Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
схема для диплома и контр.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
244.22 Кб
Скачать

Практичне заняття № 2 Порядок атестації робочих місць на відповідність нормативним актам з охорони праці. Розрахунок площі адміністративних, виробничих, побутових приміщень

Мета: навчитись підходам щодо атестації робочих місць, аналізу та нормуванню площ виробничих, адміністративних, побутових приміщень підприємств відповідно до існуючих норм.

Завдання: атестувати робоче місце керівника (фахівця) відповідного підрозділу за умовами праці, розрахувати, проаналізувати необхідну нормативну площу виробничих, адміністративних, побуто­вих приміщень за списковою кількістю працівників ((робітників, інженерно-технічних працівників, менеджерів, юристів тощо.)

Індивідуальне або колективне завдання: визначити порядок спеціального розслідування нещасного випадку, розробити інструкцію з охорони праці для професії (за галузевим спрямуванням) з урахуванням висновків розслідування нещасного випадку, методику її впровадження на підприємстві.

Практичне заняття № 3

Порядок визначення розмірів виплат фонду при нещасному випадку на виробництві. Оцінка ступеню професійного ризику виробництва

Мета: ознайомлення та оволодіння методичним підходом до визначення розмірів виплат фонду при нещасному випадку на виробництві, оцінки ступеня професійного ризику підприємства, підрозділу до і після нещасного випадку.

Завдання: виконати розрахунки виплат фонду за результатами розслідування нещасного випадку; проаналізувати небезпечні чинники для професій, видів робіт, диференціювати причини травматизму; виконати оцінку ступеня професійного ризику за результатами травми, розробити план дій присутніх і керівництва у разі виникнення небезпеки.

Виконання індивідуального завдання: скласти план евакуації персоналу та відвідувачів, розрахувати можливий час евакуації з приміщень і проаналізувати відповідність заходів пожежної безпеки евакуації лю­дей встановленим пожежним нормам.

Практичне заняття № 4

Розробка заходів пожежної профілактики на

Підприємстві

Мета: ознайомлення та оволодіння методичним підходом до планування протипожежних, евакуаційних робіт та безпосередніх дій в момент пожежі

Завдання: визначити вимоги до розміщення, транспортування зберігання обладнання, предметів користування на підприємстві відповідно до вимог пожежної безпеки, засвоїти методику впровадження системи організаційно-режимних заходів з пожежної безпеки, виконати розрахунки вогнегасників. Розробити пам’ятку, правил поведінки при пожежі для громадських будівель

Варіанти практичного заняття № 1

1 завдання

2 завдання

3 завдання

4 завдання

Варіант

Функціональні обов’язки, відповідальність

Показники ефективного функціонування СУОП підприємства

Введення в дію

Розробити шкалу матеріального та морального

заохочення

1

Власника підприємства

1, 3, 5

Нового обладнання

Робітників

2

Директора підприємства

1, 2, 7

Нових технологій

Посадових осіб дільниць

3

Інженера з охорони праці

1, 4, 8

Нових будівель

Керівників технічною службою

4

Керівника технічною службою

2, 5, 9

Реконструйованих машин

Робітників

5

Керівника нижчої ланки

2, 6, 8

Нового обладнання

Посадових осіб дільниць

6

Керівника середнього рівня

3, 7, 9

Нових технологій

Керівників технічною службою

7

Керівника технологічною службою

1, 3, 4

Нових будівель

Робітників

8

Уповноваженого трудового колективу

2, 6, 9

Реконструйованих будівель

Посадових осіб дільниць

9

Профспілкового працівника

3, 5, 8

Нового обладнання

Керівників технічною службою

0

Робітника

4, 6, 9

Нових технологій

Робітників

Друга практична:

1.

На основі

ГІГІЄНІЧНОЇ КЛАСИФІКАЦІЇ праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу

проаналізувати виробничі, соціально - психологічні фактори що спричиняють професійні захворювання та загальну захворюваність працівників торгівлі

2. застосувати файл «Норми для Карти умов праці» ( там є приклад і деякі норми) навчитись визначати гігієнічний клас робіт за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища 2-3 основних працівників розумової та фізичної праці (Карта умов праці).

На основі

  1. ГОСТ 12.2.032-78 «Рабочее место при выполнении работ сидя. Общие эргономические требования»,

  2. ГОСТ 12.2.033-78 «Рабочее место при выполнении работ стоя. Общие эргономические требования»,

  3. Наказ Держнаглядохоронпраці 10.02.99 N 21 «Правила охорони праці під час експлуатації електронно-обчислювальних машин»

3. Обґрунтувати шляхи застосування раціональної організації трудового процесу і робочих місць за ергономічними показниками при роботі сидячі, стоячі відповідно до вимог ГОСТ 12.2.032-78 та ГОСТ 12.2.033-78.- .Розробити робоче місце технолога, хіміка-технолога, товарознавця (одного) з використанням комп’ютерів, принтерів, копіювальних машин, столів, хімічного приладдя тощо, спланувати і розмістити в технологічних та службових приміщеннях, з організацією робочих місць, визначити небезпечні чинники, що впливають на здоров’я і працездатність працівника, розглянути їх за гігієнічною класифікацією.(Розміщення робочих місць працівників повинно відповідати послідовності виконання робіт, обробки інформації тощо з розрахунку одна кімната на 5-6 чоловік з нормованою площею 4,5 м кв.та 15 м куб. на одного працівника, у разі застосування обчислювальної техніки відповідно 6 м кв. та 20 м куб.)

Варіанти завдання:

№ по списку

Робоча кімната/кабінет для працівників, кількість

Роботи за професією

1-3

1-2

5-6

3

7-9

4

10-13

5

14-17

6

18-21

7

22-24

8

25-28

9

29-31

10

32-33

11

1