Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Моя практика_НОВА.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
383.49 Кб
Скачать
  1. Характеристика міжнародної економічної діяльності організації

Розвитку ПАТ КБ «ПриватБанк» та посиленню його позицій серед вітчизняних банків сприяє активна зовнішньоекономічна діяльність, широке визнання в міжнародних колах, відповідність показників фінансового стану банку світовим стандартам. ПриватБанк підтримує зв'язки з провідними фінансовими установами та компаніями, що розташовані в більш як 30 країнах світу.

Рис.3.1. Взаємодія «ПриватБанку» з зовнішніми організаціями.

Широке коло закордонних партнерів ПАТ КБ «ПриватБанк» не лише демонструє його визнання як повноправного учасника світової банківської системи, але й, найголовніше, дозволяє найбільш широко задовольняти потреби клієнтів банку, пов’язані з їх міжнародною діяльністю. ПАТ КБ «ПриватБанк» підтримує кореспондентські відносини з найбільшими іноземними банками, ефективно співпрацюючи з ними на різних сегментах фінансового ринку. ПАТ КБ «ПриватБанк» є уповноваженим банком з обслуговування кредитних ліній Міжнародного банку реконструкції та розвитку (МБРР), Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) і Українсько-Німецького Фонду, спрямованих на розвиток малого та середнього бізнесу. ПАТ КБ «ПриватБанк» розвиває кореспондентські відносини, та на взаємовигідних умовах здійснює операції з іноземними банками, які мають бездоганну репутацію та значний досвід міжнародних та міжбанківських розрахунків. Проводиться виважена політика щодо підбору банків-кореспондентів серед банків країн Європейського Союзу (ЄС), СНД та Балтії та далекого зарубіжжя. Постійно відслідковується інформація щодо їх фінансового стану, діяльності та позиції на ринку фінансових послуг. Кореспондентські зв'язки встановлені з 32 іноземними банками, діє 47 кореспондентських рахунків. Через ці рахунки за 2011 рік здійснено більше 200 тисяч платежів, обсяг яких становив 12,2 млрд. доларів США.

У сфері зовнішньоекономічної діяльності ПАТ КБ «ПриватБанк» надає повний спектр банківських послуг, які прийняті в міжнародній практиці: переказ коштів, розрахунки з використанням документарних акредитивів, різноманітні форми торгового та проектного фінансування експортних та імпортних операцій клієнтів, у тому числі шляхом відстрочки платежу по акредитиву, фінансування під страховку експортно-кредитних компаній нерезидентів, а також надання усіх видів банківських гарантій. [8].

4. Міжнародне кредитування пат кб «ПриватБанк»

Розвиток і поглиблення інтеграції України у світове господарство ґрунтується перш за все на тих об'єктивних умовах, які притаманні нашій країні. До них насамперед належить природничо-ресурсний, економічний та науково-технічний потенціали, наявність висококваліфікованих кадрів, сприятливе географічне положення країни, транспортні та водневі комунікації.

Серед численних форм зовнішньоекономічних зв'язків провідне місце належить зовнішній торгівлі, особливо експортному виробництву, від якого значною мірою залежить ефективність економіки.

Важливими формами зовнішньоекономічних відносин, що сприяють інтегруванню України в систему світового господарства є встановлення прямих контактів між спорідненими підприємствами, спільними комерційними банками, центрами з підготовки спеціалістів різного профілю зі знанням ринкового механізму, систем менеджменту і маркетингу.

Наявність різноманітних видів міжнародного кредиту обумовлює використання на практиці різних за своїм змістом і специфікою механізмів здійснення міжнародних кредитних операцій.

В Україні використання оптимальних за структурою механізмів міжнародних банківських кредитних операцій забезпечуватиме стимулювання експорту, що є важливим для розвитку національної економіки.

