Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ(МКПД) лаб стац.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
408.58 Кб
Скачать

Загальні відомості

Товарна біржа є організацією, що об'єднує юридичних і фізичних осіб, які здійс­нюють виробничу і комерційну діяльність, і має за мету надання послуг в укладенні бі­ржових угод, виявлення товарних цін, попиту І пропозицій на товари, вивчення, упоря­дкування і полегшення товарообігу і пов'язаних з ним торговельних операцій.

Товарна біржа діє на основі самоврядування, господарської самостійності,, є юридичною особою, має відокремлене майно, самостійний баланс, власні поточні та вкладні (депозитні) рахунки в банках, печатку із своїм найменуванням^ Частина друга статті 1 із змінами, внесеними згідно із Законом N 2921-III ( 2921-14 ) від 10.01.2002)

Товарна біржа не займається комерційним посередництвом і не має на метї одержання прибутку. Діяльність товарної біржі здійснюється відповідно до цього Закону та чинного законодавства України, статуту біржі, правил біржової торгівлі та біржового арбітражу.

Товарна біржа здійснює свою діяльність за принципами: -рівноправності учасників біржових торгів;

-застосування вільних (ринкових) цін;

-публічного проведення біржових торгів. Товарна біржа забезпечує:

-створення умов для проведення біржової торгівлі;

-регулювання біржових операцій;

-регулювання цін на підставі співвідношення попиту та пропозиції на товари, що допускаються до обігу на біржі;

-надання членам і відвідувачам біржі організаційних та інших послуг;

- збір, обробку і поширення інформації, пов'язаної з кон'юнктурою ринку. Товарна біржа створюється на засадах добровільного об'єднання зацікавлених юридичних і фізичних осіб, яким це не заборонено чинним законодавством. Засновниками і членами товарної біржі не можуть бути органи державної влади та управління, а також державні установи (організації), що перебувають на державно­му бюджеті. Заснування товарної біржі здійснюється шляхом укладення засновниками угоди, яка визначає порядок та принципи її створення, склад засновників, їх обов'язки, розмір і строки сплати пайових, вступних та періодичних внесків. Кожний із засновників сплачує пайовий внесок.

www.PETS.COM є електронною біржею цінних паперів України, що охоплює найбільші регіони України і підтримує роботу національної електронної системи то­ргівлі цінними паперами в режимі реального часу. Використовуючи можливості Ін-тернет, система дозволяє залучити до роботи на українському ринку цінних паперів приватних інвесторів. Система включає:

  • ринок конкуруючих котирувань;

  • ринок заявок;

  • ринок облігацій внутрішньої державної позики при участі Національного банку України;

  • ринок аукціонів;

  • ринок векселів.

Каталог - це база даних та інтерфейс, за допомогою яких відбувається пошук і вибір товару, оформлення замовлення на його придбання. Створює вартість шля­хом агрегування й обміну інформацією між продавцями і покупцями, раціоналізує постачання за рахунок використання великого числа підкаталогів, орієнтованих за групами товарів, ефективний у галузях, які характеризуються високою фрагментаці­єю покупців і продавців та низьким обсягом замовлення, придатний у середовищі передбачуваних потребі цін, які мало змінюються.

Аукціон розглядався в попередній лабораторній роботі.

Хід роботи

Зробити порівняльну характеристику моделей електронних ринків, каталогу, аукціону та біржі. Заповнити таблицю 6.1.

Розглянути: розрахункові сервіси електронних ринків, їх джерела доходів і ви­трат, фактори успіху, перспективи розвитку, ризики їх функціонування. Можете скористатися сайтами: каталогу - www.tvoyru.net, аукціону - www.Molotok.nu бір­жі -www.micex.ru.

Таблиця 6.1.

Каталог

Аукціон

Біржа

1

Призначення

2

Розв’язання завдання

3

Цінність для продавця

4

Цінність для покупці

5

Галузі економіки

6

Статті доходів

7

Статті витрат

8

Критичні фактори успіху

Контрольні питання

  1. Які переваги роботи на електронних ринках?

  2. Які ризики функціонування електронних ринків?

  3. Основні статті доходів і витрат каталогу, аукціону, біржі?

  4. Розрахункові сервіси електронних ринків?

  5. Що таке Бартер?

  6. Що таке електронних каталог?

  7. Що таке торгова біржа?

  8. Складові успіху електронних ринків?

  9. Перспективи розвитку електронних ринків?

Лабораторна робота № 7

Тема: Системи електронних платежів. Приклади платіжних систем в Інтернет Мета роботи: навчитися користуватися платіжними системами в Інтернеті