Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема_10.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
1.46 Mб
Скачать

Питання до теми та основні терміни

1 Проблемні аспекти розвитку корпоративної культури кризового підприємства та шляхи їх вирішення

2 Дослідження корпоративної культури як елементу стратегічного управління на прикладі ВАТ “Хмельницькзалізобетон”

3 Розвиток інтелектуальної складової організації у контексті розвитку корпоративної культури

Інформаційні матеріали до теми 10

«Корпоративна культура управління персоналом кризового підприємства

(на прикладі ВАТ “Хмельницьзалізобетон”)»

Сучасні умови розвитку бізнес – середовища, прояв ознак кризових явищ в економіці України свідчить про об’єктивну необхідність реорганізації форм і методів господарювання з метою зниження залежності результативності діяльності підприємств від умов господарського оточення. Ринкові відносини, підприємницька активність, зміна функцій і методів управління пред'являють нові вимоги до поведінки вітчизняних підприємств.

По своїй суті культура підприємства – це стратегічний інструмент, який дозволяє зробити бізнес-ідею реалізованою, орієнтувати всі підрозділи та співробітників на досягнення спільних цілій. Управління культурою підприємства покликано якісно змінити підхід до розуміння і регулювання його адаптації до умов ринку. Питання розробки напрямів і методів розвитку культури підприємства, її впливу на формування стратегії конкурентоспроможності підприємства майже не досліджено та не доведено до рівня практичного застосування.

Мета наукової роботи: дослідження теоретичних засад ефективного використання корпоративної культури як елементу стратегічного розвитку і виживання підприємства в умовах кризи та розроблення рекомендацій щодо формування інтелектуального потенціалу у контексті розвитку корпоративної культури як фактору підвищення маневреності господарського механізму підприємства в умовах ринкової трансформації економіки.

Тема наукової роботи набуває особливої актуальності в умовах переходу від традиційного до високоефективного типу виробництва і антикризового управління та має чітко виражену практичну направленість.

Для досягнення поставленої мети дослідження вирішені теоретичні та практичні завдання щодо аналізу сутності культури підприємства та її класифікаційних ознак; дослідження підходів щодо розвитку культури підприємства за допомогою реалізації функцій управління; розробки рекомендацій щодо вибору стратегій розвитку культури, які сприяють посиленню конкурентоспроможності підприємства і т.п.

Теоретичною основою дослідження є наукові праці вітчизняних і зарубіжних

учених з менеджменту, економіки, конкурентоспроможності й управління культурою. Інформаційною базою дослідження послугували офіційні статистичні матеріали та результати власних досліджень на прикладі ВАТ «Хмельницькзалізобетон». В процесі дослідження використовувалися структурно-логічний аналіз; функціональний підхід; метод графічного зображення аналітичних даних.

Аналіз свідчить про наявності істотного дефіциту рівня компетентності спеціалістів економічного профілю ВАТ «Хмельницькзалізобетон» щодо вирішення задач стратегічного планування і прогнозування результативності управлінських рішень. Практично вирішити проблему активації впровадження організаційних змін стає можливим при вирішенні похідної задачі, а саме – впровадження підсистеми безперервного удосконалення управлінських кадрів за напрямками стратегічного менеджменту і управління персоналом.

В основній частині представлено визначення та підходи щодо дослідження поняття корпоративної культури як елементу узагальнюючої характеристики всієї організації в цілому. Встановлено, що корпоративна культура ведення бізнесу та культура управління персоналом ВАТ «Хмельницькзалізобетон» має характерні ознаки: недооцінки потенціалу розвитку корпоративної культури як інструменту розвитку адаптивних властивостей компанії в умовах виходу із системної кризи; невідповідності культури управління персоналом компанії умовам господарювання і дефіциту кадрів з ключовими навиками стратегічного і ситуаційного менеджменту та менеджменту персоналу (недооцінки потенціалу розвитку ключових компетенцій і т.д.). Представлено алгоритм практичного рішення задачі розвитку корпоративної культури ВАТ «Хмельницькзалізобетон» як ключового елементу стратегічного розвитку та виживаємості в умовах кризи. Рекомендовано впровадження елементів цільового організаційного навчання з урахуванням потенціалу дистанційного навчання ХНУ. Отримані результати та розроблені рекомендації являють собою методичну базу з питань розвитку культури підприємства та практичні рекомендації щодо цілеспрямованого формування інтелектуального потенціалу ВАТ ХЗЖТК як

потенціалу ефективності впровадження організаційних змін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]