Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПН у психіатричних закладах.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
291.84 Кб
Скачать

2.3. Особливості проведення перевірок у психіатричній лікарні з суворим наглядом.

Госпіталізація до психіатричного закладу із суворим наглядом може бути застосована судом щодо психічно хворого, який вчинив суспільно небезпечне діяння, пов’язане з посяганням на життя інших осіб, а також щодо психічно хворого, який за своїм психічним станом і характером вчиненого суспільно небезпечного діяння становить особливу небезпеку для суспільства і потребує лікування в умовах суворого нагляду ( ст.94 КК України). До таких категорій хворих відносяться особи з активним типом суспільної небезпечності.

Українська психіатрична лікарня із суворим наглядом (м. Дніпропетровськ) є єдиним закладом, безпосередньо підпорядкованим Міністерству охорони здоров'я України, призначеним для застосування за рішенням суду примусових заходів медичного характеру до осіб, які хворі на психічні розлади, і за своїм психічним станом та характером вчиненого суспільно небезпечного діяння становлять особливу небезпеку для суспільства і потребують госпіталізації до психіатричного закладу з суворим наглядом, незалежно від місця їх проживання.

Необхідно з’ясувати додержання встановленого порядку прийому хворих до лікарні. Прийом осіб повинен здійснюватися черговим помічником головного лікаря і черговим помічником начальника відділу охорони лікарні. Черговий лікар перевіряє медичну документацію (копію акта судово-психіатричної експертизи),а черговий помічник начальника відділу охорони - наявність рішення суду та документів, які посвідчують особу (паспорт або довідка, що посвідчує особу, довідка про звільнення з місць позбавлення волі). Паспорт та інші документи долучаються до особової справи хворого. На хворих, які до винесення рішення суду тримались під вартою, додається довідка про строк перебування під вартою. Зазначені документи здаються у спеціальну частину відділу охорони лікарні. Проводиться огляд хворих, їх санітарна обробка, прийняття речей, документів, а також оформлення медичної документації.

Під час огляду хворого черговий лікар досліджує психічний, неврологічний і соматичний стани, збирає необхідні анамнестичні відомості і заносить відповідні дані до журналу обліку приймання хворих та відмовлень у госпіталізації і в картку стаціонарного хворого. При виявленні ознак отруєння або тілесних ушкоджень негайно повідомляється відповідний орган внутрішніх справ.

Хворі повинні розміщуватися у відділеннях і палатах за їх психічним станом та статтю під медичним наглядом і охороною, оглядатися лікуючим лікарем і завідуючим відділенням не пізніше першої доби з часу перебування у закладі (за винятком вихідних та святкових днів). Результати дослідження стану хворого та попередній діагноз фіксуються в картці стаціонарного хворого (історії хвороби). Строк установлення клінічного діагнозу не повинен перевищувати 10 діб з часу госпіталізації. Усі записи, зроблені лікарем в картці хворого, засвідчуються його особистим підписом.

Прокурору необхідно з’ясувати, чи своєчасно комісією лікарів-психіатрів проводиться огляд осіб (не рідше одного разу на 6 місяців) для вирішення питання про наявність підстав для звернення до суду із заявою про припинення або про зміну застосування такого заходу. У разі відсутності таких підстав представник психіатричного закладу (лікар-психіатр), який надає особі психіатричну допомогу, направляє до суду заяву, до якої додається висновок комісії лікарів-психіатрів, з обгрунтуванням необхідності продовження застосування примусового заходу медичного характеру.

При перевірці стану додержання режиму у лікарні слід враховувати, що територія та приміщення закладу повинні забезпечуватись засобами охоронної та протипожежної сигналізації, необхідними для нагляду за хворими, з додержанням вимог безпеки. На даний час охорона зазначеної лікарні ззабезпечується відділом охорони управління Державного департаменту України з питань виконання покарань у Дніпропетровській області, оскільки інше не передбачено нормативними актами. Вихід хворих за межі лікарні не дозволяється, відпустки їм не надаються. Для запобігання втечам, проникненню на територію сторонніх осіб, у лікарні повинна діяти контрольно - пропускна система та охорона.

Слід мати на увазі, що доступ на територію і до відділень лікарні, за винятком приміщень для побачень, дозволяється лише персоналу закладу і прокурору. Інші посадові особи допускаються з дозволу головного лікаря чи його заступника з медичних питань.

У разі втечі особи під час застосування примусового заходу медичного характеру керівництво закладу зобов’язано негайно повідомити територіальні органи прокуратури, внутрішніх справ, суд, що призначив примусовий захід медичного характеру, психоневрологічний диспансер за місцем проживання хворого до поміщення у лікарню, законних представників (родичів, опікунів), а відділ охорони вжити заходів до розшуку.

Хворим, які перебувають у лікарні, за їх бажанням або законного представника можуть надаватись побачення у присутності медичного персоналу і контролера відділу охорони лікарні у спеціально обладнаному для цього приміщенні. Рішення про тимчасову заборону побачень (крім установлених карантином) може прийматися лише комісією у складі заступника головного лікаря з медичних питань, лікуючого лікаря та завідуючого відділенням, якщо вона викликана станом хворого та інтересами лікування. Час відвідування хворих родичами, їх законними представниками і прийому передач регламентується правилами внутрішнього розпорядку лікарні, затвердженими головним лікарем.

Хворим повинно забезпечуватись право на придбання і користування предметами повсякденного вжитку (ст.25 Закону), особистими речами та предметами особистої гігієни, окрім тих, що можуть бути застосовані для заподіяння фізичної шкоди собі або оточуючим.

Підлягає перевірці питання щодо забезпечення права родичів або законних представників хворих на звернення з усними та письмовими заявами, скаргами. Чи реєструються і розглядаються скарги у встановленому Законом України “Про звернення громадян” порядку (повинні негайно перевірятися завідуючим відділенням, головним лікарем або його заступником).

Слід з’ясувати чи додержується адміністрацію лікарні порядок надання інформації на письмову вимогу органів прокуратури, слідчих та суду, запити закладів охорони здоров'я та соціального захисту та видачі довідок і виписок з історії хвороби. Чи надається хворим або їх законним представникам інформація про надання психіатричної допомоги, обсяг якої визначає лікуючий лікар (комісія лікарів-психіатрів), залежно від психічного стану хворого та з метою не завдати цією інформацією шкоди його здоров'ю або унеможливити безпосередню небезпеку для інших осіб. Вказані документи повинні бути підписані керівником лікарні і завірені печаткою.