Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Перші страви.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
32.82 Кб
Скачать

Перець фарширований

Загальна калорійність - 873 ккал.

1 кг солодкого перцю, 200 г моркви, 200 г білокачанної капусти, 1,5 головки ріпчастої цибулі, 1 корінь петрушки, 250 г сметани, 375 мл томатного соку, 1 ст. ложка зелені петрушки і кропу, сіль, перець.

Цибулю, моркву, капусту, корінь петрушки очистити, помити, нарізати соломкою, підсмажити на олії, додати сіль, перець. Солодкий перець очистити від плодоніжок і насіння, заповнити овочевим фаршем. Скласти перці в сотейник, залити соусом зі сметани з томатним соком, посолити, поперчити і тушкувати на повільному вогні або в духовці близько години. Перед подачею перці полити соусом, в якому вони гасилися, посипати зеленню.

Перець тушкований

Загальна калорійність - 632 ккал.

500 г солодкого перцю, 3 ст. ложки рослинної олії, 1 головка ріпчастої цибулі, сіль, цукор.

Перець вимити, видалити плодоніжки разом з насінням, нарізати смужками, згасити в розігрітому рослинному маслі на маленькому вогні близько 15 хв, додати тертий лук, часник, сіль, цукор.

Рагу овочеве по-болгарськи

Загальна калорійність - 862 ккал.

1 баклажан (200 г), 3 кабачка (300 г), 2 солодких перцю (50 г), 450 г помідорів, 2 головки ріпчастої цибулі, 2 зубчики часнику, 3 гілочки базиліка, 2 ст. ложки оливкової олії, 1 ст. ложка тертого сиру, 75 г бринзи, сіль, перець.

Підготовлені баклажани і кабачки нарізати кружечками, перець - смужками. Помідори очистити від шкірки, розрізати на 4 частини. Очищені лук, часник і базилік дрібно посікти. Овочі посолити, поперчити, укласти у форму, скропити олією, поставити в попередньо розігріту духовку. Запікати близько 45 хв. Через 30 хв посипати тертим сиром і покласти шматочки бринзи. Подати з білим хлібом.

Селера смажена

Загальна калорійність - 3237 ккал.

Великий корінь селери (близько 600 г), пів-лимона, сіль, чорний мелений перець, 500 г борошна, 2 яйця, 2,5 ч. ложки мелених сухарів, 120 г рослинного масла, томатний соус.

Корінь селери очистити, вимити, нарізати товстими кружечками, скропити лимонним соком, посолити, поперчити, покласти на тарілку, закрити іншою тарілкою і дати постояти близько 30 хв. Якщо селера не дуже молодий, його потрібно поварити. З'єднати по 2 кружечка селери, рясно змастивши їх томатним соусом, обваляти в борошні і яйці і залакувати в сухарях. Смажити в розігрітому рослинному маслі до золотистого кольору. Подати з картопляним пюре.

Селера в сметані

Загальна калорійність - 2003 ккал.

2 кореня селери (близько 500 г), сіль, лимон, 100 г маргарину, чорний мелений перець, 2 ст. ложки борошна, 250 г сметани, 50 г тертого сиру.

Селера очистити, нарізати кубиками. Гасити до напівготовності в підсоленій і підкисленою лимоном воді. У каструлі розтопити маргарин, покласти в неї селера, посолити, поперчити, тушкувати до готовності. Лук посипати борошном, трохи обсмажити, влити сметану. Все з'єднати і прокип'ятити. Густо посипати тертим сиром і подати до смаженого м'яса.

Напої і коктейлі

Компот із швидкозаморожених фруктів та ягід

Загальна калорійність - 978 ккал.

500 г швидкозаморожених ягід, 200 г цукру, 2 склянки води.

Заморожені фрукти або ягоди (сливи, вишні, полуниці та ін), не давши їм розморозитися, промити охолодженою кип'яченою водою і укласти в вазочку. Залити ягоди попередньо звареним теплим цукровим сиропом (цукор розчинити у воді і прокип'ятити), дати настоятися.

Компот Дитячий

Загальна калорійність - 436 ккал.

300 г груш, 1 стакан води, 3 ст. ложки цукру, 2 скибочки лимона (20 г).

