Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод. сам.вивч. 09-10.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
325.63 Кб
Скачать

Тема 7. Системи цін біржової торгівлі

З даної теми передбачається вивчення таких питань:

  • поняття товарної біржі;

  • принципи товарної біржі;

  • фундаментальний аналіз біржових цін;

  • біржова угода;

  • види біржових цін;

  • особливості діяльності аграрної біржі в Україні.

Мета теми — ознайомлення з діяльністю товарної біржі, розглянути основні види біржових цін, порядок складання біржових угод.

Література для самостійного вивчення теми:

  1. Верхоглядова Н.І. Основи ціноутворення: Навчальний посібник. – К.: Кондор, 2007 р. – 252 с.

  2. Ерухимович І.Л. Ціноутворення: Навч. – метод. Посібник. – К.: МАУП, 1998. – 104 с.: іл.

  3. Шкварчук Л.О. Ціни і ціноутворення: Навч. посібник. – К.: Кондор, 2003. – 214 с.

Термінологічний словник

Товарна біржа — це товариство з обмеженою відповідальніс­тю (частіше товариство на рівних паях).

Сучасна товарна біржа — це ри­нок контрактів на поставку товару.

Біржова угода це письмово оформлений документ на реаль­ний товар зі встановленими строками поставки.

Ціна продавця на біржовий товар — це ціна, вказана учасни­ком біржових торгів у заявці на продаж, а та­кож названа ним під час торгів з метою стимулювання продажу.

Ціни покупця – розуміють ціни, вказані покупцем у заяв­ках на купівлю, а також ті, які він називає безпосередньо під час торгів, при обговоренні пропозиції продав­ця.

Ціною біржової угоди – є остаточна з тих, які було названо по­купцем (продавцем) і зафіксовано біржовим маклером.

Ціна біржових угод (біржового товару) — це ціна, за якою здійснюються операції купівлі-продажу вели­ких партій матеріально-сировинних ресурсів, продукції виробни­чо-технічного призначення, сільськогосподарської продукції, то­варів народного споживання на товарних біржах.

Ф'ючерсні угоди — це стандартні типові контракти. Ціна такого контракту визначається на публічному аукціоні на біржових торгах.

Форвардні та ф'ючерсні контракти — це інструменти, згідно з якими одна сторона угоди зобов'язується купити, а інша продати визначені активи за вказаною ціною та у встановлений контрактом час.

Біржові котирування є визначними цінами біржових угод, які укладаються на стандартну кількість стандартизованого товару передбаченого правилами біржової торгівлі у біржовій ямі в офі­ційні години роботи біржі.

Котирувальна ціна — це ціна, визначе­на котирувальною комісією біржі шляхом аналізу цін біржових угод, цін продавців, цін покупців на підставі єдиних критеріїв та спеціальних методик.

Аграрна біржа — це різновид товарної біржі, на якій здійсню­ється торгівля сільськогосподарською продукцією.

Світова ціна — це грошове відбиття інтернаціональної вартості товару, реалізованого на світовому ринку, яка складається з націо­нальних вартостей внаслідок конкуренції.

Світові ціни — це експортні ціни основних постачальників конкретного товару й імпортні ціни у найважливі­ших центрах імпорту цього товару.

Ціни міжнародних товарних аукціонів — це ціни, які діють на спеціально організованих на визначений строк і в завчасно обу­мовлених місцях — ринках публічних торгів за максимально за­пропонованою ціною на попередньо розглянуту покупцем партію товару (лот).

Ціни торгів це ціни, які існують у торгівлі, котра заснована на видачі замовлень на поставку товарів, заздалегідь оголошених у спеціальному документі (тендері) за умов, що передбачають за­лучення до певного строку на принципах конкуренції пропозицій від кількох виробників з метою забезпечення найвигідніших умов угоди для її організаторів.

Ціни фактичних угодце ціни, котрі відбивають конкретні умови реалізації товару і є найвагомішим критерієм для визначен­ня рівня цін у контракті.

Контрактна ціна — це ціна, зафіксована в контракті в момент його укладання, впродовж чинності контракту чи до моменту ви­конання контракту.

Зовнішньоторговельна ціна — це ціна на експортні та імпортні товари, яка встановлюється за взаємним договором між продав­цем та покупцем товару.

Ціни аукціонів (Ц.а.) – це ціни, що діють на спеціально організованих ринках публічного продажу.

Ціни фактичних угод (Ц.ф.у.) – це ціни, одержувані із спеціальних каналів чи з інформації про фактичні угоди, що публікується.

Індикативні ціни — це різновид фіксованих цін, що встановлюються державними органами влади в особі Міністерства зовнішньоекономічних зв'язків і торгівлі (МЗЕЗ) на основі дійсних цін, які склалися на даний товар на ринку експорту та імпорту на момент здійснення експортної (імпортної) операції з урахуванням умов доставки і умов здійснення розрахунків.

Ціна індикативна — ціна товару, яка відповідає цінам, що склалися на аналогічну продукцію на час здійснення експортної операції;

Ціна ковзна — ціна, яка визначається на момент виконання контракту шляхом перегляду договірної ціни внаслідок істотних змін у витратах на виробництво продукції;

Ціна міжнародних товарних аукціонів — ціна продажу попередньо оглянутої покупцями партії товару (лот), як правило, за максимальною запропонованою ціною;

Ціна світова — ціна провідних виробників та продавців, які займають значну частку в загальному обсязі аналогічної продукції, що реалізу­ється на зовнішньому ринку.

