Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Левіцкий екологія1.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
1.94 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

Національний університет „Львівська політехніка”

Кафедра Екології

Реферат

На тему: „Проблеми очистки стічних вод.

Бортнинска станція аерації (БСА)”

Виконав:

ст. гр. КІ-21

Левіцький Д.М.

Прийняла:

Захарко Я.М.

Львів 2012

Зміст

Вступ 3

Загальні теоретичні відомості про стічні води 5

Методи очищення стічних вод 11

БСА 13

БСА – прихована загроза 17

Висновок 21

Список літератури 22

Вступ

Ми одержали в спадок невимовно прекрасний і різноманітний сад, але біда наша в тому, що ми погані садівники, які не засвоїли найпростіших правил садівництва.

Дж. Даррелл

Винятково гострою проблемою для України є збереження та якість питної води. Річки треба вважати найважливішою державною цінністю. Тільки так можна вберегти Радість, яку нам дають води, що течуть, і можливість у будь-яку хвилину втамувати спрагу. Адже немає на Землі напою кращого, ніж склянка холодної чистої води. Космонавти кажуть, що коли дивитись на Землю з висоти космічної орбіти, то око розрізняє переважно два кольори: білий колір хмар і блакитний колір води. Сьогодні вода – один з основних природних ресурсів, що споживається людством в тисячі разів більше, ніж нафти чи вугілля. Головне джерело води для України – річка Дніпро. Крім того потреби у воді забезпечують річки Дунай, Дністер, Південний Буг, Тиса, Прут та ін. Стан води й повноводність цих артерій залежить в основному від стану їхніх приток – малих річок, яких в Україні налічується близько 63 тис. Їхня роль величезна: досить згадати, що 90% населених пунктів нашої країни розташовані саме в долинах малих річок і користуються їхньою водою. Однак стан малих річок України сьогодні викликає велику тривогу. За даними Держводгоспу, протягом другої половини ХХ ст. В Україні зникло близько 5 тис. малих водостоків, а це невідворотно веде до деградації великих річок. Спроби припинити гідротехнічними засобами процес зменшення стоку малих річок не дали очікуваних результатів. Через активне зарегулювання русел річок внаслідок створення водойм, гідротехнічне будівництво та меліоративні заходи на водозборі, обвалювання й спрямлення русел, сільськогосподарське використання та урбанізація заплав, заміну болотних екосистем штучними сільськогосподарськими моно ценозами, постійне необоротне використання вод більшість річкових ландшафтів України опинилися в стані екологічної кризи. В умовах непорушених ландшафтів поверхневий стік практично не несе в річки забруднень. Саме природні ландшафти, завдяки фільтраційним здатностям природних біоценозів, раніше були ідеальними фільтром. Нині в Україні природні ландшафти або знищені, або перебувають на різних стадіях деградації. А водоохоронні зони, якщо вони є взагалі, зведено до вузьких берегових лісопосадок, які не виконують належним чином функції фільтра торів стоків. Слід зауважити, що внаслідок інтенсивного забруднення вод промисловими стоками, щорічно хворіє майже третина населення України. Також слід зауважити, що стан українських очисних станцій, станцій аерації є «не найкращий» - багато з них потребують термінового ремонту а решта негайної реконструкції . Якщо цього не зробити то е велика ймовірність аварії на станції і викид стічних вод у Українські, і так не дуже чисті, ріки! Один з найяскравіших прикладів такої станції є Бортнинська станція аерації (БСА), яка знаходиться під Києвом.

Загальні теоретичні відомості про стічні води

Стічні води - будь-які води та атмосферні опади, що відводяться у водойми з територій промислових підприємств та населених місць, через систему каналізації або самопливом, властивості яких виявилися погіршеними в результаті діяльності людини.

Класифікація стічних вод:

  1. За джерелом забруднення

Природа і концентрація забруднюючих речовин у стічних водах залежать від джерела забруднення, тому виділяють основні види стоків:

  • Поверхневі стічні води («зливові стоки») - формуються за рахунок дощових, талих (сніг, град) і поливальних вод. Відводяться як правило через систему зливової каналізації. Діляться на дощові і талі. Забруднені зазвичай зваженими речовинами органічного та мінерального походження, нафтопродуктами, біогенними речовинами та важкими металами.