В останні роки попит на кредит в Україні зріс, що відповідно пояснює тенденції швидкого росту кредитної індустрії. На фоні майже дворазового збільшення кількості діючих кредитних установ у 2011 році у порівнянні з попереднім роком, деякі компанії збільшили об’єм кредитних операцій у 4-5 разів, що висуває все вищі вимоги до удосконалення процесу надання кредитних послуг комерційними банками для підтримання своєї конкурентоспроможності перед спеціальними кредитними установами.

Світова фінансова криза негативно вплинула на розвиток банківської системи країни. Сьогодні основними проблемами банківських установ є обмеження доступу до міжнародних ринків капіталу, погіршення загальної економічної ситуації в цих країнах, а також зниження рівня довіри до фінансових ринків.

Сьогодні українські банки стикаються з рядом проблем, які можуть призвести до подальшого погіршення їхніх фінансових показників. Серед них, зокрема: скорочення припливу коштів із приватного сектора у зв’язку зі світовою кризою ліквідності й кредитною кризою; втрата довіри з боку вкладників; істотне падіння курсу національної валюти; погіршення макроекономічної ситуації; політична невизначеність у країні.

На поточному етапі в банківському секторі України існує два основні ризики. Перший полягає у ймовірності подальшого зниження курсу гривні, що призведе до погіршення якості активів. Це негативно вплине на капіталізацію українських банків. Другий ризик пов’язаний із ймовірністю зниження обсягу банківських депозитів, що може бути викликано втратою довіри вкладників до банківської системи країни, або вилученням вкладниками депозитів у національній валюті з метою конвертування своїх заощаджень у більш стабільну іноземну валюту.

Зниження обсягів фондування, обумовлене значним відтоком клієнтських коштів і обмеженням доступу до міжнародних ринків капіталу, а також ймовірним зниженням обсягів фінансової підтримки, яку надавали іноземні материнські банки українським дочірнім компаніям, змусить банки цього року запроваджувати стратегію збереження ліквідності.

Крім того, спостерігатиметься зростання конкуренції на ринку депозитів, що підвищить вартість фондування й підсилить тиск на маржу. Водночас впровадження жорсткіших нормативів щодо ліквідності та капіталу банків, які були прийняті восени 2008 р. у пакеті антикризових заходів, сприятиме певній консолідації українського банківського сектора.

У поточному році погіршення стану економіки України може призвести до зниження якості банківських активів, оскільки проблем з погашенням кредитів зазнають як фізичні, так і юридичні особи. На прибутковість банків негативно вплине зростання витрат на створення резервів для компенсації можливих втрат по позиках, що буде обумовлено погіршенням якості активів. Сьогодні однією з проблем більшості українських банків є їхня недостатня капіталізація. У той самий час для покриття зростаючих витрат по кредитах банкам необхідно мати більш високий рівень капіталізації.

В 2007 році Банк розширив перелік банківських операцій, відповідно до одержаної ліцензії НБУ за №230  від 22 травня 2007 року. Банк має право здійснювати наступні банківські операції:

  • приймання вкладів (депозитів) від юридичних та фізичних осіб;

  • розміщення залучених коштів від свого імені, на власних умовах та на власний ризик.

  • придбання права вимоги на виконання зобов'язань у грошовій формі за поставлені товари або надані послуги, приймаючи на себе ризик виконання таких вимог та прийом платежів (факторинг);

  • лізинг.

Сприяння розвитку вітчизняної економіки є стратегічним завданням розвитку банку. На сьогодні банк пропонує своїм клієнтам широкий перелік кредитних продуктів, які враховують реальні потреби клієнтів. Зокрема, банк здійснює короткотермінове кредитування клієнта для покриття платіжних розривів у поточній діяльності, термінове кредитування, надання кредитних ліній, а також операцій з інвестиційного кредитування й фінансового лізингу. Залежно від мети використання кредиту і форми його погашення банк надає:

  1. овердрафт

  2. термінові кредити

  3. кредитні лінії

  4. кредити по лініях ЕБРР і НУФ

  5. авальний кредит

  6. факторинг

  7. форфейтинг

  8. лізинговий кредит

  9. банківські гарантії.

Кредитування, зокрема малого й середнього бізнесу, є для ПриватБанку одним з найпріоритетніших напрямків діяльності.

