Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Задачі для занять.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
65.02 Кб
Скачать

Заняття № 4

ІX. Зчеплене успадкування і кросинговер

  1. У людини гени А і В локалізовані в одній аутосомі.

а) Скільки сортів яйцеклітин продукує жінка з генотипом ?

б) Скільки сортів сперматозоїдів продукує чоловік з генотипом ?

  1. У томатів високий зріст стебла домінує над карликовим, куляста форма плоду – над грушоподібною, гени висоти стебла та форми плоду зчеплені і містяться на відстані 20 морганід один від одного. Схрещена гетерозиготна за обома ознаками рослина з карликовою, котра мала грушоподібні плоди. Яке потомство можна очікувати від цього схрещування?

  2. Гладенька форма насіння кукурудзи домінує над зморшкуватою, забарвлене насіння – над незабарвленим. Обидві ознаки зчеплені. При схрещуванні кукурудзи з забарвленим гладеньким насінням з рослиною, що має незабарвлене зморшкувате насіння, отримане потомство:

забарвлених гладеньких – 4152 особини;

забарвлених зморшкуватих – 149;

незабарвлених гладеньких – 152;

незабарвлених зморшкуватих – 4163. Визначити відстань між генами.

  1. У людини локус резус-фактора зчеплений з локусом, який визначає форму еритроцитів, і знаходиться від нього на відстані 3 морганід. Резус-позитивність та еліптоцитоз визначаються домінантними аутосомними генами. Один з подружжя гетерозиготний за обома ознаками (при цьому резус-позитивність він успадкував від матері, а еліптоцитоз – від батька), інший – резус-позитивний (і гомозиготний за цією ознакою) і має нормальні еритроцити. Визначити ймовірність народження у цій сім’ї дітей з нормальними еритроцитами та резус-позитивною групою крові.

  2. Синдром дефекту нігтів і колінної чашечки визначається повністю домінантним аутосомним геном. На відстані 10 морганід від нього знаходиться локус груп крові за системою АВО. Один з подружжя має І групу крові і нормальний у відношенні синдрому дефекту нігтів і колінної чашечки, другий – має ІІІ групу крові і страждає від хвороби. Відомо, що його батько з ІІ групою крові був здоровий, а мати – мала ІV групу крові та страждала від дефектів нігтів і колінної чашечки. Визначити ймовірність народження у цій родині дітей з І групою крові, які страждатимуть від аномалії.

  3. Класична гемофілія і дальтонізм успадковуються як рецесивні ознаки, зчеплені з Х-хромосомою. Відстань між генами складає 9,8 морганід. Дівчина, батько якої страждає одночасно від гемофілії та кольорової сліпоти, а мати здорова і походить із благополучної за цими захворюваннями родини, бере шлюб зі здоровим чоловіком. Які генотипи і фенотипи можливі у дітей від цього шлюбу?