Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метролог та вимір техн(ВНТУ).doc
Скачиваний:
102
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
23.17 Mб
Скачать

5.3. Вимірювання різниці магнітних потенціалів

Різницю магнітних потенціалів (магнітну напругу) між точками a та b магнітного поля (рис.5.7) можна виміряти за допомогою потенціалометричної котушки (гнучкого магнітного пояса).

Рисунок 5.7

Потенціалометрична котушка являє собою обмотку, яка складається з парного числа шарів і намотана на гнучкому каркасі з ізоляційного матеріалу. Виводи від обмотки являють собою гнучкі скручені провідники. Розташовані виводи на середині магнітного пояса. За допомогою цих виводів потенціалометр приєднується до балістичного гальванометра.

Потокозчеплення  з потенціалометричною котушкою, кінці якої знаходяться в точках a та b, визначається виразом:

 = , (5.9)

де S – площина, охоплена середнім витком котушки; l – довжина котушки; Bl – проекція вектора на направлення dl; K = WкS/l – постійна котушки (магнітного пояса). Значення інтеграла від Hl по dl не залежить від шляху інтегрування. Воно визначається тільки розташуванням точок a та b.

Різниця магнітних потенціалів між точками a та b, тобто магнітна напруга

Umab = . (5.10)

Із зіставлення (5.9) та (5.10) видно, що

Umab = . (5.11)

Для вимірювання Umab пояс розташовують так, щоб його кінці знаходились в точках a та b. Потім за допомогою балістичного гальванометра вимірюють , вилучаючи котушку з поля, або відключають струм, який створює поле, і помічають максимальний “відкид” гальванометра.

Постійну потенціалометричної котушки визначають експериментально, для чого використовують поле з відомою напруженістю.

За допомогою потенціалометричної котушки можна виміряти різницю потенціалів як в однорідних, так і в неоднорідних магнітних полях.

5.4. Вимірювання характеристик постійних магнітних полів веберметром

В практиці магнітних вимірювань застосовуються магнітоелектричні, фотокомпенсаційні та електронні веберметри. В усіх цих приладах використовується як перетворювач вимірювальна котушка.

Розглянемо магнітоелектричний веберметр.

Магнітоелектричний веберметр (рис.5.8) являє собою чутливий магнітоелектричний механізм без протидійного моменту (WПТ = 0), до якого через безмоментні струмопідводи приєднується вимірювальна котушка з числом витків Wк. У зв’язку з тим, що опір кола механізму разом з вимірювальною котушкою малий, механізм працює в аперіодичному режимі з великим ступенем заспокоєння. При цьому коефіцієнт індукційного заспокоєння багато більший за коефіцієнт повітряного заспокоєння. Оскільки Pі>>Pп, вважаємо, що результувальний коефіцієнт заспокоєння P  Pі. При WПТ = 0 рівняння руху рухомої частини буде мати вигляд:

J = 0i. (5.12)

Рисунок 5.8

В подальшому будемо вважати, що вимірюваний магнітний потік Фх змінюється від Фх до нуля або від нуля до Фх. В будь-якому випадку зміна потоку Фх = Фх. При зміні потоку у вимірювальній котушці виникає е.р.с. e = –Wk . Вона врівноважується напругами на елементах кола: e = iR + L , звідки маємо

i = , (5.13)

де R = Rк + Rр – активний опір кола, Rк – опір вимірювальної котушки, Rр – опір рамки механізму веберметра, L – індуктивність вимірювального кола.

Підставимо (5.13) в (5.12):

J . (5.14)

Позначимо t = 0 – момент часу, який безпосередньо передує зміні потоку Фх; t = t1 – момент часу, що настає відразу за закінченням зміни потоку Фх. Будемо мати на увазі, що струм i в колі існує тільки тоді, коли e  0, тобто має місце зміна потоку Фх, а рухома частина механізму переміщається (при великому моменті індукційного заспокоєння) тільки тоді, коли i  0. Проінтегруємо (5.14) від t = 0 до t1:

J .

Одержимо:

J . (5.15)

У (5.15) = 0, оскільки рухома частина ще не рухається; = 0, бо рухома частина вже не рухається. Тому перша складова J = 0.

Позначимо положення рамки (і, таким чином, стрілки на шкалі приладу) в момент t = t1 кутом 2. Тоді друга складова у лівій частині рівності дає нам P(2 – 1) = P, де  – зміна показів веберметра.

Остання складова в (5.15) дорівнює нулю, оскільки i(0) = 0 і i(t1) = 0. В результаті одержуємо:

P = . (5.16)

Підставимо в (5.16) e = –Wk :

P = – , (5.16,а)

звідки (без урахування знака мінус)

Фx = Фx =  = CФ, (5.17)

де CФ = (RP)/(Wk0) – постійна (ціна поділки) веберметра. З рівняння (2.22) виходить, що коефіцієнт індукційного заспокоєння Pi =  /R. Тоді

CФ = . (5.18)

Останнє співвідношення показує, що постійна веберметра не залежить від опору кола. Але цей вираз для CФ одержаний при допущенні Pi>>Pп, тобто коли опір кола малий. При великих опорах Pп стає порівнянним з Pi, і постійна веберметра збільшується. Тому після експериментального визначення CФ за допомогою зразкової котушки взаємної індуктивності цю котушку з кола веберметра не виключають, залишаючи її ввімкненою послідовно (вторинною обмоткою) з вимірювальною котушкою. Тоді опір кола під час вимірювань веберметром залишається таким самим, яким він був під час визначення CФ.

У зв’язку з відсутністю механічного протидійного моменту вказівник веберметра займає довільне положення. Для встановлення вказівника в потрібне положення у веберметрі передбачений електромеханічний коректор, який являє собою допоміжний магнітоелектричний механізм.

До недоліків магнітоелектричного веберметра слід віднести невисоку чутливість та велику похибку (13% і більше в залежності від опору зовнішнього кола).