Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
184940_647F1_podderogin_a_m_finansi_pidpriemstv...doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
9.82 Mб
Скачать

4. Попереднє засідання господарського суду.

Попереднє засідання господарського суду відбувається не пізні­ше трьох місяців після проведення підготовчого засідання суду. На попередньому засіданні господарський суд проводить таку роботу:

« розглядає реєстр вимог кредиторів,

• вивчає вимоги кредиторів, щодо яких були заперечення бор­жника і які не було включено розпорядником майна до реєстру вимог кредиторів;

• виносить ухвалу із зазначенням розміру визнаних судом ви­мог кредиторів, включених розпорядником майна до реєстру, та призначенням дати проведення зборів кредиторів.

Ухвала про затвердження реєстру вимог кредиторів є підста­вою для визначення кількості голосів, які належать кожному кре­диторові за прийняття рішень на зборах (комітеті) кредиторів. Реєстр вимог кредиторів має включати:

а) усі визнані судом вимоги кредиторів;

б) відомості про кожного кредитора;

в) розмір вимог за грошовими зобов'язаннями чи зобов'язан­нями щодо сплати податків і зборів у розрізі кожного кредитора;

г) черговість задоволення кожної вимоги.

5. Проведення зборів кредиторів та створення комітету кредиторів.

Протягом десяти днів після винесення ухвали за результатами попереднього засідання господарського суду розпорядник майна повідомляє кредиторів згідно з реєстром вимог про місце і час проведення зборів кредиторів та організовує їх проведення.

Збори кредиторів на вимогу комітету або окремих кредиторів скликаються арбітражним керуючим протягом двох тижнів з дня надходження письмової вимоги про їх скликання. Вони прово­дяться за місцезнаходженням боржника.

Фінансова санація та банкрутство підприємств

505

Збори вважаються повноважними незалежно від кількості голосів кредиторів, які беруть участь у зборах, якщо всіх кредиторів було письмово повідомлено про час і місце прове­дення зборів. Кредитори мають на зборах кількість голосів, пропорційну сумі їхніх вимог, включених до реєстру, кратній тисячі гривень. Рішення вважається схваленим за більшістю голосів кредиторів, присутніх на зборах.

До компетенції комітету кредиторів належить прийняття рі­шення про:

» вибори голови комітету та скликання зборів кредиторів;

• підготовку та укладення мирової угоди;

® внесення пропозицій господарському суду щодо подовжен­ня або скорочення строку процедур розпорядження майном бор­жника чи санації боржника;

• звернення до господарського суду з клопотанням про від­криття процедури санації, визнання боржника банкрутом і від­криття ліквідаційної процедури, припинення повноважень арбіт­ражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) та про призначення нового арбітражного керуючого.

6. Визнання боржника банкрутом.

За браком пропозицій щодо проведення санації або незгоди кредиторів з її умовами, а також у разі недосягнення домовленості про укладення мирової угоди господарський суд визнає боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру. Строк ліквідаційної процедури не може перевищувати дванадцяти місяців. У певних випадках господарський суд може продовжити цей строк на шість місяців. Постановою про визнання боржника банкрутом господар­ський суд призначає також ліквідаторів (ліквідаційну комісію).

З моменту визнання боржника банкрутом:

« припиняється його підприємницька діяльність;

• до ліквідаційної комісії переходить право розпоряджання майном банкрута й усі його майнові права та обов'язки;

а уважаються такими, що настали, строки всіх боргових зо­бов'язань банкрута;

• припиняється нарахування пені та відсотків на всі види забор­гованості банкрута;

• відомості про фінансове становище банкрута перестають бути конфіденційними чи становити комерційну таємницю.

Після визнання боржника банкрутом з рішення господарсько­го суду або власників, або в інших, передбачених законодавством випадках, відкривається ліквідаційна процедура. Ліквідаційна процедура — це застосування до підприємства, відносно якого схвалено рішення про визнання його банкрутом чи ліквідацію майна, заходів, пов'язаних із задоволенням вимог кредиторів че­рез продаж майна та ліквідацію юридичної особи боржника.

