Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
інф л 6 СС.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
99.33 Кб
Скачать

4.Лабораторна діагностика

Для підтвердження діагнозу застосовують такі методи:

вірусологічний. Виділити вірус (на курячих ембріонах або в культурі тканин) вдається рідко. Його ідентифікація має важ­ливе значення, головним чином, для розшифрування епідемії гри­пу, що розпочалась;

Правила забору матеріалу

Роблять змиви і мазки зі слизової оболонки задньої стінки глотки, носа, мазки з кон'юнктиви. Матеріал слід забрати в перші дні захворювання і негайно доставити у вірусологічну лабораторію. Для отримання змиву з носоглотки хворому про­понують спочатку прополоскати горло водою, а потім сольо­вим розчином Хенкса. Злив збирають через лійку в стерильну пробірку. Злив з носа отримують шляхом промивання кожно­го носового ходу ізотонічним розчином натрію хлориду. Маз­ки (слиз) беруть стерильними ватними тампонами, змоченими в ізотонічному розчині натрію хлориду, сольовому розчині Хен­кса тощо. Тампони вміщують у пробірки з тією самою рідиною.

серологічний (основний). Частіше застосовують РНГА з діагностикумом із консервованих еритроцитів, на поверхні яких фіксовані віруси грипу. Досліджують парні сироватки крові, забрані в перші дні хвороби і через 10-14 днів. Діагностичне значення має наростання титру антитіл у 4 рази і більше. Крім РНГА, використовують РЗК, РГГА, РН. Високочутливим і дуже перспективним є імуноферментний метод.

Для швидкої діагностики грипу використовують метод імунофлуоресценції. Для цього беруть лікувальної допомоги населенню. Виправдала себе практика медичного обслуговуван­ня хворих переважно вдома

Хворий повинен лежати мазки і змиви з носоглот­ки, які відправляють у вірусологічну лабораторію, де їх обробля­ють флуоресцентним специфічним імуноглобуліном. При наяв­ності вірусів грипу під люмінесцентним мікроскопом видно яск­раво-зелене свічення.

5.Догляд і лікування хворих.

Під час епідемії важливого значення набуває організація своєчасної ізоляції в окремій кімнаті, яка добре про­вітрюється 3-4 рази на день. Під час провітрювання хворий пови­нен бути вкритий теплим одіялом. У гарячковий період і на­ступні 2 дні він повинен дотримуватись ліжкового режиму. Реко­мендується молочно-рослинна вітамінізована дієта, вживання великої кількості теплої підкисленої рідини (чай з лимоном, фрук­тові соки). Широко використовують гарячі напої з ягід калини, малини, настій квітів липи, бузини, листя суниць, евкаліпта, хвощу польового, квіток ромашки, а також гаряче молоко з медом. Во­лодіючи потогінним ефектом, ці засоби сприяють видаленню вірусів і токсинів, попереджують перегрівання організму. Після рясного потіння хворому необхідно замінити білизну.

Хворі на грип часто дратливі та капризні, відмовляються від їди. Тому медична сестра повинна бути особливо уважною і ввічли­вою, намагатись їх підбадьорити і своєчасно нагодувати.

Як відволікальні засоби показані гірчичники на грудну клітку, литки і підошви. Важливе значення має туалет носа, тому що набряк його слизової оболонки і виділення погіршують носове дихання. Для туалету носа використовують ґнотики з вазеліно­вим маслом. Набряк слизової зменшують закапуванням у кож­ний носовий хід по 2-3 краплі 2-3 % розчину ефедрину чи 1 % розчину нафтизину.

У перші дні захворювання доцільні парові інгаляції з добавкою в аерозоль лимонної кислоти 1:1 000 або соку лимона. Краще інгаляції робити за допомогою спеціальних інгаляторів Якщо такої можливості немає, то можна скористатись народним методом - вдихання пари щойно

звареної картоплі

Переконливо доведено доцільність опромінення низькоенергетичним гелій-неоновим лазером слизових оболонок верхніх ди­хальних шляхів, піднебінних мигдаликів, шкіри над збільшеними лімфатичними вузлами шиї, передньої і задньої поверхні грудної клітки.

