Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
інф л 3 СС.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
150.53 Кб
Скачать

6.Умови виписки реконвалесцентів зі стаціонару, диспансеризації перехворілих

Реконвалесцентів виписують із лікарні після клінічного оду­жання, не раніше ніж через 3 дні після нормалізації випорож­нень і температури тіла. Перед виписуванням у недекретованих осіб з бактеріологічним підтвердженням діагнозу проводять од­норазове бактеріологічне дослідження випорожнень. Працівни­кам харчових підприємств і особам, які до них прирівнюються, дітям, котрі відвідують дитячі дошкільні заклади, школи-інтернати, оздоровчі заклади, перед виписуванням проводять дворазове бактеріологічне обстеження через 1-2 дні після закінчення антибактерійного лікування. У разі виділення шигел лікування про­довжують. Якщо повторний курс лікування не допоміг, встанов­люють диспансерне спостереження з тимчасовим переведенням на роботу, не пов'язану з виробництвом, зберіганням і реаліза­цією харчових продуктів.

Диспансеризація. Осіб, які хворіли на шигельоз, допуска­ють до роботи відразу після виписування зі стаціонару чи ліку­вання вдома. Робітники харчових підприємств і особи, які при­рівняні до них, повинні мати довідку про одужання і від'ємний результат бактеріологічного аналізу калу. Дітей у школах-інтернатах і літніх оздоровчих закладах протягом місяця після пере­несеного захворювання не допускають до чергувань на харчо­блоці. Реконвалесцентів після важкої форми хвороби необхідно на 2-3 тиж. звільнити від тяжкої фізичної роботи. Працівники харчових підприємств і особи, які прирівняні до них, підлягають диспансерному нагляду протягом 1 міс. з дворазовим бактеріо­логічним обстеженням наприкінці спостереження з інтервалом 2-3 дні.

Діти, які відвідують дошкільні заклади, школи-інтернати, крім цього, підлягають клінічному спостереженню протягом 1 міс. з щоденним оглядом випорожнень. Зазначені терміни диспансери­зації в окремих випадках можуть збільшуватись з урахуванням епідеміологічної ситуації.

7. Профілактичні заходи

Передбачають раннє виявлення хворих на шигельоз, особливо зі стертими і безсимптомними фор­мами хвороби. При цьому доцільно використовувати комплекс бактеріологічних, імунологічних та інструментальних методів. В осередку шигельозу проводять епідеміологічне обстеження і за­ключну дезінфекцію. Якщо хворого не госпіталізовано, у його квартирі проводять поточну дезінфекцію. За особами, які були в контакті з хворими, спостерігають 7 днів. Якщо вони належать до декретованих груп, то підлягають бактеріологічному обсте­женню і до отримання результату не допускаються до роботи.

У профілактиці шигельозу важливе значення надається загальносанітарним заходам і санітарно-освітній роботі серед насе­лення, дотриманню санітарно-гігієнічного режиму на харчових підприємствах, у магазинах і на ринках, епіднагляду за водопоста­чанням населення, очищенню населених пунктів від сміття, боротьбі з мухами та їх виплодом. При виявленні шигел Флекснера необ­хідно насамперед посилити заходи щодо нейтралізації водного шля­ху передачі, шигел Зонне - харчового, особливо через молоко і молочні продукти, бактерій Григор'єва-Шига - побутового шляху.

Специфічну профілактику не застосовують. Випробовують живі ентеральні вакцини. В епідемічному осередку рекоменду­ють використовувати шигельозний бактеріофаг.