506

Розділ 10

Ліквідаційні процедури проводить ліквідаційна комісія. Слід зазначити, що характер ліквідаційних заходів, які застосовуються в ході провадження справи про банкрутство, багато в чому іден­тичний з тими, які здійснюються в разі ліквідації підприємств з інших причин, наприклад, з рішення його власників.

11.3.3. Задоволення претензій кредиторів

*

Кошти, виручені від продажу майна банкрута, спрямо­вуються на задоволення претензій кредиторів. Проблема тут по­лягає в тім, що грошових засобів, виручених від продажу ліквіда­ційної маси, може не вистачити для задоволення претензій усіх заінтересованих осіб. Саме тому проблема потребує законодав­чого врегулювання. Згідно із Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» під час розподілу виручки від продажу ліквідаційної маси в першу чергу покриваються витрати, пов'язані з провадженням справи про банкрутство в господарському суді, а також задовольняються вимоги кредиторів, забезпечені заставою.

До витрат, пов'язаних із провадженням справи, відносять:

• витрати кредитора на сплату державного мита й оплату пуб­лікації оголошення про порушення справи;

» витрати на публікацію в засобах масової інформації оголо­шення про порядок продажу майна банкрута;

• витрати розпорядника майна і ліквідаційної комісії, пов'я­зані зі збереженням майнових активів банкрута, а також сплатою державного мита за позовами про стягнення дебіторської забор­гованості суб'єкта банкрутства;

• витрати ліквідаційної комісії та розпорядника майна на залучен­ня ними до роботи інших осіб, зокрема експертів та консультантів;

• витрати кредиторів на проведення аудиту, якщо аудит про­водився з рішення господарського суду за рахунок їхніх коштів;

• витрати на оплату праці арбітражних керуючих (розпоряд­ника майна, керуючого санацією, ліквідатора).

Перелічені витрати відшкодовуються ліквідаційною комісією після реалізації нею частини ліквідаційної маси. Майно банкрута, яке є предметом застави, включається в склад ліквідаційної маси, але використовується винятково для позачергового задоволення вимог заставодержателя. Якщо в результаті реалізації предмета застави виявиться, що виручена сума перевищує розмір забезпе­чених цією заставою вимог, ця різниця використовується для за­доволення вимог кредиторів у порядку черговості. Якщо ж коштів, виручених від реалізації застави, не вистачило для задоволення від­повідних вимог, то різницю заставодержатель одержує із загаль­

Фінансова санація та банкрутство підприємств

507

ної ліквідаційної маси разом з іншими незабезпеченими кредито­рами, тобто четвертою чергою.

Другою чергою виконуються зобов'язання перед працівниками підприємства-банкрута (за винятком повернення внесків членів трудового колективу до статутного капіталу підприємства або виплат за акціями, що належать трудовому колективу).

Третьою чергою — вимоги щодо сплати державних і місцевих податків та неподаткових платежів до бюджету, вимоги органів державного страхування та соціального забезпечення.

Четвертою чергою — вимоги кредиторів, не забезпечені за­ставою.

П'ятою чергою — вимоги членів трудового колективу щодо повернення їхніх внесків до статутного капіталу підприємства та інші їхні вимоги.

Шостою чергою задовольняються всі інші вимоги, зокрема вимоги власників корпоративних прав.

Слід зазначити, що вимоги кожної наступної черги задоволь­няються в міру надходження на рахунок коштів від продажу майна банкрута після повного задоволення вимог попередньої черги. Коли майна бракує для повного задоволення всіх вимог однієї черги, претензії задовольняються пропорційно належній кожному кредиторові сумі. Претензії, виявлені й заявлені після закінчення встановленого строку, задовольняються з майна під­приємства, що залишилось після задоволення першочергових претензій, а також претензій, заявлених у встановлений строк.

Претензії, не задоволені за браком майна, уважаються пога­шеними. Погашеними вважаються також претензії, не визнані лік­відаційною комісією (органом, що проводить ліквідацію), а та­кож ті, щодо яких кредитори протягом місячного строку від дня одержання повідомлення про повне або часткове невизнання претензії не подали відповідних позовів до господарського суду.

