Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема_04.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
216.06 Кб
Скачать

Питання до теми та основні терміни

1.Час і вік в демографії. Орієнтація в часі

2.Сітка Лексиса

3. Поздовжний і поперечний аналіз. Когорти і покоління

4. Середнє населення

5. Коефіцієнти і вірогідності

Основні терміни теми: вірогідність, коефіцієнти, сітка Лексиса, когорта, покоління, поздовжній аналіз, поперечний аналіз, середнє населення, сукупності демографічні, лінія життя, смертні крапки, спільні, спеціальні і приватні коефіцієнти, стандартизація пряма, стандартизація непряма, стандартизація зворотна.

Інформаційні матеріали до теми 4

“Загальні показники рівня і динаміки демографічних процесів –

демографічні коефіцієнти і вірогідності”

1.Час і вік в демографії. Орієнтація в часі

Координатою всіх подій, що здійснюються в людському житті, є час. Це повністю справедливо і для аналізу демографічних подій. В демографії час має два виміри.

Перше - це звичайний календарний час. Всі події здійснюються в реальному часі, прив'язані до тієї або іншої дати, до того або іншого періоду часу.

Другий вимір часу - це тривалість перебування в тому або іншому демографічному стані. Прикладами останнього є: вік як час, що протік від моменту народження до моменту спостереження, тривалість перебування в стані безшлюбності, тривалість шлюбу, тривалість перебування в стані бездітності і т.д.

Обидва виміри часу - календарний час і тривалість перебування в тому або іншому демографічному стані – здійснюють свій вплив на події людського життя, у тому числі і на демографічні події.

Вірогідність настання демографічної події залежить, з одного боку, від реальних умов даного конкретного періоду часу, а з іншої - від історії когорти, історії покоління, від того, що трапилося з особами, що входять в цю когорту, на всьому протязі її існування. Тривалість перебування в даному демографічному стані виступає її емпіричним індикатором, емпіричним індикатором подій, що відбулися.

Саме тому в демографії застосовується так звана подвійна класифікація, тобто відстежування демографічних подій з врахуванням одночасносно і реального календарного часу, в якому відбуваються події, і тривалість перебування в даному демографічному стані, в якому відбуваються події.

Такий одночасний розгляд може дати адекватне уявлення про реальний характер демографічних явищ.

2 Сітка Лексиса

Інструментом, що дає можливість наочно виразити подвійну класифікацію, є так звана демографічна сітка, або сітка Лексиса, названа так по імені німецького статистика Вільгельма Лексиса (W. Lexis, 1837-1914), що вперше запропонував свій метод графічного представлення часу і віку в демографії в 1875 р. В даний час сітка Лексиса використовується в більш наочному варіанті, запропонованому французьким демографом Р. Преса.

Сітка Лексиса є прямокутною координатною сіткою, яка дозволяє відображувати зменшення з перебігом часу первинної чисельності когорти під впливом того або іншого демографічного процесу. По горизонтальній осі відкладаються значення календарного часу, по вертикальній – власне час когорти, тобто тривалість перебування в даному демографічному стані (вік, тривалість шлюбу і т.д.). До координатних осей побудовані перпендикуляри, які відповідають тривалості перебування в даному демографічному стані (горизонтальні лінії віку) і календарним датам (вертикальні ізохрони). Індивідуальна доля відображається за допомогою діагональних ліній життя. На схемі 4.1 проведені: лінія віку, відповідна тривалості перебування в даному демографічному стані, рівній 3,5 року, ізохрона, відповідна 30 червня 1997 р., і лінія життя людини, що вступила в даний демографічний стан (що народився, одружився і тому подібне) 1 січня 1995 р. і вийшла з нього приблизно в середині 1999 р. після перебування в нім на протязі близько 4,5 року (померлого в цьому віці, такого, що оформив розлучення і тому подібне). Демографічні події на сітці Лексиса відображуються в трьох вимірах: за датою вступу до даного демографічного стану, за часом спостереження або за датою виходу з нього, за тривалістю перебування до моменту спостереження або у момент виходу.

