Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Моя практика_НОВА.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
383.49 Кб
Скачать

34

ЗМІСТ

Вступ

4

1. Загальна характеристика організації і нормативно-правової бази

5

2. Характеристика фінансової діяльності організації

12

3. Характеристика міжнародної економічної діяльності організації

22

4. Індивідуальне завдання: «Міжнародне кредитування ПАТ КБ «ПриватБанк»

24

5. Охорона праці в організації

30

Висновки і пропозиції

32

Список використаної літератури

34

ВСТУП

Ринок банківських послуг в Україні налічує велику кількість банків і всі вони діють з різною ефективністю. Але попереду завжди ті банки, хто бездоганно обслуговує клієнтів і робить це з мінімальними витратами.

Об’єктом виробничої практики було публічне акціонерне товариство комерційний банк "ПриватБанк" . Головний офіс банку знаходиться за адресою: Україна 49094, м. Дніпропетровськ, вул. Набережна Перемоги, 50.

База практики знаходиться в місті Борислав, вул. А.Міцкевича, 13. Керівником практики від підприємства виступає керуючий бориславським відділенням ПАТ КБ «ПриватБанк» Свідзінська А.О.

Основними завданнями проходження практики в даній організації є набуття практичних знань в роботі з документами, навиків банківської справи і міжнародної економіки. Також вивчення принципів і процедур міжнародних зв'язків між банками. Для цього, проходив практику в наступних відділах: юридичному, бухгалтерії, відділі вкладних операцій. Працівники юридичного відділу займаються оформленням і відкриттям рахунків юридичних осіб, а також надає наступні послуги: проведення операцій по рахунках, видача довідок про стан рахунку, виписок, дублікатів, бланків різних фінансових документів . В відділі вкладних операцій займаються залученням коштів у населення, і надають наступні послуги: прийом вкладів в різних видах валют: строкові, до запитання; виплата заробітної плати, пенсій, надання грошової допомоги, виплата готівки по поточних рахунках; переказування коштів з рахунків фізичних осіб на рахунки юридичних осіб; Приймання комунальних та інших платежів; проведення валютообмінних операцій тощо. Бухгалтерія займається обліком всіх доходів, витрат підприємства, а також складанням квартальних, річних звітів про фінансову діяльність банку і балансу.

  1. Загальна характеристика організації і нормативно–правової бази

ПАТ КБ «ПриватБанк» – комерційний банк, що обслуговує 27,8% усіх клієнтів депозитних програм, понад 26% клієнтів, які здійснюють обмін валюти. Близько 21% клієнтів українських банків обирають ПАТ КБ «ПриватБанк» для відкриття поточного рахунку та понад 15% користуються послугами банку під час здійснення грошових переказів. На сьогодні банк обслуговує 350 тисяч корпоративних клієнтів та приватних підприємців і понад 9 мільйонів рахунків фізичних осіб.

ПАТ КБ «ПриватБанк» є складовою частиною банківської системи України. Банк є універсальним, здійснює свою діяльність на території всієї України та за її межами.

Банк у своїй діяльності керується Законами України, виконує вимоги нормативних актів Національного банку України, користується єдиними правилами бухгалтерського обліку в банках на базі комплексної амортизації і комп’ютеризації, подає Національному банку України звітність та інформацію у встановлених ним обсягах та формах. Банк дотримується економічних нормативів, встановлених Національним банком України. За порушення встановлених нормативів Банк несе відповідальність, передбачену законодавством. ПАТ КБ «ПриватБанк» має генеральну ліцензію Національного банку України на проведення банківських операцій та здійснює весь спектр банківських послуг, які є на вітчизняному ринку, з обслуговування корпоративних та приватних клієнтів відповідно до міжнародних стандартів.

Публічне акціонерне товариство комерційний банк «ПриватБанк» створено відповідно до установчого договору від 06 липня 2000 р. та на підставі рішення установчих зборів акціонерів від 06 липня 2000 р., шляхом зміни організаційно-правової форми комерційного банку, «ПриватБанк», створеного в 1992 році у формі товариства з обмеженою відповідальністю, свідоцтво про реєстрацію від 19 березня 1992 року, реєстраційний №92 в Державному реєстрі банків, у публічне акціонерне товариство комерційний банк «ПриватБанк». Статутний капітал Банку становить 2,082 млрд. грн. [1]

Бориславська філія ПАТ КБ «ПриватБанк» почала свою роботу 7 грудня 2001 року. В даній філії працює 10 працівників.

Національна мережа банківського обслуговування ПАТ КБ «ПриватБанк», яка включає в себе 1 845 філій та відділень по всій Україні, дозволяє будь-якому клієнту отримати найвищий рівень обслуговування практично у будь-якому місці країни.