Нестиглі груші очистити від шкірки, кожну розрізати на 4 частини і вийняти серцевину. У киплячий цукровий сироп покласти підготовлені груші і в закритому посуді варити їх на слабкому вогні до м'якості. Зварені груші викласти на блюдечко, а сироп ще трохи поварити, щоб він загус. Залити сиропом підготовлені груші. Компот можна подати теплим або охолодженим.

Компот зі свіжих фруктів і дині

Загальна калорійність - 1268 ккал.

230 г цукру, 200 г яблук, 200 г слив, 200 г груш, 150 г дині, 1 л води.

Приготувати цукровий сироп. Покласти в нього нарізані часточками сливи, груші та яблука (без серцевини) і довести до готовності. В кінці варіння додати нарізану кубиками диню (очистити її від шкірки і насіння).

Компот з гарбуза

Загальна калорійність - 598 ккал.

750 г гарбуза, 0,375 л води, 0,125 оцту, 100 г цукру, прянощі (кориця, гвоздика, імбир, лимонна цедра).

Очищену від шкірки і насіння гарбуза нарізати кубиками. Воду, оцет, цукор і прянощі закип'ятити. Покласти шматочки гарбуза і зварити.

Компот з чорниці

Загальна калорійність - 586 ккал.

3 склянки чорниці, 4 ст. ложки цукру, 3 склянки води. Розчинити у воді цукор, довести до кипіння, покласти свіжі ягоди і знову довести до кипіння. Охолодити.

Компот із свіжих яблук або груш

Загальна калорійність - 1664 ккал.

1 кг яблук або груш, 300 г цукру.

Яблука очистити, видалити з них серцевину, розрізати кожне на 6-8 частин. Щоб очищені яблука не потемніли, їх потрібно до варіння покласти в холодну воду, злегка підкислену лимонною кислотою. У каструлю всипати цукор, влити 4 склянки гарячої води, покласти нарізані яблука і при повільному кипінні варити 10-15 хв до розм'якшення яблук. У готовий компот покласти цедру лимона, апельсина або корицю. Якщо готувати компот із стиглих антонівських яблук, то їх слід не кип'ятити, а покласти в киплячий сироп, зняти з вогню і охолодити. Для компоту зі свіжих груш можна взяти менше цукру. Варити компот 10-15 хв. Якщо груші дуже стиглі, їх потрібно покласти в киплячий сироп і потім зняти компот з вогню. Готовий компот охолодити, подати до столу.

Компот із суміші сухофруктів

Загальна калорійність-1547 ккал.

400 г сухофруктів, 200 г цукру.

Сушені фрукти перебрати, відокремити яблука та груші, залити холодною водою і дати постояти 10 хв. Потім воду злити, фрукти промити 3-4 рази теплою водою. У киплячу воду покласти груші, варити при повільному кипінні 30-40 хв, додати яблука і варити ще 15 хв. Всипати цукор, інші фрукти і варити з моменту закипання 15 хв. Зняти з вогню, закрити кришкою, охолодити.

Компот з вишень

Загальна калорійність-192 ккал.

400 г вишень, 200 г цукру, лимонна кислота за смаком.

Вишню промити холодною водою, вийняти кісточки, покласти ягоди у фарфоровий посуд і засипати цукром. Кісточки залити гарячою водою, додати цукор і кип'ятити 5-6 хв, сироп процідити. Гарячим сиропом залити підготовлені ягоди, додати лимонну кислоту, нагріти до кипіння, охолодити.

Кисіль з ревеню

Загальна калорійність - 280 ккал.

100 г ревеню (черешки), 2 ст. ложки цукру, 2 ч. ложки картопляного крохмалю, 10 г лимонної цедри.

Стебла ревеню промити теплою водою, очистити від шкірки і волокон, нарізати шматочками по 1-2 см, покласти в посуд, залити холодною водою і залишити на 10-15 хв. Закип'ятити воду з цукром, додати лимонну цедру і поварити в сиропі ревінь 10-12 хв. У проціджений відвар влити розведений крохмаль і, помішуючи, довести до кипіння. Готовий кисіль добре розмішати, розлити у вазочки або склянки, посипати цукром. До киселю можна подати холодне молоко або вершки (сметану), збиті з цукром.