Майно, що залишилось після задоволення претензій кредиторів і членів трудового колективу, використовується відповідно до рішення власника. У разі реорганізації підприємства його права та обов'язки переходять до правонаступників. Якщо майна банкрута вистачило, щоб задовольнити всі вимоги кредиторів, надалі він вважається віль­ним від боргів і може продовжити свою підприємницьку діяльність.

11.3.4. Фінансова санація на ухвалу господарського суду

Як уже зазначалося, одна з функцій інституту банкрутс­тва полягає в сприянні реабілітації підприємств, які опинились у фінансовій скруті, однак мають значні резерви для успішної фі­нансово-господарської діяльності в майбутньому. У законодавстві

508

Розділ 10

мають бути закладені механізми фінансової санації чи реорганіза­ції юридичної особи. Саме такі механізми містяться в законодавст­ві про фінансову неспроможність підприємств у більшості країн світу. Не є винятком і вітчизняне законодавство.

Підставою для прийняття рішення господарським судом про проведення санації боржника після порушення справи про банк­рутство може бути:

1. Санаційна спроможність боржника, тобто наявність обґрун­тованої санаційної концепції.

2. Наявність реальних можливостей виконання плану санації, тобто відновлення платоспроможності підприємства-боржника та його наступної успішної виробничо-господарської діяльності.

3. Наявність санатора, який має достатньо фінансових ресурсів для фінансового оздоровлення боржника.

Ініціатива щодо санації може походити від самого підприємс­тва-боржника з причин, що були пояснені раніше.

Кредитори можуть увійти з клопотанням про проведення са­нації, коли після опублікування в засобах масової інформації ого­лошення щодо порушення справи про банкрутство підприємства надійшли пропозиції від осіб, які бажають узяти участь у санації боржника. Фізичні т^ юридичні особи, які виявили бажання стати санаторами, мають, як було вже сказано, подати заяву до госпо­дарського суду з письмовою гарантією погашення боргів борж­ника. До заяви додаються:

а) план фінансової санації (реорганізації) боржника;

б) відомості про фінансовий стан та платоспроможність санатора;

в) дані про характер майнових відносин між боржником та по­тенційним санатором.

Для санатора мотиваційними стимулами можуть бути такі:

® здобуття контролю над підприємством-боржником;

* ефект синергізму, пов'язаний з новими можливостями внутріш­ньої кооперації, диверсифікації продукції або ринків збуту товарів;

* збереження надійного постачальника сировини та матеріалів чи споживача своєї продукції тощо;

* приватизація підприємства, якщо воно належить до держав­ної форми власності.

Особа, яка бажає взяти участь у санації боржника, має право ознайомитися з його майновим і фінансовим станом безпосеред­ньо на підприємстві. Потенційний санатор може також дати до­ручення аудиторській чи консалтинговій фірмі провести сана­ційний аудит боржника з метою визначення його санаційної спроможності.

Санація запроваджується на строк не більший за дванадцять мі­сяців. З клопотання комітету кредиторів, керуючого санацією чи ін­весторів цей строк можна або подовжити ще на шість місяців, або

Фінансова санація та банкрутство підприємств

509

скоротити. Комітет кредиторів затверджує кандидатуру керуючого санацією, вибір інвестора (санатора) та план санації боржника.

Одночасно з винесенням ухвали про санацію господарський суд призначає керуючого санацією. Керуючим санацією може бути особа, яка виконувала повноваження розпорядника майна, або керівник підприємства, якщо на це є згода комітету кредито­рів та (або)інвесторів. З дня винесення ухвали про санацію при­пиняються повноваження керівника боржника, управління борж­ником переходить до керуючого санацією, який має право:

« самостійно розпоряджатися майном боржника;

• укладати від імені боржника мирову угоду та інші цивільно- правові угоди;

« за відповідних підстав відмовлятися від виконання договорів боржника.

Останнє полягає в тому, що керуючий санацією в тримісяч­ний строк із дня прийняття рішення про санацію має право відмовитися від виконання договорів боржника, укладених до початку провадження справи про банкрутство, у тому разі, коли:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]