Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Iнтерактивн вправи.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
241.66 Кб
Скачать

Методи підготовки до участі у суспільному житті

Оскільки для формування громадянської позиції найголовніше — це уміння учня брати участь у суспільному житті і впливати на його пере­біг, то значною мірою цей процес повинен відходити від традиційної форми викладання. Без практичної роботи в класі, у школі і за її ме­жами підготовка буде носити винятково теоретичний характер і не буде мати ніякого відношення до реального суспільного і політично­го життя.

Навчання історії в школі, передусім, має спиратися на досвід учнів, на знання, почерпнуті з життя суспільства. Дж. Дьюї писав: "Якщо її (Історію) брати просто, як історію, то тоді вона відкидається у далеке минуле, стає мертвою і нерухомою. Лише тоді вона набуває певного значення, коли її розглядають як образ соціального життя людини та розвиток людства. Однак я вважаю, що її в такому розумінні не мож­на вивчати, якщо одночасно не вводити дитину безпосередньо в соці­альне життя".

Без практичної роботи у класі, навчальному закладі та за його ме­жами підготовка молоді до активного громадського життя матиме лише теоретичний характер. Тому для підвищення ефективності демок­ратичної освіти в навчально-виховному процесі доцільно використову­вати різні види діяльності.

Наведемо приклади форм роботи з учнями, що можуть бути вико­ристані поряд із роботою на уроках

Інтерв'ю з активними людьми. Головним джерелом для дослідження життя суспільства є люди, які мають відношення до управ­ління, до підтримки держави, які намагаються вплинути на суспільну ситуацію. Про багатьох з цих людей ще нічого не писали, але в ко­жного з них є що розповісти учням про досягнення і розчарування, а також про якості, якими потрібно володіти для того, щоб вплива­ти на політику. Спостереження й інтерв'ю учнів можуть бути пов'я­зані з певними темами (наприклад, турбота про дітей) чи процесами (наприклад, пошуки підтримки законопроекту), або із загальною дум­кою про можливості громадянської активності. Спостереження й інтерв'ю можуть бути основою для таких видів діяльності, як фор­мування точки зору на певну тему, створення дослідницького проек­ту, реалізація можливостей суспільних служб, участь у передвиборній кампанії.

Ігровий уряд і моделювання. Беручи участь у моделюванні діяль­ності 00Н, судів, дипломатичних проблем, законодавчого процесу І управління адміністративними органами, учні виробляють уміння приймати рішення, їхня активність стає схожою на участь дорослих у суспільному житті. Вони також знаходять знання і навички, необхідні для ефективної участі і впливу на суспільну ситуацію.

Вивчення життя відомих людей. Вивчаючи біографії відомих людей і оцінюючи їхні вчинки й ідеї з історичної точки зору, учні можуть багато чого довідатися про служіння на благо суспільст­ва. Серед відомих людей є не тільки адвокати і політики. Є чима­ло простих громадян, що активно служили і служать на благо су­спільства. їхнє життя теж необхідно вивчати. Важливо розповідати про те, як зусилля простих людей допомогли змінити життя суспі­льства.

Участь в управлінні школою. Це допоможе учням розвинути в собі навички контролю та впливу. Управлінська діяльність учнів реалі­зується через участь в учнівському самоврядуванні, консультативних ко­мітетах, учнівських міських зборах, Раді школи тощо. Висловлюючи свою думку щодо шкільних рішень, проблем дисципліни, учні розвива­ють навички участі в житті суспільства.

Процес навчання необхідно розглядати з еволюційної точки зору. Спочатку учні можуть виконувати завдання, у яких, на перший погляд, не виявляється контроль дорослих над ходом суспільного і політично­го життя. Завдання повинні змінюватися відповідно до розвитку інте­ресів і розуміння складних політичних проблем. Учні шостого класу, наприклад, можуть спробувати виробити правила діяльності агори в Афінах на основі існуючих джерел та матеріалу підручника, а також власного бачення. Старші школярі, навпаки, можуть запропонувати вне­сти зміни до Конституції України.

Якщо розглядати кожне з цих завдань окремо, то вони не мають прямого відношення до реальної соціальної політики муніципалітету й органів державної влади.

Завдання інтегрованого курсу — організувати ряд послідовних за­вдань, що, доповнюючи одне одного й у поєднанні з більш формаль­ною навчальною роботою, розвивають в учнів навички контролю за рі­зними сферами громадського життя і впливом на нього.

Зустрічі з громадськими та політичними діячами. Головним джерелом у процесі дослідження суспільного устрою є люди, які ма­ють безпосереднє відношення до державного управління та впливають на суспільну ситуацію. Спостереження та інтерв'ю можуть слугувати ос­новою таких видів діяльності, як формування погляду на певну тему, проведення дослідницького проекту, реалізація можливостей суспільних служб, участь у передвиборчій кампанії тощо.

Участь у діяльності суспільних служб. Працюючи на доброві­льних засадах у лікарнях, дитячих будинках чи садках, в інших суспіль­них службах або державних закладах, школярі здобувають реальний досвід. Безпосередня допомога людям викликає в учнів почуття задо­волення та впевненості в діях. Такий досвід є основою для роздумів на соціальні, політичні теми, пов'язані з проблемою рівня життя, справе­дливості, ефективності функціонування служб. Він може стимулювати інтерес учнів до контролю та впливу на певну ситуацію і привести до нових досліджень чи громадських дій.

Участь у виборах. Залучення учнів до підготовки виборів не по­винно обмежуватися технічною роботою чи збиранням статистичних даних. Треба спонукати вихованців до роздумів над політичними та стратегічними питаннями й організувати дискусії на ці теми.

Публічні виступи, виклад поглядів та участь у політичних суперечках. Політичні суперечки та дискусії створюють можливості для моральних роздумів та поповнення знань. Публічний виступ — одна з основних навичок, які доцільно розвивати в молодої людини. Учні повинні набувати ці здібності, уміти виступати без підготовки пе­ред різною аудиторією.

Дослідження у сфері суспільного життя. Вивчаючи життя гро­мади, учні отримують не тільки важливу інформацію, а й навички конт­ролю та впливу на державні механізми. Вони можуть збирати новини, проводити соціологічні опитування громадян про ціни, податки, умови життя, забруднення довкілля", якість функціонування соціальних служб тощо.

Учнівські програми та проекти. Ефективність навчального про­цесу буде вища за умови залучення учнів до здійснення різних акцій та проектів, спрямованих на вдосконалення функціонування та демократизацію навчальних закладів чи забезпечення інтересів місцевої громади. Вони можуть організувати власні групові програми або об’єднати зусилля з існуючими захисними організаціями. Такі проекти можуть стосуватися різних проблем, пов’язаних, наприклад, із переробленням відходів, захистом довкілля, зменшенням видатків уряду, підвищенням загального добробуту, забезпеченням ефективної роботи соціальних служб тощо. Саме тут знаходять практичну реалізацію здобуті в навчальному закладі знання та вміння.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]