Кисіль морквяний

Загальна калорійність - 578 ккал.

250 г моркви, 100 г цукру, 2 г лимонної кислоти, 1 ст. ложка картопляного крохмалю (30 г).

З протертою моркви віджати сік, додати воду, перемішати і довести до кипіння. Всипати цукор і лимонну кислоту. Помішуючи, влити попередньо розведений кип'яченою водою крохмаль. Довести до кипіння, охолодити, розлити в стакани.

Кисіль яблучний з молоком

Загальна калорійність - 1354 ккал.

600 г яблук, 200 г цукру, 4 ч. ложки картопляного крохмалю, 0,4 л молока.

Яблука розрізати на 4 частини, вирізати серцевину, залити невеликою кількістю води і варити. Коли яблука розваряться, протерти їх крізь друшляк, додати воду і цукор, довести до кипіння. Влити розведений в холодній воді крохмаль і знову довести до кипіння. Охолодити. Подати холодним з молоком.

Кисіль з ягідного сиропу

Загальна калорійність-1202 ккал.

400 г вишневого сиропу, 4 ст. ложки цукру, 4 ст. ложки картопляного крохмалю.

Взяти 4 склянки гарячої води, влити в неї сироп, додати цукор і трохи лимонної кислоти, розведеної в невеликій кількості води. Все це, добре помішуючи, закип'ятити, влити розведений у 2 склянках води крохмаль і знову довести до кипіння.

Кисіль з щавлю

Загальна калорійність - 844 ккал.

200 г щавлю, 4 склянки води, 150 г цукру, сіль, 60 г крохмалю.

Щавель подрібнити, згасити в невеликій кількості води, протерти крізь сито, додати решту воду, цукор і варити 3-4 хв. Потім додати крохмаль, розчинений у воді, знову довести до кипіння. Подати остившім з молоком.

Желе молочне

Загальна калорійність - 1263 ккал.

0,75 л молока, 140 г цукру, 2 ст. ложки желатину, ванілін, 30 г мигдалю, апельсинова цедра.

У гаряче кип'ячене молоко, безперервно помішуючи, покласти цукор, замочений желатин і розмішати до повного розчинення. Додати ванільний цукор, довести до кипіння, процідити і охолодити. Розлити у формочки. Для поліпшення смаку і аромату додати мигдальне молочко. Для його приготування мигдаль (ядро) покласти в друшляк і на 5-10 секунд занурити в гарячу воду, очистити від оболонки, промити і розтовкти в ступці, поступово додаючи холодну воду. Отриману пюреобразную масу розвести кип'яченою холодною водою і процідити через полотняну тканину. Решта мигдальні витяжки знову товкти у ступці, розвести водою і знову добре віджати. Мигдальне молочко додавати разом з цукром і желатином. Для ароматизації молочка можна використовувати дрібно нашатковану цедру апельсинів.

Салати і закуски

Салат з білокачанної капусти, яблук і селери

Загальна калорійність - 233 ккал.

500 г капусти, 30 г коренів селери, 100 г яблук, 30 г 3%-го оцту, 10 г цукру, сіль.

Нарізати скибочками очищені від серцевини свіжі яблука, соломкою - селера. Білокачанну капусту тонко нашаткувати, злегка посолити і протерти. Все змішати, покласти в салатник, посипати цукровим піском і полити оцтом. Салат можна подати до м'ясних і рибних страв або окремо.

Салат делікатесний

Загальна калорійність - 436 ккал.

100 г моркви, 200 г ріпи, 40 г зеленого горошку, 120 г цвітної капусти, 3 ст. ложки (45 г) майонезу.

Нарізати дрібними кубиками варені моркву та ріпу. Додати зелений горошок і букетики відвареної цвітної капусти. Заправити майонезом, перемішати.

Салат Здоров'я

Загальна калорійність - 562 ккал.

2 свіжих огірка, 2 моркви, 200 г помідорів, 100 г зеленого салату, півсклянки (125 г) сметани, 25 г лимона, сіль, 15 г цукру.

Нарізати тонкою соломкою сиру моркву, свіжі огірки, очищені від серцевини яблука. Листя салату розрізати на 3-4 частини кожен. Все змішати і заправити сметаною, додавши в неї лимонний сік, цукор і сіль. Прикрасити салат часточками помідорів.

