Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ(МКПД) лаб стац.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
408.58 Кб
Скачать

Загальні відомості

Електронна комерція передбачає використання Інтернет-технологій і бізнес-моделей для взаємодіє підприємств зі своїми роздрібними споживачами. Основна частина продажів Інтерент-магазинів припадає на товари і послуги масового корис­тування. Великим попитом користуються комп'ютери та їх комплектуючі, мобільні телефони та аксесуари до них, ком пакт диски, книги, туризм і розваги.

Для цифрових товарів, таких як програмне забезпечення, музика, продукти мультимедіа, Інтерент відіграє роль ідеального середовища розповсюдження. Такі компанії, як www.AVP.ru, www.Dialognauka.ru, www.Intersofi4mg.com, www.Lingvo.ru, www.Softkey.ru, www.Software.com.ua, www.Symantec.com, предста­вляють ринок програмних продуктів в Інтернет.

Перспективними напрямками розповсюдження роздрібної електронної комер­ції вважаються люди старшого віку, жінки, люди середнього достатку й освіти. До­слідження показують, що за наступні 10-20 років усі демографічні сегменти будуть залучені в роздрібну електронну торгівлю.

Необхідно відзначити, що підприємства електронної комерції є непрямим джере­лом одержання доходу для підприємств традиційного бізнесу. Справа в тому, що бага­то покупців використовують Інтернет тільки для одержання інформації, а купівлі від­буваються у звичайних магазинах.

Хід роботи

В таблиці 8.1 наведені роздрібні Web-портали Росії та України. Вам необхідно заповнити асортимент товарів або послуг, які вони пропонують, дізнатися про умо­ви оплати та доставки через Інтернет.

Таблиця 8.1

http://www.ozon.ru/

http://2000.com.ua/

http://www.artbilet.ru/

www.mobitrade.ua

www.labaz.ua

www.matrix.ua

www.yourstyle.com.ua

Асортимент товарів (що пропонують)

Оплата та до­ставка через Інтернет

Контрольні питання

  1. Які сфери застосування електронної комерції?

  2. Фактори успіху роздрібної електронної комерції?

  3. Джерела доходу роздрібної електронної комерції?

  4. Які перспективи розвитку роздрібної електронної комерції в Україні?

Лабораторна робота № 9

Тема: Інтерактивне банківське обслуговування

Мета роботи: дізнатися, які послуги банки надають клієнтам без безпосереднього

контакту з банківськими службовцями

Загальні відомості

Сьогодні в умовах жорсткої конкуренції якість роботи банку з клієнтами багате в чому визначається не тільки набором надаваних послуг, а й рівнем розробки новаторсь­ких технологій та ідей, які значно спрощують процес взаємодії клієнтів з банком. Од­ним з напрямків такого удосконалення є надання віддалених банківських послуг.

Віддалені банківські послуги надають клієнтам банку можливість оперування коштами без безпосереднього контакту з банківськими службовцями. Нині виділя­ють чотири основні різновиди віддаленого банківського обслуговування:

  • телефонний банкІнг;

  • відео-банкінг;

  • РС-банкінг;

  • Інтернет-банкінг.

Телефонний банкінг (телебанкінг) дозволяє виконувати безліч банківських операцій за допомогою телефонного зв'язку. Для впровадження телебанкінгу фінан­сова установа створює інформаційно-довідкову систему, що зберігається ра комп'ютері, підключеному до АТС банку. При звертанні до системи за допомогою кнопкового телефону клієнт фактично пересилає цифровий код. Програмне забезпе­чення розшифровує код і перетворює його в запит до бази данних банку, одержує на неї відповідь, трансформує його в голосову форму і пересилає клієнту по телефон­ній лінії. Лідером в наданні телефонного банкінгу в Україні є Укрінбанк (системі. Телебанк-24) і ВАБанк (мобільний банкінг).

Відео-банкінг надає можливість віртуального спілкування клієнта банку з його службовцями за допомогою спеціальних пристроїв, устаткованих телемоніторами. Як правило, такі пристрої встановлюються в торгових точках й інших місцях вели­кого скупчення населення і часто сполучаються з банкоматами. Вони дозволяють одержувати дистанційні консультації і здійснювати банківські операції за допомо­гою працівників банку.

Під РС-банкінгом (системою "Клієнт - Банк") розуміється доступ до банківсь­кого рахунка за допомогою персонального комп'ютера і прямого модемного з'єднання з комп'ютерною мережею банку. Для цього на стороні клієнта встановлю­ється спеціальне програмне забезпечення.

Інтернет-банкінг надає клієнтам можливість керування банківськими рахун­ками черз Інтернет за допомогою звичайних комп'ютерів і стандартного програмно­го забезпечення.

Приклади реалізації банківських послуг через Інтернет - Wells Fargo (www.wellsfargo.com ), www.banking.guta.ru - ТЕЛЕБАНК, www.grado.ru -ГРАДО, Вабанк (www.wabank.com.ua), (www.privatbank.dp.ua) - Приватбанк, Південний -(www.pjvdenny.com).

Нижче подана порівняльна характеристика основних різновидів віддаленого банківського обслуговування (таблиця 9.1).

Таблиця 9.1

Види віддаленого банківсь­кого обслуговування

Переваги використання

Недоліки використання

Телефонний банкінг

Висока мобільність, достатня швидкість, невеликі витрати

Обмежені можливості одержання інформації та передачі документів у банк, незручність вико­ристання

Відео-банкінг

Зручність візуального спілку­вання, сполучення всіх пере­ваг електронного банкінгу

Занадто високі витрати на виготовлення і впрова­дження, обмежена конфі­денційність

РС-банкінг

Високий рівень захисту, мож­ливість обміну документами

Висока вартість, необхід­ність встановлення про­грамного забезпечення, низький рівень мобільно­сті

Інтернет-банкінг

Висока мобільність, невеликі витрати, зручність, можли­вість обміну документами, широкі інформаційні можли­вості, універсальність

Недостатня захищеність від несанкціонованого втручання

Хід роботи

1. Ознайомитися з загальними відомостями лабораторної роботи та за допомогою Інтернету визначити, які системи обслуговування діють в банках, які приведені нижче. В Excel заповнити таблицю 9.1.

2. В Інтернеті знайти інформацію про курс валют ВАБанку (www.vabank.com.ua) та скопіювати її в Excel. Побудувати кругову діаграму залежності коду валюти від курсу.

3.Дізнатися, які операції проводить Приватбанк (www.privatbank.dp.ua) в системі Інтернет-КлІєнт-Банк.

Таблиця 9.1.

Банки

Райфайзен-банк

Приватбанк

Фінанси і кредит

Укрсіб-банк

Система банківсь­кого обслуговуван­ня

  1. В Excel внести інформацію про курси валют «Фінанси і кредит» за 1 січня 2007 року і за 1 січня 2008 рік та зробити порівняльну характеристику.

  2. В Інтернеті знайти систему управління рахунками Інтернет-банкінгу банку "Приватбанк". Дані скопіювати в Excel,

  3. Знайти тарифи на відправлення грошових переказів за кордон (в доларах США) банка «Укрсіббанк»

Контрольні питання

  1. Які Ви знаєте види банківського обслуговування?

  2. Які переваги використання Інтернет-банкінгу?

  3. Що таке Інтернет-банкінг?