Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Задачі для занять.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
65.02 Кб
Скачать

Заняття № 2

ІV. Групи крові за системою АВО

  1. У матері І група крові, у батька – ІV. Які групи крові та з якою ймовірністю можуть бути в їхніх дітей?

  2. У сім’ї, де в батька група крові А, а у матері – група В, перша дитина має кров групи 0. Яка ймовірність появи наступної дитини з цією ж групою крові?

  3. У чоловіка І група крові, у жінки – ІІ, а в її батька – І. Яка ймовірність, що діти від цього шлюбу успадкують групу крові свого батька? Своєї матері?

  4. У жінки ІІ група крові, у чоловіка – ІІІ. Яка ймовірність, що діти від цього шлюбу успадкують групу крові свого батька, своєї матері, якщо батьки а) гомозиготні; б) гетерозиготні?

  5. Жінка з ІІІ групою крові має дитину з І групою. Якою не може бути кров у батька?

  6. Чи можна виключити батьківство, якщо жінка має групу крові А, дитина – групу В, а ймовірні батьки – групи крові АВ і 0?

V. Групи крові за системою mn

  1. У матері група крові M, у батька – N. Які групи крові та з якою ймовірністю можуть бути в їхніх дітей?

  2. У матері група крові MN, у дитини – група N. Яка група крові може бути у батька? Яка ймовірність появи наступної дитини з групою крові М?

Vі. Групи крові за резус-фактором

  1. У двох резус-позитивних батьків перша дитина має резус-негативну кров. Яка ймовірність того, що наступна дитина матиме резус-позитивну групу крові?

  2. Які групи крові можуть бути у дітей, що народилися від шлюбу:

а) двох резус-негативних батьків;

б) у випадку, коли один із батьків резус-позитивний, а інший – резус-негативний?

  1. Яка ймовірність резус-конфлікту, якщо:

а) чоловік має резус-позитивну, а жінка – резус-негативну групу крові;

б) навпаки?

Viі. Успадкування, зчеплене зі статтю

  1. У людини одна із форм кольорової сліпоти, або дальтонізм, передається як зчеплена з Х-хромосомою рецесивна ознака. Здорова жінка, батько якої був здоровим, а мати – дальтоніком, одружилася з чоловіком, який страждає на дальтонізм. Яка ймовірність народження у цього подружжя здорової дитини?

  2. У людини класична гемофілія передається як зчеплена з Х-хромосомою рецесивна ознака. Здорова жінка, брат якої хворіє на гемофілію, вийшла заміж за здорового чоловіка. У них народилася дитина-гемофілік. Яка ймовірність того, що й друга їхня дитина буде гемофіліком?

  3. У людини ген, що викликає одну із форм кольорової сліпоти, або дальтонізм, локалізований в Х-хромосомі. Стан хвороби визначається рецесивним алелем, стан здоров’я – домінантним. Чоловік хворіє на дальтонізм, а дружина розрізняє кольори нормально. Відомо, що в родоводі жінки аномалії не виявлено. Яка ймовірність народження у цієї пари дитини-дальтоніка?

  4. Класична гемофілія передається як зчеплена з Х-хромосомою рецесивна ознака. Чоловік, хворий на гемофілію, взяв шлюб з дівчиною, що не мала цього захворювання. У них народилися нормальні доньки й сини, котрі взяли шлюб з особами, що не хворіють на гемофілію. Чи виявиться в онуків знову гемофілія? Якщо так, то яка ймовірність появи хворих у сім’ях синів і доньок?

  5. Ангідрозна ектодермальна дисплазія (відсутність потових залоз, частини зубів, скудне оволосіння, порушення терморегуляції) у людини передається як зчеплена з Х-хромосомою рецесивна ознака. Юнак, який не має цього захворювання, бере шлюб із дівчиною, у батька якої відсутні потові залози, а мати здорова. Відомо також, що по лінії матері аномалія не спостерігалася. Яка ймовірність того, що діти від цього шлюбу будуть хворіти на дисплазію?

  6. Гіпоплазія емалі успадковується як зчеплена з Х-хромосомою домінантна ознака. В родині, де батьки мали цю аномалію, народився син з нормальними зубами. Яка ймовірність того, що у їх другого сина теж не буде гіпоплазії емалі?

  7. Гіпертрихоз (оволосіння краю вушної раковини) успадковується як ознака, зчеплена з У-хромосомою. Яка ймовірність народження дітей з цією аномалією в родині, де батько має гіпертрихоз?

  8. Відомо, що „трьохшерстні” кішки – завжди самки. Це зумовлено тим, що гени чорного й рудого кольорів шерсті алельні і знаходяться в Х-хромосомі, але ні один з них не домінує, а при сполученні рудого й чорного кольорів формуються „трьохшерстні” особини. Яка ймовірність отримання в потомстві „трьохшерстих” кошенят від схрещування „трьохшерстної” кішки з рудим котом?