Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Черкасов В.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
693.76 Кб
Скачать

Тема 2 Аналіз внутрішнього та зовнішнього середовища міжнародної фірми

2.1. Загальний та конкретний аналіз внутрішнього середовища міжнародної фірми

Аналіз у широкому плані - це спосіб пізнання предметів та явищ, засно­ваний на розчленуванні цілого на складові частини та вивченні їх у всій різноманітності зв'язків і залежностей. Економічний аналіз зводиться до вивчення впливу факторів на діяльність господарської організації та за­безпечує основу для науково обґрунтованого прийняття управлінських рішень.

Менеджери і спеціалісти мають досконало вивчати внутрішнє та зовнішнє середовище господарської організації (підприємства) в ситуації, в якій вона знаходиться зараз і в якій імовірно опиниться в майбутньому. Усі фактори внутрішнього й зовнішнього середовища розподіляються на ті, що піддаються управлінню з боку менеджерів, і ті, що не піддаються, тобто такі, до яких треба пристосовуватись. На основі даних аналізу ке­рівники підприємства отримують можливість прийняти рішення щодо до­цільності виходу зі своєю продукцією на міжнародні ринки, обґрунтовано вибрати стратегію подальшого розвитку міжнародної економічної діяль­ності.

При проведенні аналізу внутрішнього та зовнішнього середовища господарської організації (підприємства) менеджери мають враховувати ступінь її інтернаціоналізації: 1) організація функціонує тільки в межах своєї країни, не є суб'єктом міжнародної економічної діяльності, але пла­нує вихід на міжнародні ринки; 2) організація функціонує, в основному, в межах своєї країни, але виконує деякі операції у сфері міжнародної еко­номічної діяльності і тому розглядається як суб'єкт цієї діяльності; 3) орга­нізація орієнтована, в основному, на сферу міжнародного бізнесу, має підрозділи за межами країни базування, і тому вона розглядається як між­народна фірма, а на вищому рівні свого розвитку - як багатонаціональна фірма або багатонаціональна корпорація.

Першочерговим завданням міжнародних менеджерів є всебіч­ний загальний та конкретний аналіз внутрішнього середовища організації у тій частині її діяльності, яка має відношення до сфери міжнародного бізнесу.

Стан внутрішнього середовища організації впливає на продуктив­ність праці та поведінку працівників. Тому важливо створити такі умови роботи, які б сприяли зростанню потенціалу кожного працівника та під­гримували тип його поведінки, бажаний для організації. Створення від­повідних умов є найважливішим завданням системи управління вироб­ничими та розподільчими процесами у сфері діяльності організації. Ви­робничий процес, у свою чергу, розглядається як такий, що має два аспекти: технологічний та трудовий. Вимоги до якості цих процесів визначаються галузевими, державними та міжнародними стандартами. При виконанні загального аналізу внутрішнього середовища організації між­народні менеджери мають зосередити увагу на таких факторах - цілі, структура, завдання, технологія, люди.

Цілі - це бажані результати діяльності організації. В процесі плану­вання керівництво розробляє цілі та повідомляє про це членів організа­ції Цілі підрозділів організації мусять кореспондуватися з її загальними цілями і не вступати у суперечність.

Структура організації - це логічне взаємовідношення рівнів управ­ління і функціональних зон. Така особливість структури пояснюється тим, що в організації існує дві внутрішні органічні форми розподілу праці: вертикальний і горизонтальний розподіл. Необхідною умовою підвищен­ня ефективності міжнародної економічної діяльності є безперервне удо­сконалення організаційної структури управління цією діяльністю. Струк­тура системи міжнародного менеджменту має забезпечувати швидку, при мінімальних витратах, адаптацію фірми до специфічних умов в краї­нах, що приймають.

Завдання - це запропонована робота, яка має бути виконана у встановлений термін. Завдання доручається не працівникові, а посаді. При видачі завдань необхідно мати на увазі два важливих моменти: І) частоту повторення завдань; 2) час, необхідний для виконання за­вдання. Це має суттєве значення для економії часу керівника на видачу завдань та контроль їх виконання.

Технологія - це поєднання устаткування, інфраструктури, інструмен­тів і відповідних технічних знань і навичок, необхідних для здійснення бажаних перетворень в матеріалах, інформації та людях. Ті фірми, які знаходяться на більш високому рівні науково-технічного прогресу, успіш­но оперують на міжнародному ринку і досягають конкурентних переваг. Вони своєчасно змінюють асортимент продукції, систематично поліпшу­ють її якість та модернізують устаткування, швидко оновлюють засоби виробництва шляхом виконання НДДКР та операцій у сфері переміщен­ня технологій. Міжнародні менеджери мають постійно вивчати закони рі­зних держав про охорону авторських прав і патентів, професійно прово­дити маркетингову розвідку у сфері досягнень науки і техніки в інтересах своєї фірми.

Люди є центральним чинником при будь-якій моделі управління. Існує три основні аспекти людського чинника: поведінка окремих людей, пове­дінка людей в групах, характер поведінки керівника та його вплив на по­ведінку окремих людей і груп. Поведінка людини в суспільстві і на роботі є наслідком складного поєднання індивідуальних характеристик особи і середовища. Кількість конкретних характеристик практично нескінченна, але, перш за все, необхідно виділити такі: здібності, схильність, обдаро­ваність, потреба, очікування, сприйняття, відношення, точка зору, цінності. У процесі аналізу впливу на діяльність міжнародної фірми такого фак­тора, як люди, треба враховувати національну приналежність персоналу компанії. Культурні, економічні, політичні розходження між етнічними групами інтернаціонального колективу впливають на стиль менеджменту, процес адаптації системи управління виробництвом та збутом продукції в країнах, що приймають.

Конкретний аналіз внутрішнього середовища підприємства, яке зі своєю продукцією виходить на зовнішні ринки, рекоменду­ється проводити на основі методики аналізу господарської дія­льності (АГД) з урахуванням правил і традицій міжнародного біз­несу. Предметом АГД є причинно-наслідкові зв'язки економічних явищ та процесів.

Методика АГД передбачає аналіз формування та розміщення капі­талу, ефективності та інтенсивності його застосування, використання ма­теріальних та трудових ресурсів, маркетингової діяльності, виробництва їй реалізації продукції (робіт, послуг), її собівартості, фінансових резуль­татів, прибутку й рентабельності, розподілу прибутку, ефективності ін­вестиційної діяльності, фінансового стану підприємства.

У кінцевому підсумку можна відзначити, що проведення АГД, який розглядається як конкретний аналіз, разом із загальним аналізом факто­рій внутрішнього середовища підприємства, є необхідною умовою для: правильного визначення можливостей фірми успішно діяти на міжнарод­них ринках; виявлення резервів підвищення експортного потенціалу фірми; розробки науково обґрунтованих планів та прийняття управлінських рі­шень у сфері міжнародної економічної діяльності.