Салат зелений з яйцем

Загальна калорійність - 480 ккал.

300 г зеленого салату, 1 яйце, 125 г сметани, оцет, сіль, 10 г зелені.

Підготовлені й нарізані листи салату покласти в салатник. Нарізати круте яйце, все добре змішати. В сметану покласти сіль, влити трохи оцту, перед подачею полити нею салат, посипати кропом, прикрасити гілочкою петрушки. Салат можна подати до смаженого м'яса, риби і як самостійне блюдо.

Салат з солодкого перцю

Загальна калорійність - 439 ккал.

100 г солодкого перцю, 2 помідори (200 г), 1 огірок, 1 цибулина, 4 ст. ложки (68 г) тертої бринзи, 1 ст. ложка соняшникової олії, оцет, сіль, зелень петрушки (10 г).

Нарізати скибочками свіжі помідори, огірки, солодкий перець, видаливши з нього стрижень з насінням. Дрібно нарубати ріпчаста цибуля. Все змішати, заправити сіллю, підсоленим маслом і оцтом. Посипати тертої бринзою і зеленню петрушки.

Салат з яблук і сиру

Загальна калорійність - 1054 ккал.

100 г яблук, 150 г сиру, 1 ч. ложка гірчиці, 3 ст. ложки (45 г) майонезу, 2 волоських горіха (20 г), сіль, цукор (20 г), зелень петрушки.

Яблука очистити від шкірки і серцевини, нарізати скибочками. Додати нарізаний скибочками сир, злегка підсмажені ядра волоських горіхів, перемішати. Майонез змішати з гірчицею, цукром і сіллю. Цією сумішшю залити підготовлені яблука із сиром. Прикрасити салат гілочками зелені петрушки.

Салат Вітамінний

Загальна калорійність - 594 ккал.

60 г моркви, 80 г салатного селери, 140 г яблук, 140 г помідорів, 80 г свіжих огірків, 60 г слив або вишні (без кісточок), 150 г сметани, 10 г зелені петрушки або кропу, перець, сіль.

Нарізати соломкою сиру моркву, селеру, огірки, яблука (видаливши сердцевіцу і насіння) і часточками - помідори. Змішати всі компоненти, додати сметану, сіль, перець (за наявності можна і лимонний сік), покласти в салатник і прикрасити продуктами, що входять в салат.

Салат з моркви і зеленого горошку

Загальна калорійність - 384 ккал.

200 г зеленого консервованого горошку, 40 г моркви, 10 г кропу, 45 г майонезу.

Моркву натерти на тертці з дрібними отворами, додати зелений горошок і дрібно нарізаний кріп. Заправити салат майонезом.

Салат з солоних грибів

Загальна калорійність - 516 ккал.

500 г солоних грибів, 5 ст. ложок сметани, 50 г зеленої цибулі, кріп.

Солоні гриби промити холодною кип'яченою водою, нарізати скибочками або часточками, заправити охолодженої сметаною, посипати зеленою цибулею і кропом.

Салат з редису з огірками і яйцем

Загальна калорійність - 268 ккал.

120 г редиски, 50 г свіжих огірків., 2 яйця, 50 г сметани, сіль.

Редис та огірки тонко нашаткувати. Жовток крутого яйця розтерти зі сметаною, а білок дрібно нарубати. Всі компоненти змішати, посолити, заправити сметаною і покласти в салатник гіркою. Прикрасити салат шматочками огірка, редису і посипати кропом.

Овочева гірка

Загальна калорійність - 883 ккал.

300 г буряків, 3 моркви, 1 солоний огірок, 1 цибулина, 150 г яблук, 1 яйце, 5 ст. ложок майонезу.

Варений буряк і моркву нарізати дрібними кубиками, частину моркви нарізати кружечками. Дрібно нарізати круте яйце, ріпчаста цибуля, яблука, очищені від шкірки солоні огірки. Продукти покласти шарами у вигляді гірки, поливаючи кожен шар майонезом. Підстава гірки викласти кружальцями моркви. Прикрасити дзвіночками із солоного огірка. Перед подачею салат витримати на холоді.