Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Науковий пошук 2012, №5, Ч. 1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
1.39 Mб
Скачать

Безпека

Одним із завдань соціального захисту населення є безпека суспільства. Адже війни, стихійні лиха, катастрофи та аварії дуже сильно підривають, в першу чергу, моральне здоров'я суспільства і впливають на його матеріальне становище.

У публікаціях "Луганской правды" висвітлюються проблеми безпеки нашого регіону. Найбільша кількість таких публікацій присвячена нещасним випадкам, таким, як пожежі та вибухи, зазвичай пов'язані з поганим станом комунікацій у будівлях. В одному з номерів за 2010 рік вміщено одразу дві статті з цієї теми. Перша повідомляє про вибух, що стався у квартирі на останньому поверсі дев'ятиповерхового панельного будинку, та подальші дії МНС і адміністрації міста для ліквідації наслідків вибуху ("Областной центр становится взрывоопасным городом?" [29] ). Друга розповідає про пожежу у відділенні інтенсивної терапії обласної дитячої клінічної лікарні внаслідок загоряння японської барокамери ("В детской больнице загорелась подаренная японцами барокамера" [30] ). Публікації за 2011 рік повідомляють про пожежі, перша з яких стала наслідком вибуху у багатоповерховому будинку в Рубіжному ("В Рубежном из-за взрыва газа загорелся дом" [31] ), а внаслідок другої згоріла до тла будівля Луганської міської поліклініки № 7 ("Не сберегли" [32] ). Інші статті стосовно безпеки суспільства висвітлюють такі напрямки цієї теми, як безпека в галузі енергетики ("Энергетическая безопасность – прежде всего" [33] ) та захист населених пунктів Луганщини від повеней ("Большая вода – большая беда" [34] ).

Транспорт

Особливу увагу в своїх публікаціях "Луганская правда" приділяє транспортній галузі нашого регіону. На шпальтах газети регулярно з'являються статті, в яких висвітлюються плюси та мінуси цієї сфери. Одні з них розповідають про нестачу коштів для ефективної боротьби з ожеледицею на дорогах міста ("Всегда, увы, чего-то не хватает" [35] ) і обіцянки мера удосконалити транспортну систему Луганська шляхом купівлі нових автобусів великої місткості та ремонту тролейбусів і трамваїв для запуску їх в експлуатацію ("В областном центре закупят большие автобусы" [36] ), інші ж, навпаки, повідомляють про позитивні сторони цієї галузі. Як, наприклад, готовність залізної дороги до весняних паводків ("Железная дорога готова к паводкам" [37] ), договір між інвестиційно-промисловою групою "Волга Бас" (Волгоград, РФ) та ООО "Кан-Транс" (Красний Луч) щодо випуску російських автобусів на базі потужностей "Кан-Транс" ("В Красном Луче будут выпускать российские автобусы "Волжанин" [38] ) та будівництво нового шляхопроводу на вулиці Радянській ("Летом начнут строить первую очередь путепровода на Советской" [39] ).

Вибірково дослідивши номери "Луганской правды" за 2010-2011 роки, ми дійшли висновку, що газета приділяє багато уваги проблемам політики, економіки, соціального захисту населення і безробіття в Луганському регіоні та в країні взагалі. Трохи менше – проблемам безпеки населення і транспорту. І майже зовсім обходить своєю увагою такі важливі сторони суспільного життя, як освіта, медицина, екологія, релігія та проблеми молоді. У публікаціях, що стосуються культури, увага приділяється, в основному, культурним подіям регіону, проблеми цієї сфери суспільного життя майже не висвітлюються.

Отже, газеті "Луганская правда" слід приділяти більше уваги висвітленню тих сфер суспільного життя, яких сьогодні вона майже не торкається. Це не піде у розріз із концепцією даного видання, а навпаки, зробить його привабливим для різних верств населення, збільшить кількість читачів та підвищить ефективність впливу на суспільне життя Луганщини.

Результати, викладені в статті, є частиною планового дослідження кафедри журналістики і видавничої справи ДЗ “Луганський національний університет імені Тараса Шевченка”: “Дослідження в галузі соціальної комунікації: історія, теорія, регіональний дискурс”.