  • Комунально-побутові (господарсько-фекальні)стічні води - утворюються в житлових приміщеннях, а також в побутових приміщеннях на виробництві (наприклад, душові кабіни, туалети), відводяться через систему господарсько-побутової каналізації або по загально сплавній каналізації. Забруднені головним чином вуличним сміттям, миючими засобами та екскрементами. Велика частина зважених твердих речовин має целюлозну природу, а інші забруднюючі органічні речовини включають жирні кислоти, вуглеводи і білки. Неприємний запах побутових стічних вод обумовлений розкладанням білків в анаеробних умовах. Утворюються від використання води на кухнях, в туалетних та душових кімнатах, лазнях, пральнях, їдальнях, лікарнях, а також господарські води, що утворюються від миття приміщень. Вони надходять як від житлових та громадських будинків, так і від побутових приміщень промислових підприємств. За природою забруднень стічні води можуть бути фекальними, що надходять з туалетів та забруднені в основному фізіологічними відходами надходять життєдіяльності людини, та господарськими, що забруднені різного роду побутовими відходами.

Склад побутових стічних вод відносно постійний і характеризується в основному органічними забрудненнями (близько 60 %) в нерозчиненому, колоїдному та розчиненому стані, а також різними бактеріями і мікроорганізмами, у тому числі й патогенними.

  • Сільськогосподарські стічні води - поділяються на стічні води від тваринницьких комплексів і поверхневі стічні води з полів. Перший тип стічних вод містить велику кількість органічних забруднень, другий містить речовини, що використовуються в якості добрив і засобів захисту рослин від шкідників.

  • Шахтні і рудничні стічні води - утворюються в процесі видобутку та переробки корисних копалин, тому часто мають високу мінералізацію, кислу реакцію середовища, велику кількість рудничних елементів, що знаходяться в розчиненій і зваженій формах.

  • Промислові (виробничі) стічні води - утворюються в технологічних процесах при виробництві або видобутку корисних копалин, відводяться через систему промислової або загально сплавної каналізації. Неможливо дати якусь типову характеристику надзвичайно різноманітного забруднення промислових стічних вод, що являють собою залишки оброблюваної сировини і реагентів, які беруть участь в технологічному процесі. Найбільш характерними і небезпечними забрудненнями промислових стоків є екстрагуючі речовини (переважно нафтопродукти), феноли, синтетичні поверхнево-активні речовини, важкі метали, важкорозкладисті органічні речовини, в тому числі різні пестициди. Утворюються в результаті використання води в технологічних процесах виробництв. Склад та концентрація забруднень виробничих (промислових) стічних вод дуже різноманітні і залежать від виду та технології виробництва, вихідної сировини та різних компонентів, які присутні в технологічному процесі. Виробничі стічні води можуть мати органічні, мінеральні, радіоактивні домішки, а також шкідливі та отруйні речовини. Виділяють забруднені та умовно чисті виробничі стічні води. Прикладом умовно чистих стічних вод може бути вода, що використовувалась для охолодження в теплообмінних апаратах.

  1. За типом забруднень

За типом забруднень промислові стічні води розподіляють на 3 групи:

1)води, забрудненні мінеральними домішками (продукти, виробництва мінеральних добрив, кислот, будівельних виробів, нафтопродуктів тощо);

2)води, забрудненні органічними домішками (стічні води підприємств хімічної, нафтохімічної переробної промисловості, виробництво полімерів тощо);

3)стічні води забруднені мінеральними та органічними домішками (підприємств нафтової, легкої, харчової промисловості тощо), утворюються від випадання дощу або розтавання снігу та містять в основному мінеральні і в меншій кількості – органічні забруднення.

Атмосферні стічні води, які утворюються на території промислових підприємств, містять відходи відповідних підприємств. Відведення та знешкодження атмосферних стічних вод також входить у завдання служб каналізації. Особливістю даних вод є нерівномірність їх надходження. Так, у суху погоду вони відсутні, а під час зливи їх кількість буває великою.

Склад стічних вод вивчають з метою найбільш раціонального визначення наступних умов та обставин:

• вибір способу очищення стічних вод;

• можливість утилізації цінних речовин, що містяться в стічних водах та осаді (жири, добрива тощо);

• можливість використання очищених стічних вод як джерела технічного водопостачання.

Стічні води можуть бути забруднені мінеральними та органічним речовинами. До мінеральних забруднень належать пісок, глина, шлак, розчини мінеральних солей, кислот та лугів. Органічні забруднення бувають рослинного та тваринного походження.

Рослинного походження – містять залишки рослин, плодів, злаків, овочів, паперу. З хімічної точки зору у цих забрудненнях в основному міститься вуглець у вигляді клітковини.

Тваринного походження – містять фізіологічні відходи людей та тварин, жирові речовини, органічні кислоти тощо. Основним хімічним елементом цих забруднень є азот у вигляді білкових речовин. Стічні води, крім вуглецю та азоту, містять фосфор, калій, сірку, натрій та інші хімічні сполуки.

Виділяють також, так звані, бактеріальні та біологічні забруднення, які в стічних водах представлені різними бактеріями, дріжджовими та пліснявими грибками, дрібними водоростями.