ПАТ КБ «ПриватБанк» займає лідируючі позиції в українській банківській системі, входить до 1000 провідних банків світу. ПАТ КБ «ПриватБанк» є банком, що розвивається найбільш динамічно в Україні, і займає лідируючі позиції банківського рейтингу країни. Асоціація українських банків щомісяця представляє інформацію про основні показники діяльності української банківської системи. За цими показниками ПАТ КБ «ПриватБанк» впевнено знаходиться серед лідерів рейтингу українських банків. ПАТ КБ «ПриватБанк» став єдиним банком в Україні, який одержав рейтинги від трьох найбільших міжнародних рейтингових агентств: Мооdу's, Fitch Ratings, Standard & Рооr's.

У 2007-ому році Global Finance також четвертий рік поспіль визнає ПАТ КБ «ПриватБанк» кращим банком в Україні за рейтингом World’s Best Foreign Exchange Banks 2007. Наприкінці 2005 року в рамках рейтингу Best Bank Award журналу Global Finance ПАТ КБ «ПриватБанк» третій рік поспіль визнано "Кращим банком в Україні". Авторитетний міжнародний фінансово-аналітичний журнал "The Banker" за результатами проведеного в 2000 і 2002 роках дослідження, привласнив ПАТ КБ «ПриватБанк» звання "The Bank of Year". Інший впливовий журнал - "Euromoney" протягом п'яти років - 1999, 2000, 2001, 2002 та 2005 роках визнає ПАТ КБ «ПриватБанк» кращим банком України. [8]

ПриватБанк - соціально орієнтований банк

Проводячи послідовну політику зміцнення стабільності банку та вдосконалення якості обслуговування, ПриватБанк вважає одним з пріоритетних напрямків своєї роботи розвиток комплексу сучасних послуг для індивідуального клієнта. На сьогоднішній день банк пропонує громадянам України понад 150 видів найсучасніших послуг, серед яких поточні, вкладні операції, карткові продукти, різноманітні програми споживчого кредитування, які здійснюються у партнерстві з провідними вітчизняними торговельними, ріелтерськими компаніями і автовиробниками. ПриватБанк є уповноваженим Урядом України банком з виплати пенсій і соціальної допомоги громадянам, а також виплати компенсацій жертвам нацистських переслідувань. Сьогодні свою пенсію і соціальні виплати в Приватбанку отримують понад 1,5 мільйона чоловік. Також свої кошти довіряє ПриватБанку майже третина всіх вкладників України. Понад 35% клієнтів українських банків обирають ПриватБанк при відкритті поточного рахунку і понад 28% користуються послугами банку під час здійснення грошових переказів.

Національна мережа банківського обслуговування

Національна мережа банківського обслуговування ПриватБанку, що включає в себе більш 3 000 філій та відділень по всій Україні, дозволяє будь-якому клієнту отримати найвищий рівень обслуговування практично в будь-якій точці країни. Широке коло закордонних партнерів ПриватБанку не тільки демонструє його визнання як провідного учасника світової банківської системи, але й, найголовніше, дозволяє найбільш широко задовольняти потреби клієнтів банку, пов'язані з їх міжнародною діяльністю. ПриватБанк підтримує кореспондентські відносини з найбільшими іноземними банками, ефективно співпрацюючи з ними на різних сегментах фінансового ринку.

ПриватБанк є уповноваженим банком з обслуговування кредитних ліній Світового банку реконструкції та розвитку (МБРР), Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) і Українсько-Німецького Фонду, спрямованих на розвиток малого та середнього бізнесу. ПриватБанк єдиний з українських банків має закордонну філію на Кіпрі, також банк активно розвиває систему сучасних фінансових послуг у Росії, Латвії, Португалії, Грузії за допомогою своїх дочірніх банків "Москомприватбанк", ParitateBanka, TAOПріватБанк. Представництва банку працюють в Казахстані та Китаї.

ПриватБанк - лідер у сфері впровадження передових банківських послуг ПриватБанк є визнаним лідером вітчизняного ринку платіжних карток. На сьогоднішній день банком випущено більше 27,1 млн. пластикових карт (близько 40% від загальної кількості карт, емітованих українськими банками). У мережі обслуговування пластикових карт банку працює 6 837 банкоматів, пластикові картки банку приймають до оплати понад 46,6 тисяч торгово-сервісних точок по всій Україні. Наявність широкої мережі обслуговування карткових продуктів дозволяє ПриватБанку активно впроваджувати послуги з автоматизованої видачі корпоративним клієнтам заробітної плати із використанням пластикових карт. Інноваційна політика ПриватБанку орієнтована на впровадження на українському ринку принципово нових, передових банківських послуг, які надають клієнтам нові можливості управління своїми фінансами. ПриватБанк першим в Україні запропонував своїм клієнтам послуги інтернет-банкінгу "Приват24" і GSM-банкінгу, а також послуги з продажу через мережу своїх банкоматів і POS-терміналів електронних ваучерів провідних операторів мобільного зв'язку та IP-телефонії.

Учасниками банку можуть бути юридичні і фізичні особи, резиденти та нерезиденти, а також держава в особі Кабінету Міністрів України або уповноважених ним органів.

Власники істотної участі у банку повинні мати бездоганну ділову репутацію та задовільний фінансовий стан.

