Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_КП_2011.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
1.55 Mб
Скачать

3.2.3. Вимоги до змісту

Зміст включає вступ, найменування всіх розділів, підрозділів, пунктів і підпунктів, якщо вони мають найменування із вказівкою номерів сторінок, з яких починаються ці елементи роботи.

У роботі об’ємом не більш 10 сторінок зміст допускається не складати. Зразок оформлення змісту наведено у додатку 6.

3.2.4. Вимоги до вступу

У вступі повинна бути показана актуальність теми розробки місце даної задачі у контексті із іншими задачами даного напрямку (див. додаток 7).

3.2.5. Вимоги до основної частини пояснювальної записки та її склад

Склад основної частини визначається виконавцем роботи за рекомендацією керівника. Основну частину необхідно поділяти на пункти. Пункти, при необхідності, можуть поділятися на підпункти. Кожен пункт повинний містити закінчену інформацію.

Бажано дотримуватися приведеної нижче послідовності викладання матеріалу в основній частині роботи.

3.2.5.1. Аналіз предметної області і постановка задачі на розробку програми

Визначаються і описуються у текстовій формі основні операції і функції предметної області, що підлягають автоматизації, встановлюється зв’язок між ними, наводиться перелік основних паперових форм обліку, описуються обмеження на розв'язок задачі, встановлюються приоритетні і другорядні функції. Проводиться перша спроба декомпозиції задачі, тобто припущення про те, які підзадачі необхідно вирішити, щоб забезпечити рішення основної задачі.

Приклад реалізації даного пункту наведено у додатку 8.

3.2.5.2. Опис структур та методів оброки даних

Даний пункт включає в себе обґрунтування вибору методів та засобів обробки даних, мови програмування, інструментальних програмних середовищ, які дозволяють ефективно реалізувати поставлені проектні задачі.

В окремих підпунктах проводиться опис структур даних з вказівкою їх типів, назв і призначення, наводиться інформаційна модель системи, яка проектується.

Приклад реалізації даного пункту наведено у додатку 8.

3.2.5.3. Опис алгоритму функціонування програмного засобу

На першому кроці описується методика і послідовність рішення, розробляється загальна функціональна структура програми. Приводиться опис реалізованих алгоритмів і інших технічних рішень, у вигляді структурних схем, таблиць або словесного опису.

На наступному кроці описується склад і структура окремих програмних модулів, наводяться їх зовнішні специфікації, розкриваються застосовані методи обробки даних. Зовнішня специфікація складається для кожного модуля і містить наступну інформацію:

  • Ім’я модуля;

  • Функція реалізована модулем;

  • Формат входу – опис всіх даних модуля в послідовності – таблиці бази даних, які використовуються в модулі, дані, які вводяться з клавіатури в діалоговому режимі; глобальні змінні, локальні змінні модуля.

При описі таблиць бази даних вказується ідентифікатор, найменування таблиці, ключові та індексні поля.

У вигляді окремого підпункту описується процес розробки інтерфейсів користувача різних типів. Цей розділ містить огляд різних способів і форм взаємодії користувача із системою. Саме на цьому етапі реалізуються якісні показники, які забезпечують коректне введення інформації, обробку виняткових ситуацій і формування відповідних повідомлень користувачу.

Опис зазначених задач можна групувати за окремими модулями, або за типом.

Тексти кодів окремих програмних модулів оформлюються у вигляді окремих додатків. Приклад реалізації даного пункту наведено у додатку 8.