Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Трунова.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
60.91 Кб
Скачать

Висновок

Висновок не містить конкретики «вода», висновок, це підсумок роботи, а саме головне відповіді на поставлені питання. Досліджуючи дану тему курсової роботи я поставила перед собою певні цілі, завдання, мету в яких намагалась розкрити, з’ясувати історичні аспекти та форми становлення шлюбу і сім’ї, правове регулювання та умови укладення шлюбу, поняття заручин та порядок реєстрації шлюбу, правове регулювання розірвання шлюбу та поняття підстави і порядок визнання шлюбу недійсним.

Розкриваючи тему «Шлюб, як інститут сімейного права» я намагалася чітко і лаконічно розкрити ті пункти плану, що містить моя робота.

При вивченні даної теми з’ясувалось, що для будь-якого періоду часу сім’я є основним фундаментальним інститутом суспільства, який сприяє розвитку та надає йому стабільність. Історія розвитку людства передбачає різні аспекти та форми становлення шлюбу і сім’ї. Остаточна перемога моногамії (одношлюбності) була однією з ознак настання цивілізації, історичного прогресу.

Сімейний кодекс України розкриває поняття «шлюбу» і розглядає його просто як сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у державному органі реєстрації актів цивільного стану. Але ж в цьому визначенні не зазначено, наприклад, що грунтується цей союз обов’язково на вільній згоді осіб, які прагнуть укласти шлюб. Тому на мою думку, визначення шлюбу було б досконалішим, у такому вигляді: «шлюб – це вільний, спрямований на створення сім'ї союз рівноправних жінки та чоловіка, укладений з додержанням умов та форми, встановлених законом, який породжує взаємні права та обов’язки подружжя».

Це може бути відповідь на завдання у вступі, головне напишіть це завдання у вступі: «Визначення вимог для укладення шлюбу».-1 завдання

Для укладення шлюбу необхідно дотримуватися двох головних вимог: вільної згоди жінки та чоловіка на укладення шлюбу, а також, безперечно, досягнення шлюбного віку. Державна реєстрація є обов’язковим елементом шлюбу і проводиться в порядку встановленому законодавством. Без неї шлюбу як правової категорії немає.

«Визначення поняття та значення шлюбу» – 2 завдання

Шлюб – це акт цивільного стану, який забезпечує стабільність відносин між жінкою і чоловіком, охороняє права та законні інтереси подружжя, їхніх дітей, а тому і суспільства в цілому.

Розкриваючи питання про розірвання шлюбу у мене виникла думка, чи не варто було б відмінити норми, що регулюють дані дії? Звичайно так зробити можна, але це було б недемократично, оскільки будуть ущемлятися права людей, які є вільними і рівними у своїй гідності та правах. Тому я вважаю, що завдання України має полягати не в боротьбі з розлученнями, а у подоланні різноманітних причин, які призводять до такого сумного наслідку, або, щонайменше, до послаблення їх негативного впливу.

Недійсний шлюб — це шлюб, який укладений з порушенням вимог закону.

«Визначення правових наслідків недійсності шлюбу» – 3 завдання

Правові наслідки недійсності шлюбу є вагомими, оскільки анулюються всі права і обов’язки подружжя, що стосуються різноманітних сфер життя осіб, які в ньому перебували. Тому, необхідно схиляти сторони до примирення, адже мова іде про вчинення ними обома або одним із них протиправної поведінки, яка зачіпає суспільний інтерес.

При дослідженні шлюбу, як інституту сімейного права я зрозуміла, що існує значна проблема. І полягає вона в тому, що сьогодні в суспільстві все більшої соціальної ваги набирають цивільні шлюби, тобто фактичні сімейні відносини між чоловіком та жінкою, права та обов’язки яких частково врегульовані, але значно відрізняються від тих що передбачені в зареєстрованому шлюбі. Наприклад, сімейне законодавство, за загальним правилом, визнає за особами, які проживають однією сім’єю без укладення шлюбу, право спільної сумісної власності на набуте ними майно за час спільного проживання. У цей же час спадкове право відносить таких осіб до четвертої черги спадкоємців за законом, та й то включно за умови, що вони проживали зі спадкодавцем однією сім’єю не менш ніж п’ять років до часу відкриття спадщини. При цьому дружина або чоловік, що пережив другого з подружжя, цивільним законодавством відноситься до першої черги спадкоємців. За таких умов я вважаю, що особам, які проживають однією сім’єю варто належним чином оформити шлюбні відносини.

Запропонуйте власну думку, та можливе нововведеня на дану тему- обґрунтуйте !!!