Вимоги щодо ділової репутації та задовільності фінансового стану засновників та акціонерів (пайовиків), які набувають істотної участі у банку, встановлюються Законом «Про банки і банківську діяльність» та нормативно-правовими актами Національного банку України.

Учасниками банку не можуть бути юридичні особи, в яких банк має істотну участь, об'єднання громадян, релігійні та благодійні організації,

Банк має повне і скорочене офіційні найменування українською та іноземними мовами. Найменування банку має містити слово "банк", а також вказівку на організаційно-правову форму банку.

Банк повинен мати печатку зі своїм повним офіційним найменуванням.

Не дозволяється використовувати для найменування банку назву, яка повторює вже існуючу назву іншого банку або вводить в оману щодо видів діяльності, які здійснює банк. Вживання у найменуванні банку слів "Україна", "державний", "центральний", "національний" та похідних від них можливе лише за згодою Національного банку України.

Статут банку складається з урахуванням положень Законів України «Про банки і банківську діяльність», "Про господарські товариства" та інших законів України.

Статут банку обов'язково має містити інформацію про:

1) найменування банку;

2) його місцезнаходження;

3) організаційно-правову форму;

4) види діяльності, які має намір здійснювати банк;

5) розмір та порядок формування статутного капіталу банку, види акцій банку, їх номінальну вартість, форми випуску акцій (документарна або бездокументарна), кількість акцій, що купуються акціонерами;

6) структуру управління банком, органи управління, їх компетенцію та порядок прийняття рішень;

7) порядок реорганізації та ліквідації банку відповідно до глав 5 та 16 цього Закону;

8) порядок внесення змін та доповнень до статуту банку;

9) розмір та порядок утворення резервів та інших загальних фондів банку;

10) порядок розподілу прибутків та покриття збитків;

11) положення про аудиторську перевірку банку;

12) положення про органи внутрішнього аудиту банку. Державна реєстрація банків здійснюється Національним банком України відповідно до вимог цього Закону та нормативно-правових актів Національного банку України.

Уповноважені засновниками банку особи подають Національному банку України для державної реєстрації такі документи:

1) заяву про реєстрацію банку;

2) установчий договір (крім державного банку);

3) статут банку;

4) рішення про створення банку (протокол установчих зборів) або Постанову Кабінету Міністрів України про створення державного банку;

5) бізнес-план, що визначає види діяльності, які банк планує здійснювати на найближчий рік, та стратегію діяльності банку на найближчі три роки згідно із встановленими Національним банком України вимогами;

6) інформацію про фінансовий стан учасників, які матимуть істотну участь у банку. У разі коли засновником банку є юридична особа, надається інформація про членів ради директорів і осіб, які мають істотну участь у цій юридичній особі;

7) бухгалтерську і фінансову звітність за останні чотири звітних періоди (квартали) - для учасників - юридичних осіб, які матимуть істотну участь у банку, довідку Державної податкової адміністрації України про доходи за останній звітний період (рік) - для учасників - фізичних осіб, які матимуть істотну участь у банку;

8) відомості про кількісний склад спостережної ради, правління (ради директорів), ревізійної комісії;

9) копію платіжного документа про внесення плати за реєстрацію банку, що встановлюється Національним банком України;

10) нотаріально завірені копії установчих документів учасників, які є юридичними особами та матимуть істотну участь у банку;

11) копії звіту про проведення відкритої підписки на акції -для банку, який створюється у формі відкритого акціонерного товариства;

12) відомості про професійну придатність та ділову репутацію голови та членів правління (ради директорів) і головного бухгалтера банку.

НБУ у тижневий термін з дати подання документів для державної реєстрації банку відкриває тимчасовий рахунок для накопичення підписних внесків засновників та інших учасників банку.

Рішення про державну реєстрацію банку або про відмову в державній реєстрації банку приймається НБУ не пізніше тримісячного строку з моменту подання повного пакета документів, зазначених у цій статті.

НБУ може вимагати від заявника виправлення недоліків у поданих документах.

Реєстрація банків здійснюється шляхом внесення відповідного запису до Державного реєстру банків, після чого банк набуває статусу юридичної особи. НБУ видає банку свідоцтво про його державну реєстрацію за встановленою ним формою. Банк має право здійснювати банківську діяльність тільки після отримання банківської ліцензії.

Без отримання банківської ліцензії не дозволяється здійснювати одночасно діяльність по залученню вкладів та інших коштів, що підлягають поверненню, і наданню кредитів, а також вести рахунки. Особи, винні у здійсненні банківської діяльності без банківської ліцензії, несуть кримінальну, цивільну чи адміністративну відповідальність згідно із законами України.

Банківська ліцензія надається НБУ на підставі клопотання банку за наявності документів, що підтверджують:

  1. наявність сплаченого та зареєстрованого підписного капіталу банку у розмірі, що встановлюється даним Законом;

  2. забезпеченість банку належним банківським обладнанням, комп'ютерною технікою, програмним забезпеченням, приміщеннями відповідно до вимог Національного банку України; наявність як мінімум трьох осіб, призначених членами правління (ради директорів) банку, які мають відповідну освіту та досвід, необхідний для управління банком. [9]