Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мк лекции.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
1.19 Mб
Скачать

5. Фірмовий стиль підприємства

Комунікативний інструментарій, за допомогою якого можна довести імідж підприємства до суспільства й цільових груп, являє собою своєрідний і індивідуальний набір графічних, кольорових, пластичних і інших констант, які здатні забезпечити візуальну й змістовну объединенность товарів і послуг підприємства й вивести їх на ринок. Такий набір інструментів називають фірмовим стилем.

Фірмовий стиль - це візуальні засоби, за допомогою яких можна· відрізнити дану корпорацію, компанію або організацію від інших.

Фірмовий стиль - це стратегічний актив, покликаний допомагати в досягненні довгострокових, комунікаційних цілей. Тому він не може використовуватися як реклама або ПР, що може змінюватися день у день (при необхідності).

Фірмовий стиль необхідно періодично перевіряти й підтримувати в хорошем. робочому стані. Якщо ж до нього ставитися недбало або дозволити йому прийти в поганий стан, він може негативним образом вплинути на імідж підприємства в цілому.

Фірмовий стиль - це уніформа, що працює як прапор, символізуючи' саму організацію. Це візуальна система, у якій використовуються всі можливі крапки контактів з публікою. Сюди входять постійні засоби, або будинку (усередині й зовні), вивіски, транспортні засоби, уніформа, бланки (рахунку, чеки, фірмові бланки й т.д.), література (брошури про продукцію, річні звіти), виставки й т.п.

Деякі маркетологи вважають, що фірмовий стиль робить корпоративну стратегію відчутної через дизайн і що він здатний чітко проектувати три речі:

1. Хто ви

2. Що ви робите

3. Як ви це робите

Фірмовий стиль повинен відбивати індивідуальність, основні достоїнства, орієнтацію компанії. Це один зі способів повідомити про цінності, які вона' хоче виразити.

Формуванню іміджу підприємства сприяє фірмовий стиль, основною метою якого є поліпшення ділової репутації й підвищення рівня популярності підприємства. Відзначимо, що фірмовий стиль припускає гарантовану високу якість товарів і послуг.

Фірмовий стиль сприймається безпосередньо, візуально, запам'ятовується завдяки тому, що має тридцятилітні, які впливають на органи почуттів - эт~' звуки, аромати, кольори. Він існує фізично, реалізовуючись у продукції підприємства, його інтер'єрі, документації, упакуванні, фірмовому одязі, у всіх видах рекламних матеріалів. У першу чергу є через фірмова графіка й колір, які допомагають забезпечити узагальненість всіх об'єктів підприємства.

до зовнішніх функцій належать: ідентифікація;

створення орієнтирів в інтенсивному потоці інформації; економія часу споживача;

захисна;

рекламна або пропагандистська.

Фірмовий стиль - це характерний для конкретного підприємства мова ведення ділових переговорів з партнерами, що відрізняється від мови інших конкурентів, це своєрідне посвідчення особи (підприємства), його візитна картка, пізнавальний знак.

у комунікативної' політику фірмовий стиль виконує зовнішні функції (вплив на споживача) і внутрішні (вплив на персонал підприємства).

до внутрішніх функцій фірмового стилю належать: виховання в працівників почуття відданості інтересам підприємства; позитивний вплив на загальну культуру підприємства.

Фірмовий стиль створюється цветографическими,

пластичними рішеннями, Т.е. певними елементами.

вербальними,

2. Елементи фірмового стилю

Елементи фірмового стшlя:

1. Товарний знак, або зареєстроване у встановленому порядку умовна позначка, призначена для розрізнення однорідних товарів різних підприємств.

2. Логотип - оригінальне графічне накреслення повної або скороченої назви підприємства. Товарний знак і логотип разом утворять фірмовий блок.

3. Фірмові кольори.

4. Фірмові шри~

5. Формати видань.

6. Слоган - головне рекламне гасло підприємства.

7. Інші елементи фірмового стилю - сувенірна продукція з фірмовою символікою, гімн підприємства, єдина форма одягу, корпоративна "легенда", оформлення інтер'єра офісу, виставочних залів, вітрин, торговельних залів, фірмового транспорту тощо .

Елементи фірмового стилю називають фірмовими константами, які мають різну сталість. Найбільш постійними є товарний знак і логотип, інші обновляються частіше.

Розробивши фірмовий стиль, формують відповідну комунікативну політику або вносять корективи в існуючу, оскільки створений фірмовий стиль реалізується через всі види комунікацій - рекламу, стимулювання збуту, паблик рилейшнз, персональні продажі, выставочно- ярмаркову діяльність, спонсорство, прямий маркетинг.

Саме фірмовий стиль допомагає підприємствам сформувати

стала єдність корпоративної філософії й культури із зовнішніми її проявами через комунікативну маркетингову діяльність і досягти справжнього позитивного іміджу.

Види логотипів:

3. Особливості логотипів

Розп'яття, серп і молот, свастика, червоний хрест або національний прапор негайно викликають ті або інші емоції, почуття, образи або тлумачення.

Логотип - це мова емоційної реакції. Символи, форми й колір - все це має певне значення, сприймане свідомо або підсвідомо.

