Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тацій, Рогожин, Гончаренко - Історія держави і...doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
4.51 Mб
Скачать

§ 3. Основні риси права

крайових та Верховному судах України з членів відповідних судів. Ці колегії мали накладати стягнення на суддів за хиби в їхній робо­ті чи за негідні вчинки. Загальне керівництво судовою системою на­лежало Міністерству юстиції УРСР.

Водночас з тим продовжували свою антинародну діяльність сумнозвісні органи позасудової репресії — МВД та МДБ, і це зво­дило нанівець формальні демократичні перетворення у судоустрої та судочинстві. У період, що вивчається, партійні органи з новим запалом дріб'язково опікують державні, господарські та судові установи, втручаються в їхні повноваження, а інколи взагалі під­міняють їх. Вони діють методами адміністрування. Вважалося, що поєднання нартійно-державного керівництва — одна з неодмінних умов організації перемог Радянського ладу у мирному житті. Проте рецидиви цього поєднання були не тільки не бажані, а й шкідливі.

Усі зазначені явища мали найнегативніші наслідки. Голов­не— це руйнування зв'язку між громадянами й апаратом влади та управління, бюрократизм останнього, зростання безвідповідальнос­ті державних органів і посадових осіб, падіння їхнього авторитету в масах.

§ 3. Основні риси права

повоєнні роки право України запроваджується на нових територіях у її складі. Так, у зв'язку з ратифікацією 27 листопада 1945 р. договору між СРСР і Чехословаччи-ною про Закарпатську Україну та утворення у її складі Закарпатської області Президія Верховної Ради України постановила запровадити з 25 січня 1946 р. на території Закарпатської області законодавство УРСР1.

Український законодавець, виходячи з пріоритету союзного закону, дисципліновано діяв у межах лише своєї компетенції. Тому в багатьох нормативних актах, прийнятих Верховною Радою, обо­в'язково зазначався їхній зв'язок з відповідними нормативними ак­тами СРСР. Верховенство союзного закону залишалося непохит-

Процес демократизації права відбувався надто повільно. Пра­ктика застосування законів була далекою від офіційних закликів до ■еухильного додержання норм права. Закони порушувалися, і час­то це чинили саме державні органи, службові особи, яких поставле-■о на сторожі закону.

Вищі органи партії дедалі активніше втручалися в нормот-ворчий процес. Положення нового Статуту КНРС про право, закон-юсть свідчать про наміри партії поставити корпоративні норми, сформульовані партією, над нормами закону.

Цивільне право. Як і раніше, цивільне право передусім спря­мовувалося на розвиток та зміцнення права державної власності з метою її збереження і примноження. Характерно, що новий статут КПРС, прийнятий на з'їзді партії, спеціально передбачив необхід­ність зміцнення державної власності. Втім, цей факт свідчить про розширення процесу інтеграції партійних органів і державних стру­ктур, посилення праворегулюючої ролі вищих органів партії.

2

Як і раніше, важливим знаряддям збільшення об'єктів держа-н власності була націоналізація. Швидко та енергійно вона здійс-іся в західних областях, Буковині та Закарпатті. Націона-вувалися земля, банки, промислові та комунальні підприємст-

великі домоволодіння

Верховної Ради УРСР. — 1947. — № 3—6. Ст. 4; Хрестоматія з історії і права України — Т 2. — С 468 '■і—і ти Верховного Совета СССР. — 1946. — М 5

387

Розділ 5. Держали і право України у перші повоєнні роки