Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мнум 5.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
223.74 Кб
Скачать

Семестрове оцінювання

Бал за семестр виставляється учням за результатами тематичних оцінювань та навчальної практики, якщо її передбачено навчальним планом. При цьому кожен бал є окремими і враховується лише один раз при виставленні семестрової оцінки. Семестрові роботи як окремі роботи не проводяться. Семестровий бал може бути підвищений протягом 10 днів після його виставлення. Зміст повторної роботи повинен охоплювати зміст тем, що вивчалися протягом семестру. Скорегований семестровий бал є остаточним за семестр. Він не може бути нижчим за той, який учень намагався підвищити. Для учнів, які не підвищували семестровий бал, бали переносяться із клітинки "Семестровий" до клітинки "Семестровий (скорегований)". Відтак, усі клітинки колонки "Семестровий (скорегований)" мають бути заповнені: за підсумками І семестру - на початок II семестру - до виставлення річних балів. Результати перевірки робочих зошитів враховуються при виставленні семестрового балу лише з математики, української мови та мов національних меншин. Вимоги до перевірки зошитів регламентуються Міністерством освіти і науки України.

Річне оцінювання

Річний бал виставляється за результатами І та II семестрів (після їх корегування) та навчальної практики, якщо її передбачено навчальним планом. Річна робота як окрема підсумкова робота не проводиться. Учні мають право на підвищення річного балу. Для цього за заявою учнів або їх батьків (осіб, які їх замінюють) наказом директора створюється комісія для її проведення, чисельність і склад якої затверджує директор закладу. До складу комісії входять директор загальноосвітнього закладу, заступники директора, голови шкільних методичних об'єднань і вчителі з предметів, які виносяться на повторне оцінювання. Члени комісії складають завдання, що погоджуються на засіданні шкільного методичного об'єднання і затверджуються директором (заступником директора) навчального закладу. Завдання мають охоплювати зміст всіх тем, що вивчалися протягом навчального року. За результатами повторного оцінювання оформлюється протокол. Річний (скорегований) бал є остаточним балом за рік. Скорегований річний бал виставляється лише учням, які брали участь у повторному річному оцінюванні.

Державна підсумкова атестація

Державна підсумкова атестація проводиться у 4(3)-х, 9-х. 11-х класах відповідно до Положення про державну підсумкову атестацію учнів. Підсумковий бал з предметів, обраних учнем для державної підсумкової атестації, виставляються з урахуванням атестаційних, річних і семестрових балів. З інших предметів річний (скорегований) бал є остаточним. Підвищення результатів семестрового та річного оцінюванні шляхом переатестації не дає підстав для нагородження випускника золотою чи срібною медалями.

Виставлення балів до класного журналу

Виставлення балів за обов'язкові поточні роботи Бали за обов'язкові поточні роботи виставляються до журналу в клітинки, що відповідають датам проведення уроків. Якщо учень був відсутній на уроці, у цій клітинці ставиться "н" і через риску в тій же клітинці виставляється бал після виконання обов'язкової роботи. Наприклад:  

04.09.Л.Р.

Н/9

Виставлення балів за результатами тематичного оцінювання: При фіксуванні результатів тематичного оцінювання у класному журналі робляться такі записи. Якщо тематичне оцінювання проводиться в один день, тоді у клітинці "Тематичний" записується дата. Якщо учень був відсутній на уроці, на якому проводилося тематичне оцінювання, то у відповідній клітинці ставиться "н". Після проведення тематичного оцінювання для цього учня у цю ж саму клітинку через риску виставляється тематичний бал. Наприклад:  

24/10 тем.

тем.(ск.)

н/11

12

10

 

Тематичне оцінювання з української мови та мов національних меншин передбачає перевірку рівнів сформованості знань з мови та мовних і правописних умінь. Тематичне оцінювання з іноземної мови проводитися лише наприкінці семестру за чотирма видами мовленнєвої діяльності з кожного виду окремо (аудіювання, говоріння, читання, письмо).  

Дата Ауд.

Темат. (скор)

Дата читання

Темат. (скор)

Дата говоріння

Темат. (скор)

Дата письмо

Темат. (скор)

 

 

 

 

 

 

 

 

Якщо тематичний бал виставляється за кількома видами діяльності, які проводяться не в один день, тоді дата у клітинці "Тематичний" не ставиться. Перед клітинкою з тематичним балом залишаються клітинки для виставлення балів за певні види діяльності, що можуть виставлятися у т.ч. за результатами поточного оцінювання. Наприклад, тематичний бал з фізики виставляється за результатами трьох видів діяльності: вміння розв'язувати задачі, проводити експериментальні дослідження, знання теорії. Відповідно, до журналу робиться такий запис:  

Теорія

Задачі

Експеримент

Тематичний

Тематичний (ск)

 Виставлення балів за результатами навчальної практики Організація навчальної практики регламентується Міністерством освіти і науки України. Всі заняття мають бути зафіксовані у класному журналі. Навчальна практика має бути оцінена. Класи і предмети, в яких і з яких в них буде проводитися навчальна практика, визначаються загальноосвітнім навчальним закладом на початку навчального року. Окремі заняття, які є складовими навчальної практики, можуть проводитися протягом навчального року в позаурочний час. У такому разі бал за навчальну практику заноситься до журналу і враховується при виставленні балів за І та II семестри, як окреме тематичне оцінювання. Якщо навчальна практика проводиться наприкінці навчального року (після завершення основних занять), бал за практику є складовою річного балу. Бал за навчальну практику підвищенню не підлягає. Виставлення балів за результатами семестру При виставленні семестрового балу у класному журналі робиться такий запис:  

Семестровий

Семестровий( скор)

 

 

 У клітинках з балами за семестр дати не проставляються. Якщо семестровий бал виставляється за кількома видами діяльності, які проводяться не в один день, тоді дата у клітинці "Тематичний" не ставиться. Перед клітинкою з тематичним балом залишаються клітинки для виставлення балів за певні види діяльності, що виставляються на основі поточного оцінювання. Семестровий бал з української мови та мов національних меншин виставляється на основі результатів тематичного оцінювання, оцінювання навичок чотирьох видів мовленнєвої діяльності (аудіювання, читання, говоріння, письма), а також перевірки зошитів. З таких різновидів діяльності, як аудіювання, читання мовчки, письмовий переказ (твір) оцінювання здійснюється фронтально, його результати фіксуються в окремих клітинках з позначенням дати. Оцінювання діалогу, усного переказу, усного твору, читання вголос здійснюється індивідуально протягом семестру без передбачення для цієї перевірки окремих уроків. Наприклад:  

Тематичні (ск)

Дата ауд.

Дата чит. мовчки

Чит. вголос

Діалог

Усний переказ (твір)

Дата контрольний письмовий переказ (твір)

Зошити

Семестровий

Семестровий (ск)

Виставлення балів за результатами навчального року При виставленні балів за навчальний рік у класному журналі робиться такий запис:  

Семестровий

Семестровий (ск.)

Дата**

Дата**

Дата**

Навчальний

Річний

*Річний (ск.)

У клітинках для балів за рік дати не ставляться. Виставлення балів за державну підсумкову атестацію. У класному журналі з предметів, що виносяться на державну підсумкову атестацію робиться такий запис:  

Річний

*Річний (ск.)

Державна атестація

Підсумковий

* - якщо є учні, які бажають підвищити бали; ** - навчальна практика проводиться в 5-8-х та 10-х класах.