Із противірусних засобів при грипі А добре зарекомендува­ли себе таблетки ремантадину всередину за схемою: у 1-й день по 0,1 г 3 рази на день, у 2-й і 3-й дні - по 0,1 г 2 рази, у 4-й - 0,1 г. Подібним ефектом при грипі А володіє адапромін, який признача­ють по 0,05 г 2-3 рази на день протягом 5 днів. Доцільно застосо­вувати людський лейкоцитарний інтерферон по 3-5 крапель у кожний носовий хід через 1-2 год або в аерозолі протягом 2-3 днів чи стимулятори інтерфероноутворення: мефенамінову кислоту, амізон, циклоферон, аміксин. Можна закапувати у кожний носо­вий хід 5 % розчин епсилон-амінокапронової кислоти. Для ліку­вання вірусного риніту використовують 0,25-0,5 % оксолінову мазь, якою змащують слизову оболонку носа 2-3 рази на день 3-4 дні поспіль. Вказані противірусні засоби слід призначати в перші дні хвороби, пізніше вони не ефективні.

Знизити температуру тіла, зменшити біль голови і м'язові болі можна за допомогою парацетамолу, анальгіну, аскофену, аспірину. Але жарознижувальними препаратами не можна захоплюватись, оскільки гарячка є дуже важливою пристосувальною і захисною реакцією організму, стимулює утворення власного інтерферону. Доведено, що вірус грипу добре розмножується при температурі 36-37 °С і перестає розмножуватись при 40 °С. Це підтверджують і клінічні спостереження: при температурі тіла понад 38,5 °С га­рячковий період триває не більше 2-3 діб, видужання настає відносно швидко, а ускладнення виникають рідко. Отже, у легких і середньо-тяжких випадках жарознижувальні препарати не доцільні.

У випадку підвищення температури тіла до 40 °С і вище, виражених мозкових і серцево-судинних порушень хворому да­ють таку мінімальну дозу препарату, яка знизить температуру тіла на 1-2 °С - до рівня, при якому він буде більш-менш задовільно переносити гарячковий стан.

Усім хворим призначають полівітаміни, аскорутин всереди­ну. При скаргах на сухий кашель рекомендують протикашльові засоби - кодеїн, тусупрекс, лібексин, содо-парові інгаляції, при вологому кашлі - мукалтин, бромгексин, відвари трав (листя підбілу, трава термопсису, корінь алтеї), а також нашатирно-анісові краплі, відхаркувальну мікстуру.

При тяжкому перебігу грипу та ослабленим хворим, крім вказаних середників, вводять протигрипозний донорський гамма-глобулін по 3 мл внутрішньом'язово одноразово, іноді повторно через 6-12 год. У зв'язку з вираженим токсикозом внутрішньо­венно вводять реополіглюкін, фізіологічні розчини натрію хлори­ду і глюкози. Щоб запобігти підвищенню тиску крові в малому колі кровообігу і набряку легень, вводять не більше 500-800 мл рідини краплинно й одночасно застосовують сечогінні (фуросемід, лазикс, гіпотіазид). Призначають еуфілін, інгаляції киснем або карбогеном.

У разі приєднання пневмонії хворому треба надати зручного напівсидячого положення, піднявши підголівник ліжка або підклав­ши додаткову подушку.

Хворих з дуже тяжкою (гіпертоксичною) формою грипу слід лікувати в палатах інтенсивної терапії. Протигрипозний гаммаглобулін або сироватковий поліглобулін їм призначають по 3-6 мл через 4-6 год внутрішньом'язово або навіть внутрішньовенно. У разі набряку легень дають вдихати киснево-спиртову суміш, а на кінцівки накладають венозні джгути.

Негайно внутрі­шньовенно вводять строфантин, фуросемід (лазикс), препарати калію, глюкокортикоїди.

На практиці нерідко зловживають антибіотиками. Разом з тим, існують чіткі клінічні показання до їх застосування:

  • дуже тяжкий перебіг грипу (гіпертоксична форма з енцефалітними явищами);

  • грип у дітей перших років життя, різко .ослаблених, осіб похилого і старечого віку;

  • наявність бактерійних ускладнень;

  • супровідні хронічні захворювання, які можуть загостри­тись під впливом грипу.

У решта випадків антибіотики протипоказані, бо вони підси­люють алергізацію організму, пригнічують утворення протигри­позних антитіл, збільшують частоту різних ускладнень. За пока­заннями застосовують пеніцилін, ампіцилін, цефалоспорини, ерит­роміцин тощо.

Прогноз при неускладненому перебігу грипу переважно сприятливий. Серйозний прогноз - при ускладненні його пнев­монією в дітей молодшого віку, літніх, дуже ослаблених людей, при тяжких супровідних захворюваннях (хронічна легенева не­достатність, цукровий діабет, вади серця тощо).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]