Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПН у психіатричних закладах.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
291.84 Кб
Скачать

2.4. Особливості проведення перевірок додержання законності при застосуванні примусових заходів медичного характеру у відділеннях психіатричних лікарень з посиленим наглядом.

При перевірці слід мати на увазі, що госпіталізація хворих до відділень з посиленим наглядом може бути застосована судом щодо психічно хворого, який вчинив суспільно небезпечне діяння, не пов’язане з посяганням на життя інших осіб, і за своїм психічним станом не становить загрози для суспільства, але потребує тримання у психіатричному закладі та лікування в умовах посиленого нагляду (до таких хворих відносяться особи з пасивним або активним типами суспільної небезпечності). Направлення хворих до таких лікарень здійснюється за територіальним розподілом, затвердженим Міністерством охорони здоров'я України, з урахуванням постійного місця проживання хворого.

Відділення для застосування примусових заходів медичного характеру з посиленим наглядом є структурними підрозділами психіатричних лікарень, призначеними для застосування за рішенням суду примусових заходів медичного

характеру до осіб, хворих на психічні розлади, і за своїм психічним станом та характером вчиненого суспільно небезпечного діяння становлять небезпеку для суспільства та потребують госпіталізації до психіатричного закладу з посиленим наглядом.

Необхідно з’ясувати яким чином здійснюється охорона та режим у відділенні. Забезпеченість його території та приміщень засобами охоронної та протипожежної сигналізації з урахуванням вимог посиленого нагляду за хворими.

Прийом хворих до відділення здійснюється у порядку, аналогічному для психіатричної лікарні з суворим наглядом (за наявності рішення суду, копії акта судово - психіатричної експертизи, паспорта або документа, який посвідчує особу хворого, тощо). Хворі повинні розміщуватися у палатах за встановленими нормами, згідно з їх психічним станом та статтю.

Відповідно до ст.16 Закону України „Про психіатричну допомогу” керівник психіатричного закладу зобов'язаний негайно повідомити про госпіталізацію особи до психіатричного закладу в примусовому порядку членів її сім'ї, інших родичів або її законного представника. У разі відсутності відомостей про наявність членів сім'ї, інших родичів або законного представника особи, яку госпіталізовано, а також про їх місце проживання, повідомляються органи внутрішніх справ за місцем проживання цієї особи.

При перевірці можливо виявити у відділенні лікарні з посиленим наглядом осіб, які підлягають госпіталізації до лікарні із суворим наглядом. При цьому слід з’ясувати підстави, за яких ці особи перебувають у даному закладі. Чи переведено їх у порядку зміни судом виду примусових заходів або суд мотивував поміщення особи до зазначеного закладу при винесенні постанови тощо.

Продовження застосування примусового заходу медичного характеру проводиться кожного разу на строк, який не може перевищувати 6 місяців. У разі значного поліпшення психічного стану особи, одужання або коли дані психіатричного огляду викликають сумніви щодо наявності психічного розладу, складається відповідний висновок комісії лікарів-психіатрів психіатричного закладу, який направляється його керівництвом достроково (до закінчення шестимісячного терміну) до суду, який виніс рішення за цією справою для вирішення питання про її перегляд згідно з чинним законодавством.

Продовження, зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюються судом за заявою представника психіатричного закладу (лікаря-психіатра), який надає особі таку психіатричну допомогу, на підставі висновку комісії лікарів - психіатрів у складі: головного лікаря (заступника з медичної частини), завідувача відділенням і лікуючого лікаря, яка визначає психічний стан особи і наявність підстав для звернення до суду із відповідною заявою.

Заява представника психіатричного закладу (лікаря-психіатра), який надає особі психіатричну допомогу, про продовження, зміну або припинення виду примусового заходу медичного характеру разом з актом психіатричного огляду направляється до суду не пізніше десяти діб після прийняття комісією відповідного рішення. При потребі до складу комісії можуть бути залучені висококваліфіковані фахівці інших закладів охорони здоров’я, науково-дослідних установ тощо. Висновок викладається в акті психіатричного огляду, копія якого додається до картки стаціонарного хворого. Продовження шестимісячного терміну між оглядами забороняється.

Якщо особа під час застосування примусового заходу медичного характеру вчинила нове суспільне небезпечне діяння, передбачене кримінальним законодавством, то відповідні матеріали направляються керівництвом психіатричного закладу до територіального органу прокуратури або внутрішніх справ для вирішення питання про порушення кримінальної справи.

У разі втечі особи під час застосування примусового заходу медичного характеру керівництво психіатричного закладу негайно повідомляє про це територіальну прокуратуру, орган внутрішніх справ, суд, що призначив примусовий захід медичного характеру, психоневрологічний диспансер, законних представників (родичів, опікунів) та вживає заходів до розшуку особи та її повернення до лікарні. Оформляти виписку хворого з цього приводу не дозволяється.