Візуальні символи або інструменти також можуть бути потужним засобом підвищення рівня поінформованості, сприяючи дізнаванню.

Логотип діє як крапка, у якій з'єднані відомості про організацію, він не повинен бути занадто складним.

Логотип повинен бути своєрідним, легко пізнаваним, запам'ятовувальним:ся, і, крім того, він повинен працювати при зменшенні до такого розміру, щоб його можна було помістити на візитну картку або поштову марку. Він повинен також однаково добре сприйматися в чорно-білому варіанті й у кольоровому виконанні, оскільки в пресі ілюстрації нерідко друкують чорно-білими. В ідеалі логотип повинен бути ще й символичным, але це трапляється рідко.

Логотип - це унікальний візуальний інструмент, що допомагає в розпізнаванні й викликає в уяві позитивні почуття (логотип ЮМС, "Фармація").

Логотип можеш бути буквеным, стилізованим ( стилізоване трактування назви з додатковим символом), текстовим (графічний елемент інтегрований у назву), складатися з перших букв назви компанії або бути повністю абстрактним.

Не залежно від того, який вид логотипа ви вибираєте важливо ретельно досліджувати цей варіант, особливо якщо ви працюєте на глобальних ринках, де символи, кольори й слова можуть кметь досить різне значення (Індія: білий колір - . жалоба, корова - священна тварина).

Дизайнери повинні неодмінно проводити опитування, перш ніж намагатися створювати нове дизайнрские концепції. Дизайнери, які не передбачають у бюджеті, і не планують такого роду исслелований, істотно підвищують імовірність виникнення проблем. Але ще гірше те, що, якщо проблеми виникають після введення нового дизайну, витрати моментально виходять з-під контролю, вседствие чого керівництво виявляється в досить скрутному стані.

Рівень визнання фірмового стилю може бути надзвичайно високим.

Золоті арки McDoпald's, логотип у вигляді раковини компанії Shell ои, білий завиток Coca-Cola і вуха Микки Мауса корпорації Dіsпey получWlи визнання в усьому світі. Ці образи переступили мовні бар'єри й сприяють миттєвому дізнаванню компанії, про яку мова йде.

Логотипи повинні бути характерними, пізнаваними, що запам'ятовуються, легко змінюваними в розмірах, щоб їх можна було використовувати на чому завгодно - від супертанкерів до візитної картки.

Це означає, що розробка логотипа може зайняти значну кількість часу, і після твердження змінити його буде важко. Тому компанії, як правило, проводять зміни поступово; логотип компанії Shell змінюється приблизно через кожні 12 років, але зміни настільки невловимі, що публіка не бачить відмінностей.

4. Корпоративний імідж

Корпоративний імідж містить у собі все - від візуального враження від логотипа, фірмового бланка, уніформи, буклетів або реклами, аромату в магазині, приємного відчуття від м'якого килима, привабливих шпалер, атмосфери, створеної й інтер'єром, і дизайном зовнішнього оформлення будинку до приємного або неприємного досвіду, пов'язаного з якістю товару або послуги.

Корпоративний імідж - це результат усього, що робить (або не робить) компанія.

Корпоративний UJl;tидж форсується із чотирьох сфер:

1. Товари/послуги (включаючи якість товару й турботу про споживачів)

2. Соціальна відповідальність, цивільна позиція корпорації, етичне поводження й участь у житті місцевої громади

З. Середовище (офіси, демонстраційні зали, фабрики)

4. Комунікації (реклама, ПР, особисте спілкування, брошури й програми створення фірмового стилю)

Корпоративний імідж може створити конкурентна перевага, особливо в тому випадку, якщо конкуренти мало різняться між собою або зовсім не відрізняються.

Він допомагає:

1. підвищити обсяг продажів

2. підтримати розробку нового продукту З. зміцнити фінансові відносини

4. гармонізувати відносини із працівниками

5. вирішити кадрові проблеми

6. управляти кризами.

Підвищення обсягу продажів: багато клієнтів не купують товари компаній про які ніколи не чули, оскільки не випробовують довіри до компаній, про які нічого не знають.

При гарному керуванні фірмовий стиль підсвідомо завіряє клієнтів у надійності компанії.

Потужний фірмовий стиль, прив'язаний до правильного корпоративного іміджу, додає вартість товару. У певному змісті, він служить підтвердженням цінності корпорації.

Підтримка розробки нового продукту: потужний фірмовий стиль, пов'язаний з позитивним корпоративним іміджем, полегшує випуск нових товарів на ринок і сприяє їхньому поширенню й продажу.

Зміцнення фінансових відносин: ретельна координація фірмового стилю допомагає підвищити профіль корпорації й домогтися того, щоб впливові люди у фінансових колах довідалися про присутність організації.

Гармонізація відносин зі співробітниками: при правильному керуванні фірмовим стилем можна домогтися підвищення гармонії відносин із працівниками шляхом створення почуття загальної мети.

Рішення кадрових проблем: фірмовий стиль підсилює здатність організації залучати (і втримувати) кращих людей. Хто захоче, щоб його асоціювали з організацією, що має негативний імідж?

Керування кризами: під час криз компанія з гарним корпоративним іміджем користується презумпцією