Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Азія.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
281.25 Кб
Скачать

Азія

А́зія — найбільша за площею (біля 43,4 мільйонів км²) і за населенням частина світу, росташована головним чином у Східній півкулі. Разом з Європою утворює континент Євразію. Азія займає 8,7% від загальної площі поверхні Землі (або 30% суходолу), і, з населенням близько 4,1 млрд. (2010), є місцем проживання для 60% світової популяції. У 20 столітті населення Азії зросло майже в чотири рази.[1]

Азія, згідно з подібними визначенями представленими в Британській енциклопедії[2] та Національним географічним товариством[3], це — 4/5 суші Євразії — західну частину останньої займає Європа — розташована на схід від Суецького каналу, на схід від Уральських гір і на південь від Кавказьких гір (або Кумо-Маницької западини), а також Каспійського і Чорного морів.

Походження назви

Найімовірніше назва континенту походить від давньоассирійського слова асусхід.

Походження та розвиток поняття

З часом традиційне географічне поняття Азія суттєво змінювалося за своїм обсягом та змістом. Саме поняття виникло в античну епоху коли безперервні природні кордони у вигляді Середземного, Егейського та Мармурового морів наштовхували фінікійців та греків на протиставлення країн Заходу (Ереб) та Сходу (Асу). З часом назва Азії поширювалися на південь — на Аравійський півострів та на північ — на Кавказ та скіфські степи. В середньовіччі східною межею Європи з часом вважали усе східніші межі — спершу Дністер, потім Дніпро та Дон. Петер-Сімон Паллас в кінці XVIII століття пропонував проводити кордон по Уральським горам, Общому Сирту та Ергеням. В XIX столітті почали вважати кордоном вододіл Уралу. Багато суперечок свого часу викликало питання про те як проводити кордон між Європою та Азією на Кавказі. Одні вели кордон по Кумо-Маницькій западині, а інші гребенем Великого Кавказу.

Географія

Від Північної Америки відокремлена Беринґовою протокою, від Африки Суецьким каналом і Червоним морем, від Європи протоками Босфор і Дарданелли; умовний континентальний кордон з Європою проходить Східним Уралом і берегом Каспійського моря; 44,4 млн. км² (разом з поверхнею Каспійського моря) — близько 30% материкової поверхні Землі; найбільша меридіанна протяжність 8400 км, паралельна 8590 км. Розчленована берегова лінія (довжина 62 тис. км); численні півострови (Аравійський, Індостан, Індокитай, Мала Азія, Таймир) і острови (архіпелаги: Малайський, Філіппінський, Японський).

Фізична карта Азії

Рельєф. А. — найбільш контрастна за абс. відмітками висот частина світу. В Азії знаходиться найвища вершина Землі Джомолунґма (Еверест — 8848 м) і найглибша западина — Маріанська (10924 м), поблизу А. розташовано ряд глибоких западин Світового океану напр. Курило-Камчатська (9717 м) і Філіппінська (10265 м). На її території розташоване найглибше озеро — оз. Байкал (глиб. до 1620 м) і оз. Мертве (рівень озера знаходиться на 392 м нижче за рівень моря), Турфанська улоговина (-154 м). Середня висота Азії — 950 м. Близько 75% поверхні Азії становлять гори і височини між Середземним морем й узбережжям Тихого океану; в центральній частині Азії найвищі на Землі гори (Гімалаї, Каракорум, Гіндукуш), високо розташовані височини (Тібетська, Монгольська), а також великі западисті улоговини (Кашґарська, Джунґарська); розлогі низовини в північно-західній частині (Західносибірська, Туранська) і прибережній зоні (Маньчжурська, Китайська, Індостанська). Безстічні простори, переважно пустельні улоговини, займають 37% поверхні Азії.

Відмінна особливість А. — гірлянда, вервечка острівних дуг, що складають її сх. обрамлення. Для багатьох дільниць узбережжя А. характерні активний вулканізм, виходи викопного льоду (Сибір), коралові утворення (на півдні).

Клімат від субполярного та полярного на крайній півночі до тропічного, дуже вологого на південному-сході і тропічного дуже сухого на південному заході, на більшості території різко континентальний; на півночі тундра і зона хвойних лісів тайги (район вічної мерзлоти), в центральній та південно-західній частині степи, що переходять в напівпустелі та пустелі, на південному сході мусонні та тропічні ліси.

Регіони Азії

Регіони Азії:

   Північна Азія

   Центральна Азія

   Західна Азія

   Південна Азія

   Східна Азія

   Південно-Східна Азія

Можна виділити такі великі частини Азії:

  • Північно-східну Азію (Росія).

  • Західну Азію (включає Кіпр, Туреччину, Іран, Афганістан, Сирійську Арабську Республіку, Ліван, Ізраїль, Йорданію, Ірак, Кувейт, Саудівську Аравію, Бахрейн, Катар, Об'єднані Арабські Емірати (ОАЕ), Оман, Ємен — група країн Бл. і Сер. Сходу];

  • Південну Азію (Пакистан, Індія, Бангладеш, Шрі-Ланка, Бутан, Непал, Мальдівська Республіка);

  • Південно-Східну Азію (М'янма, Таїланд, Малайзія, Сінгапур, Лаос, Камбоджа, В'єтнам, Філіппіни, Індонезія, Бруней, Східний Тімор);

  • Центральну Азію (Узбекистан, Туркменістан, Киргизстан, Таджикистан, Казахстан, частина Монголії, зах. частина Китаю);

  • Східну Азію (інша частина Китаю, Корея, Японія).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]