Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Robocha_programa_OOP_Obl_k_ta_aud_t.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
352.77 Кб
Скачать

Програма курсу «основи охорони праці»

Тема 1. Правове регулювання охорони праці в україні.

Поняття, предмет правового регулювання, метод правового регулювання охорони праці. Структура, зміст, мета курсу “Основи охорони праці” як навчальної дисципліни, зв’язок з дисциплінами «Безпека життєдіяльності», «Екологічне право України», « Трудове право України», «Адміністративне право України», «Кримінальне право України» іншими загальноосвітніми та спеціальними дисциплінами. Основні принципи державної політики в галузі охорони праці. Становлення та розвиток законодавства України про охорону праці. Міжнародне співробництво в галузі охорони праці. Використання світового досвіду організації роботи щодо поліпшення умов і безпеки праці.

Тема 2. Гарантії прав громадян на охорону праці.

Основні положення законодавства про працю України (колективний договір, поняття та види, порядок укладання трудового договору, підстави припинення трудового договору , розірвання трудового договору з ініціативи працівника та роботодавця, робочий час, час відпочинку тощо). Права громадян на охорону праці при укладанні трудового договору та під час роботи на підприємстві. Права громадян на охорону праці на роботах з важкими та небезпечними умовами праці. Порядок забезпечення працівників заходами індивідуального та колективного захисту. Спеціальні правила з охорони праці: охорона праці громадян на важких, небезпечних і шкідливих роботах; порядок забезпечення працівників засобами індивідуального та колективного захисту. Охорона праці жінок, неповнолітніх та осіб із зниженою працездатністю. Юридична відповідальність за порушення законодавства України про охорону праці.

Тема 3. Організація охорони праці на підприємстві.

Суть, принципи організації та функціонування системи управління охороною праці на підприємстві. Державне управління охороною праці. Трудова дисципліна. Права та обов’язки роботодавця щодо організації міроприємств з охорони праці на виробництві. Правовий статус Служби охорони праці на виробництві. Кваліфікаційні вимоги та відповідальність спеціалістів Служби охорони праці. Правовий статус Комісії з питань охорони праці. Права та обов’яжи уповноваженого трудового колективу щодо організації міроприємств з охорони праці на підприємстві. Основні завдання діяльності профсоюзного органу щодо управління і організації охорони праці на підприємстві. Фінансування міроприємств з охорони праці на підприємстві. Порядок організації медичних оглядів працівників. Інструктаж та навчання з питань охорони праці. Регулювання питань охорони праці у колективному договорі (угоді, трудовому договорі). Додержання вимог щодо охорони праці при проектуванні, будівництві (виготовленні) та реконструкції підприємств, об’єктів і засобів виробництва. Стимулювання охорони праці. Дисциплінарна відповідальність за порушення законодавства України про охорону праці.

Тема 4. Виробничі шкідливості та методи захисту людини від негативного впливу.

Визначення і класифікація виробничих шкідливостей. Мікроклімат виробничих приміщень, його вплив на організм працівника і заходи щодо зниження його негативного впливу. Промисловий пил, його впливна організм працівника і заходищодо боротьби з пилом. Шкідливі хімічні речовини, їх впливна працівника та заходи щодо зниженняїх несприятливого впливу. Шум, його вплив на організм працівника та заходи щодо зниження шуму. Вібрація, її вплив на працівника та методи захисту. Випромінювання, його вплив на людину та засоби захисту. Техніко-економічна оцінка впливувиробничих шкідливостей на ефективність праці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]