ПАТ КБ „ПриватБанк" за рахунок високого міжнародного рейтингу і позитивного досвіду співпраці із зарубіжними фінансовими інститутами має можливість привертати недорогі кредитні ресурси західних банків під гарантії експортних кредитних (страхових) агентств (ЕКА) цих країн для фінансування торгівельних проектів своїх клієнтів на поставку промислового устаткування, техніки, автомобілів і товарів народного споживання.

Перевагами даного виду продукту є:

  • Низькі процентні ставки (8-11% річних);

  • Термін кредиту до 5 років;

Також існує можливість співпраці по операціях торгівельного фінансування з банками:

  • NATEXIS BANGUES POPULARES (Франція)

  • STANDART BANK LONDON  (Англія)

  • ING BANK  (Бенілюкс)

  • BANCA INTESA (Італія)

  • КЕХІМ (Корея)

  • ЕХІМВANK (Тайвань)

ПАТ КБ „ПриватБанк" проводить також переговори і із східноєвропейськими банками (Чехія, Польща, Угорщина і т.д.) відносно фінансування контрактів своїх клієнтів під гарантії ЕКА цих країн.

Останнім часом у підприємців все більший інтерес викликає можливість отримання довгострокового фінансування поставок різних товарів і устаткування з країн Південно-Східної Азії (Південна Корея, Тайвань і т.д.).

Позитивним елементом роботи з банками даного регіону є те, що, конкуруючи з європейськими банками по підтримці експортних програм національних виробників, більшість державних експортно-імпортних банків даних країн виступають одночасно в ролі експортного агентства і в ролі банку-кредитора, не стягуючи з імпортерів при цьому комісій по страхуванню операцій.

Вимоги до споживача продукту:

Імпортер – юридична особа, резидент України;

Проект повинен бути направлений на закупівлю техніки або устаткування з країни, з фінансовими установами якої ПАТ КБ «ПриватБанк» уклав відповідні угоди, і обґрунтований Імпортером з технічної і комерційної точок зору (сума запрошуваного кредиту не менше 250 тис. USD/EUR);

Імпортер повинен мати Контракт (проект Контракту) на придбання засобів виробництва і послуг, що відносяться до них і він повинен надати забезпечення, достатнє для видачі кредиту.

Як забезпечення по кредиту можуть виступати:

  1. Фінансові активи позичальника;

  2. Рухоме або нерухоме майно позичальника;

  3. Гарантії першокласних банків;

  4. Фінансове (майнове) поручительство третіх осіб;

  5. Устаткування, що придбавалося.

Додатковою можливістю є те, що більшість іноземних банків-партнерів ПАТ КБ „ПриватБанку" мають філії в інших державах, а фінансування торгових поставок під гарантії національних ЕКА є широко поширеною послугою на міжнародному фінансовому ринку, то можливе фінансування поставок товарів і устаткування цими банками також з інших країн.

Кредитування юридичних осіб, використовуючи ресурси іноземних банків без гарантій ЕКА:

Перевагами даного виду продукту є:

  • низькі процентні ставки - до 11,5% річних;

  • термін кредиту до 3 років;

  • фінансування до 100% суми контракту;

  • погашення відсотків щорічно;

  • можливість вибору партнера в будь-якій країні миру;

  • Вимоги до споживача продукту:

  • Імпортер - юридична особа, резидент України;

  • Проект повинен бути направлений на фінансування валютних контрактів;

  • Імпортер повинен надати забезпечення, достатнє для видачі кредиту.

  • Як забезпечення по кредиту можуть виступати:

  • Фінансові активи позичальника;

  • Рухоме або нерухоме майно позичальника;

  • Гарантії першокласних банків;

  • Устаткування, що придбавалося;

  • Фінансове (майнове) поручительство третіх осіб.

Таким чином, ПАТ КБ „ПриватБанк" володіє, у разі необхідності, потенційною можливістю залучення ресурсів іноземних банків більшості розвинених країн світу і країн, що розвиваються [7].