кукурудзозбиральними комбайнами КСКУ–6 та ККП–3.

Рис. 12.2. Функціональна схема збирання кукурудзи на зерно

приставкою до зернозбирального комбайна КМД–6:

1 – жатка; 2 – шнек качанів; 3 – похила камера; 4 – трубопровід;

5 – противага; 6 – молотильний апарат; 7 – підбарабання;

8 – подрібнювач; 9 – протирізальна пластина; 10 – бітер; 11 – шнек стебел; 12 – різальний апарат; 13 – качановідокремлювальний апарат;

14 – миси

В молотарці комбайна встановлюють молотильний барабан з редуктором, щитки між билами барабана, щиток із листової сталі на пальцьову решітку підбарабання і щитки на перші два каскади клавіш соломотряса.

Технологічний процес роботи. Під час руху комбайна миси 14 спрямовують стебла до робочих русел. Подавальні ланцюги своїми лапками захоплюють стебла і подають їх у простір між протягувальними вальцями. Відокремлювальні пластини затримують качани і відокремлюють їх при взаємодії з вальцями. Ланцюги переміщують качани до шнека 2, який спрямовує їх до похилої камери 3, а далі вони надходять до молотильного апарата 6 зернозбирального комбайна.

Листостеблова маса зрізується ротаційним різальним апаратом 12 і потрапляє в шнек 11, який спрямовує стебла бітером 10 у подрібнювальний апарат 8. Останній подрібнює масу, і по трубопроводу 4 вона надходить в кузов транспортного засобу, що рухається поруч з агрегатом.

Молотильний апарат 6 комбайна обмолочує качани. Зерно проходить крізь підбарабання і падається на стрясну дошку, а звідти – на верхнє та нижнє решета. Вентилятор подає повітряний потік і виділяє легкі домішки, які рухаються в копнувач. Зерно після решет потрапляє в зерновий шнек, а потім зерновим елеватором подається в бункер. Грубий ворох, що виходить із молотильного апарата, відбійним бітером подається на соломотряс. На клавішах соломотряса виділяється зерно і спрямовується на кінець стрясної дошки, а грубий ворох – у копнувач.

Недообмолочені частини качанів затримуються подовжувачем верхнього решета. Проходять крізь його жалюзі і транспортером подаються на доомолочувальний пристрій, який після дообмолоту подає їх на стрясну дошку молотарки комбайна, а далі маса потрапляє на зерноочистку і з’єднується з основним дрібним ворохом.

Якість обмолоту качанів регулюють зміною частоти обертання барабана молотильного апарата в межах 350 – 420 об/хв і встановлюють відстань між барабаном і підбарабанням на вході в межах 35 – 45 мм, а на виході – 18 – 25 мм. Робоча швидкість – до 6,5 км/год. Ширина захвату приставки – 4,2 м. Продуктивність – до 20 т/год.

Питання для контролю:

  1. Призначення та загальна будова пристрою ПЗКС-6 (KMД-6).

  2. Будова, технологічний процес роботи кукурудзозбиральної приставки КМД-6.

  3. Призначення та загальна будова інших пристроїв до зернозбиральних комбайнів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]