Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Науковий пошук 2012, №5, Ч. 1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
1.39 Mб
Скачать

Висвітлення соціальних проблем в регіональній періодиці (на прикладі суспільно-політичної газети “луганская правда”)

На сучасному етапі українські вчені-журналістикознавці вважають актуальним вивчення прикладних особливостей регіональних українських мас-медіа. Вивченням соціальної тематики в пресі займалися: О. Бойко [2], Д. Сергеєва [3] та М. Василенко [4]. У своїх роботах вони розглядали як проблему в цілому, так і окремі її аспекти.

Актуальність дослідження зумовлена тим, що питання про висвітлення соціальних проблем у регіональній пресі залишається мало розробленим. Але ігнорувати територіальний чинник не можна, оскільки він “серйозно впливає на змістовно-тематичну модель газети, на систему її рубрик, на форми роботи редакції з читачами, не кажучи вже про методи розповсюдження видання” [1, с.70].

Об'єктом дослідження є масова суспільно-політична регіональна газета "Луганская правда".

Предметом наукового пошуку є висвітлення соціальних проблем на шпальтах газети "Луганская правда".

Мета − визначити форми та способи висвітлення соціальних проблем у пресі на прикладі публікацій у місцевому виданні "Луганская правда".

Практична цінність отриманих результатів полягає в тому, що проаналізований матеріал та розроблені методологічні рекомендації можуть бути використані редакторами періодичних видань при роботі з матеріалами і текстами та визначенні тематики публікацій.

На шляху вирішення соціальних проблем першочерговими повинні бути їх визначення та висвітлення засобами мас-медіа, які, впливаючи на свідомість людини, спонукають її до соціальної активності, змінюють її суспільну й виробничу діяльність. Усі учасники інформаційного процесу: видавець, журналіст і аудиторія – єдині в сподіваннях, що газетний матеріал мусить впливати на реальне життя, давати певний ефект [3].

Важливо залучати спеціалістів, які б знайомили населення з його правами, роз'яснювали закони, що стосуються соціальної захищеності, коментували позицію держави в питаннях соціального забезпечення, відповідали на листи тощо.

Працівник ЗМІ повинен уміти окреслити соціальні питання, які потребують уваги владних структур

Серед соціальних проблем сучасності основними є проблеми політики, економіки, торгівлі, освіти, медицини, культури, релігії, екології, безпеки та соціального захисту населення. Усі вони широко висвітлюються в замітках, інформаційних, аналітичних та проблемних аналітичних статтях [4] на сторінках друкованих ЗМІ.

Аналітичні жанри не характерні для місцевої преси, тому інформацію в ній розміщують, в основному, у вигляді заміток та інформаційних статей. "Луганская правда", яка стала об'єктом нашого дослідження завдяки своїй популярності серед читачів, є типовим представником місцевих періодичних друкованих видань. Оскільки це суспільно-політична газета, багато уваги на її шпальтах приділяється висвітленню соціальних проблем суспільства. Розглянемо деякі з них на прикладах.

Економіка і політика

Політика та економіка – найважливіші сфери суспільного життя. "Луганська правда" надає значну увагу політичним та економічним проблемам України, світу та, перш за все, Луганського регіону. Матеріали таких статей носять інформаційний характер. Вони ознайомлюють читача із ситуацією, надають інформацію про стан політики та економіки України й нашого регіону.

У номерах газети за 2010-2011 роки розглядаються такі політичні та економічні проблеми, як фінансова криза та її наслідки, самоуправство у вищих ешелонах влади, корупція на виборах Президента України, економічні реформи, а також проблеми аграрної галузі економіки (в т. ч., на Луганщині).

У публікаціях з цієї тематики піддається сумніву законність відміни Верховною Радою України її власної постанови про проведення виборів у місцеві органи влади та наводяться можливі наслідки таких дій ("С просроченной "доверенностью" на право управления целым городом" [5] ). Наводяться суми виборчих фондів кандидатів на пост Президента України та джерела фінансування їх передвиборчих кампаній ("Сколько кандидаты в президенты "заплатили" за каждый голос" [6] ). Обговорюються економічні реформи, що стосуються тарифів на комунальні послуги, пільг, пенсій, медицини та регулювання економіки ("А вы готовы жить хуже? " [7], "Сто дней у руля: когда известны приоритеты..." [8] ). Розглядається проблема зростання цін на продукти харчування та її наслідки для регіону. Наприклад, подорожчання гречаної крупи та подальша стабілізація ціни на неї у лютому цього року ("Стабилизированная кабмином гречка: по 1 кг в одни руки? " [9] ). Цієї проблеми торкаються й інші публікації ("Про дешевый сахар лучше вообще забыть?" [10], "Быстро областная "овощная" сказка сказывалась... " [11] ).