Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мк лекции.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
1.19 Mб
Скачать

Питання до самоперевірки знань студентів

1. Сутність маркетингових комунікацій. Керування просуванням товару. Основні засоби комунікацій.

2. Маркетингові комунікації на сучасному ринку. Ринок маркетингових комунікацій.

3. Процес маркетингових комунікацій. Розробка повідомлення.

4. Методи визначення бюджету на комплекс маркетингових комунікацій.

5. Види каналів комунікацій.

Термінологічний словник

Фізична комунікація — спосіб передання інформації від одного джерела до іншого, між вузлами пристроїв, певними особами відповідним каналом зв'язку тощо. Соціальна комунікація — змістовий аспект соціальної взаємодії, складова спілкування, тобто двосторонній або багатосторонній процес виникнення і розвитку контактів між людьми, що зумовлено потребами їх у спільній діяльності.

Відправник — особа, яка генерує ідеї або збирає інформацію і передає її;

Повідомлення — власне інформація, закодована з допомогою символів;

Канал — засіб передання інформації;

Одержувач — особа, якій призначена інформація і яка інтерпретує її.

Функція антени — звернення в ЗМІ дає суспільству інформацію про нововведення, поступово руйнуючи старі традиції та норми. Реклама "антена" впроваджує нові поняття про норми поведінки або стилі споживання. Ця функція найхарактерніша для телебачення і суспільно-політичної преси.

Функція підсилювачапосилення процесів, які випливають із попередньої функції доти, доки явищем не буде охоплене все суспільство. Звернення-підсилювач драматизує і перебільшує зміни, що тільки почалися. Таку функцію виконують радіо, регіональне телебачення, преса.

Функція фокуса, за якої ЗМІ є не джерелом, а місцем, де фокусуються зміни соціальних течій. Звернення-фокус використовують для пропагування та утвердження певного способу життя і товарів, що йому відповідають. Функція характерна для органів преси, які відображають інтереси певних соціальних груп (бізнес-преса, політичні видання).

Функція призми — пропонує нові моделі поведінки й установки, адаптовані до нової соціальної структури. Рівень адаптації неоднаковий для різних груп споживачів і товарів різного асортименту. Функція передбачає використання спеціальної преси, спеціалізованих науково-технічних часописів, видань для жінок і домогосподарок, для чоловіків, спортивних тощо.

Функція відображення — ЗМІ, в яких ця функція домінує, є зберіга-чами певної соціальної культури і символів відповідного порядку. Якщо зміни відбуваються і реалізуються матеріально у нових товарах і новій споживацькій поведінці, ці ЗМІ намагаються змиритися з неминучими змінами і навіть сприяють їх натуралізації. До них належать вуличні афіші, місцеві газети, видання для дитячого і сімейного читання.

Лекція № 2

Тема лекції: Ринок маркетингових комунікацій. Прямий маркетинг.

Мета: ознайомити з сутністю та значенням ринку маркетингових комунікацій, визначити місце управління прямого маркетигу, розглянути вплив прямого маркетингу на маркетингові комунікації.