Правила «Інкотермс» — міжнародні правила тлумачення торговель­них угод, які визначають обов'язки продавця і покупця, розподіл витрат та відповідальність сторін за виконання контракту.

Теоретичний матеріал

Класичним інструментом ринкової економіки, який формує оптовий ринок товарів є біржова діяльність. Сучасні товарні, фондові та валютні біржі відіграють вирішальне значення при формуванні основних ринкових цін та курсів. Тому дослідження проблем ціноутворення без аналізу біржових цін було б неповним. Біржова торгівля доволі специфічна сфера обігу товарів, що вимагає глибоких знань її учасників до способів організації торгів.

Біржа має справу з попитом на ті інші товари, який безпосередньо не пов’язаний з необхідністю у використанні цих товарів, на біржі завжди має місце пропонування товарів, яке безпосередньо не пов’язане з виробництвом. Купівля заради продажу, а продаж заради купівлі вирівнює попит та пропозицію. На біржовому ринку завжди є попит і пропозиція, питання постає лише щодо того, за якою пропонується і вимагається товар. Біржова торгівля забезпечує можливість того, що при існуючих в даний момент цінах не буде ні дефіциту, ні затоварювання.

Всі існуючі у світі біржі умовно можна поділити на три види:

  • товарну,

  • фондову

  • валютну, залежно від класів реалізованих біржових товарів.

Товарна біржа є організацією, що об'єднує юридичних і фізич­них осіб, які здійснюють виробничу і комерційну діяльність, і має за мету надання послуг в укладанні біржових угод, виявлення товарних цін, попиту і пропозиції товарів, вивчення, упорядку­вання і полегшення товарообігу та пов'язаних з ним торговельних операцій.

Товарна біржа — це товариство з обмеженою відповідальніс­тю (частіше товариство на рівних паях). Вона надає своїм членам торговий зал, розподілений на секції — «ями» за видами товарів, засоби зв'язку, які забезпечують отримання інформації про хід то­ргівлі (екран, комп'ютери), контролює виконання біржових пра­вил. Витрати покриваються за рахунок продажу «місць» на біржі, членських внесків (вступних та щорічних), комісійних зборів за угодами.

Товарна біржа здійснює свою діяльність за такими принци­пами:

  1. рівноправності учасників біржових торгів;

  2. застосування вільних ринкових цін;

  3. публічного проведення біржових торгів.

Товарна біржа створюється на засадах добровільного об'єд­нання зацікавлених юридичних і фізичних осіб, яким це не забо­ронено чинним законодавством. Засновниками і членами товар­ної біржі не можуть бути органи державного влади та управління, а також державні установи (організації), що перебувають на дер­жавному бюджеті.

На товарних біржах нашої держави, як правило, кількість членів біржі становить 60-80 юридичних осіб. Так, на Україн­ській аграрній біржі — 56 юридичних осіб, а вартість місця ста­новить 29 тис. грн. Кількість повних членів на товарних бір­жах США залежить від багатьох чинників і коливається від 1402 на Чиказькій товарній біржі з вартістю місця $340 тис. до 192 — на Товарній біржі Канзас-Сіті із відповідною вартістю місця $30 тис.

Товарна біржа діє на основі самоврядування, господарської самостійності, є юридичною особою, має відокремлене майно, самостійний баланс, власний розрахунковий, валютний та інші рахунки в банках, печатку із зображенням свого найменування. Товарна біржа не займається комерційним посередництвом і не має на меті одержання прибутку.

Питання для перевірки якості засвоєння знань.

1. Дайте визначення товарної біржі.

2. Які основні завдання функціонування товарної біржі ?

3. Обґрунтуйте доцільність укладання форвардних та ф'ючерсних контрактів на товарній біржі?

4. Які види цін використовуються при веденні торгів на біржі ?

5. Поясніть особливості здійснення офіційного та позаофіційного котирування на біржі.

6. Які види угод укладаються на товарній біржі ?

7. Які вимоги ставляться до біржового товару?

8. Поясніть особливості ведення біржових торгів «з голосу».

Тестові питання:

1. До біржової зараховують ціну:

  1. постійну;

  2. котирувану;

  3. С1Р;

  4. РОВ;

  5. монопольну.

2. Індикативні ціни встановлюються:

1) на продукцію монопольних утворень;

2) на продукцію підприємств державного сектору;

3) на товари експорту-імпорту;

4) на товари роздрібної торгівлі.

3. До цін, що діють у зовнішній торгівлі, відносять:

1) контрактні;

2) вільні;

3) оптові;

4) регульовані.

4. Умови постачання товарів відбивають такі ціни:

  1. закупівельні;

  2. франко;

  3. роздрібні;

  4. базисні.

5. Контрактна ціна це:

1) ціна зафіксована в контракті в момент його укладання, впродовж чинності контракту чи до моменту ви­конання контракту;

2) ціна провідних виробників та продавців, які займають значну частку в загальному обсязі аналогічної продукції;

3) це ціни, одержувані із спеціальних каналів чи з інформації про фактичні угоди, що публікується.