У реальності на сітці Лексиса представляється не окремі лінії життя і не окремі крапки, а їх сукупності, що відносяться до всіх людей, що вступили в даний демографічний стан протягом того або іншого періоду, і до всіх подій, доконаних в межах того або іншого інтервалу календарного часу або віку. Наприклад, діагональна смуга між лініями життя, між крапками, відповідно 1 січня 1996 р. і 1 січня 1997 р., представляє сукупність ліній життя осіб, що вступили в деякий демографічний стан протягом 1996 р.

Окрім ліній віку, ізохрон і ліній життя, на сітці Лексиса представлені різні сукупності населення і демографічних подій. В демографічному аналізі прийнято виділяти дві сукупності населення і три сукупності демографічних подій залежно від особливостей орієнтації в часі.

На схемі 4.2 представлено всі сукупності:

І - сукупність населення першого роду. Складається з осіб, які об'єднані спільним часом настання тієї або іншої демографічної події і однаковою тривалістю перебування в даному демографічному стані (чиї лінії життя перетинають дану лінію віку). Наприклад, це можуть бути особи, які народилися протягом певного проміжку часу і пережили даний вік х років (ровесники). Або особи, які одружилися протягом того або іншого проміжку часу і пережили дану тривалість шлюбу х років. В даному випадку це особи, що народилися (або що одружилися) в 1993 р. і досягли віку 6 років (або ті, чий шлюб продовжився 6 років). Чисельність цієї сукупності не може бути отримана із статистичного спостереження, а визначається розрахунковим шляхом з так званих елементарних демографічних совокупностей;

Схема 4.2 – Сукупності сі тки Лексиса

II - сукупність населення другого роду. Складається з осіб, які пережили в даному демографічному стані деякий календарний момент (чиї лінії життя перетинають ту або іншу ізохрону). В даному випадку це або особи, що живуть 1 серпня 1995 р. (сучасники), або шлюби , що існують на цю дату. Неважко бачити, що ця сукупність складається з осіб, які вступили в даний демографічний стан (народилися, одружилися, народили першу дитину іт.д.) в різний час і належать до різних когорт. Чисельність цієї сукупності отримують в ході переписів населення або розрахунковим шляхом з рівняння демографічного балансу. З цієї причини ізохрони інколи називають лініями перепису;

1 - сукупність демографічних подій першого роду. Її утворюють події, які відбулись з особами, що вступили в даний демографічний стан (народилися, одружилися іт.д.) протягом певного періоду і вийшли з нього (померли, розлучилися іт.д.) у певному інтервалі часу. В даному випадку це, наприклад, випадки смерті осіб, що народилися в 1996 р. і померлих у віці 2 року. Неважко бачити, що одна частка їх померла в 1998 р., а інша - в 1999 г.;

2 - сукупність демографічних подій другого роду. Її утворюють події, які відбулись з особами, які вступили в даний демографічний стан (народилися, одружилися і т.д.) в певному календарному періоді і вийшли з нього (померли, розлучилися і т.д.) протягом даного проміжку часу. В даному випадку це, наприклад, випадки смерті осіб, що народилися в 1989 р. і померлих в 1996 р. Неважко бачити, що одна частка їх померла у віці 5 років, а інша - у віці 6 років;

3 - сукупність демографічних подій третього роду. Її утворюють події, які відбулись з особами, які вийшли з даного демографічного стану протягом деякого календарного періоду в певному інтервалі його тривалості. В даному випадку, наприклад, це випадки смерті дітей, померлих в 1998 р. у віці 4 року, або випадки народження першої дитини на п'ятому році шлюбу. Неважко бачити що одна частка сукупності, в якій сталися ці події, сформувалася в 1993 р., а інша - в 1994 р., тобто це події в житті двох суміжних когорт (поколінь). Простіше кажучи, наприклад, частка дітей, померлих в 1998 р. у віці 4 року, і тих які народилися в 1993 р., а інша - в 1994 р. Ряд сукупностей подій третього роду,які створюють на сітці Лексиса вертикальну смугу, характеризує події, що відбулися в гіпотетичній когорті (поколінні).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]