Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МНМ.docx
Скачиваний:
56
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
204.92 Кб
Скачать

1.Диференціація в навчанні математики, її особливості на сучасному етапі.

Більшість освітян є прихильниками покладання в основу диференціації навчання диференційованого підходу, як одна з вимог сьогодення. В сучасній вітчизняній психології - педагогічна література під диференціацією навчання розуміла таку систему навчання при якій кожний учень: -оволодів деяким мінімумом загальноосвітньої підготовки яка є загально зазначеною і забезпечує адаптацію в сучасних умовах життя; -отримує право і гарантування можливостей приділяти основну увагу тим напрямкам, які в найбільшій мірі відповідають здібностям і інтересам. За диференціацією навчання відбувається врахування індивідуальних особливостей учнів в таких формах, коли учні зосереджуються на своїх можливостях і бажаннях та можуть використовувати ідеї окремого навчання. На сьогодні виділяють два види диференціації навчання:

Рівнева – розуміють таку систему навчання коли навчання відбувається за єдиною програмою, єдиними підручниками в одному і тому класі, але різні учні мають право і можливості обирати обсяг і глибину засвоєння даного навчального матеріалу, тобто можуть вивчати матеріал на різних рівнях вимог до математичних підручників. Умови здійснення диференціації: -вивчення індивідуальних особливостей учнів і об’єднання їх у тимчасові групи за певними критеріями; -виділити з кожної теми середній, достатній та високий рівні вимог до математичної підготовки;-використовувати на уроках у домашніх завданнях диференціацію завдань індивідуальних групових та фронтальних форм роботи. Принципи здійснення рівневої диференціації: -планування обов’язкових результатів навчання; -відкритість вимог через практичні завдання; -наявність ножниць між вимогами і рівнем викладання; -добровільність вибору учнів рівня засвоєння навчального матеріалу; -можливість просуватися до вищих рівнів без перескакування.

Профільна диференціація означає навчання за різними програмами, різними підручниками, які відрізняються номенклатурою, рівнем викладання матеріалу, складністю задач. Мета – забезпечити можливість для рівного доступу для здобуття загальноосвітньої та професійної підготовки. Форми профільного навчання: -внутрішньошкільні (математичні класи); -зовнішні (гуртки, курси, олімпіади).

Основні завдання профільного навчання: -створення умов для врахування і розвитку навчально-пізнавальних і професійних інтересів; -забезпечення наступно перспективних зв’язків між загальною середньою і професійною освітою; -формування соціальних, інформаційних, технологічних та інших компетенцій, як основи майбутньої професійної діяльності.

З погляду навчання математики існують різні професійні об’єднання: -загально-культурні (художні, спортивні); -загально-наукові (природничі галузі); -математичні (фіз.-мат класи).