Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ИС.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
1.44 Mб
Скачать

Лабораторна робота № 11 Складання резюме

Мета роботи: Ознайомитися з принципами та особливостями складання резюме, а також використовувати на практиці отриману інформацію. 1.1 Теоретична частина: Резюме є основним документом при пошуку нової роботи. Від якості та грамотності складання цього документа залежать Ваші шанси на працевлаштування. Основне правило при складанні резюме - це виклад більш докладної та повної інформації про ваших особистих якостях і професійної діяльності, що збігається з вимогами організації до претендентів на певну посаду. Саме від резюме залежатиме перше враження потенційного роботодавця про ваших професійних та особистих даних, і саме від резюме буде залежати запросять вас на співбесіду чи ні.В резюме потрібно постаратися звернути увагу роботодавця, що біографія вашої трудової діяльності повністю відповідає і збігається з бажаною і заявленою посадою. Але для цього необхідно уважно підходити до написання кожного пункту резюме і враховувати його особливості такі як:

-Особисті дані здобувача -Побажання до майбутньої роботи -Досвід роботи -Освіта -Професійні навички -Додаткові відомості А тепер зупинимося на цих моментах по-уважніше.

Особисті дані здобувача

Контактна інформація (адреса, телефон, електронна пошта). Місто проживання.Бажано також вказати вік - в тому випадку, якщо він говорить на вашу користь (незважаючи на законодавчу заборону дискримінації за статтю, віком і т. д., багато ейчари з побоюванням ставляться до «віковим» кандидатам «). До особистих даних можна віднести і фото. Додайте в резюме сувору кольорову фотографію. Це особливо важливо для посад, де зовнішній вигляд відіграє не останню роль: директор, офіс-менеджер, продавець-консультант, промоутер. 87% роботодавців вважають за краще резюме з фотографією.

Побажання до майбутньої роботи

Назва посади, на яку претендуєте (таке ж, як заявлено в роботодавця). Якщо ж вас цікавить кілька вакансій, потрібно написати окреме резюме під кожну з них. Можна вказати бажаний мінімальний рівень зарплати, і обов'язково згадати, що це - стартовий оклад.

Досвід роботи

Це найважливіший і найдовший розділ резюме, який за обсягом повинен перевищувати всі разом взяті інші розділи. Слід детально викладати лише «голі» факти, уникаючи утішних самооцінок на зразок «великий досвід роботи», «уміння працювати в команді», «хороші організаторські здібності» і т.п. Резюме складається так, щоб менеджер сам зробив потрібні Вам висновки. Нехай за Вас говорять факти. Якщо Ваша робота носила проектний характер (програміст, дизайнер), то перерахуйте всі ваші проекти, що тривали понад один місяць, вкажіть, чим саме ви займалися, крім програмування, наприклад, постановкою, розробкою структури бази даних, документації, тестуванням, впровадженням, супроводом і т.д. Якщо робота однорідна або не носить проектний характер (менеджер, продавець), то виділіть у Вашій роботі якісь особливості і види роботи (наприклад, роботу з певним крупним замовником або постачальником). Якщо ви - операціоніст в банку, то необхідно вказати, з якими клієнтами працювали (особливо якщо були великі клієнти) і скільки було клієнтів; якими рахунками (карбованцевими, валютними, вкладами населення); якою програмою типу "операційний день банку" користувалися і т. д. Якщо ви Web-дизайнер, не забудьте привести посилання на виконані Вами роботи. У Ваших інтересах зробити список якомога довше. Чим більше досвіду, тим більше шансів влаштуватися на роботу. Не нехтуйте згадкою курсових, дипломних, наукових робіт, всіляких приробітків і т.д. Все це - великі проекти, чи малі - так чи інакше складає Ваш реальний досвід, який неодмінно потрібно відобразити в послужному списку.

Увага! Перераховувати роботи (проекти) і наймачів необхідно у зворотному хронологічному порядку.

Освіта

Чим більше пройшло часу після закінчення навчального закладу, тим менше місця цей пункт повинен займати в резюме. У першу чергу вкажіть освіту, яка дозволяє вам претендувати на зазначену посаду. Відомості про додаткову освіту (курси, тренінги) доречні, тільки якщо вони пов'язані з вакансією.

Професійні навички

У цьому блоці підводиться підсумок всьому, чому ви навчилися за час роботи чи навчання у вузі. Окремо вказують ступінь володіння комп'ютером та іноземними мовами, при цьому важливо конкретизувати: замість «володію комп'ютером» - напишіть, якими саме програмами володієте. Також і з мовами - проясніть, що саме ви можете - вільно говорити, читати технічну літературу або вести ділову переписку.Менше утішних самооцінок: «великий досвід роботи», «уміння працювати в команді».Бажано, щоб менеджер сам зробив потрібні вам висновки з резюме. При описі навичок зокрема і складанні резюме в загальному скористайтеся методом дзеркала: перегляньте оголошення про вакансії і застосуєте в своєму резюме ті ж ключові слова, що і роботодавець в описі вакансії.

Додаткові відомості

У цій графі згадують про можливість переїзду в інше місто, готовності до відряджень або понаднормової роботі. Якщо доречно, пишуть про наявність водійських прав, можливості використовувати власне авто зі службовою метою, закордонному паспорті, сімейний стан та захоплення. Можна включити в цей розділ коротку характеристику своїх особистісних якостей, наприклад: комунікабельний, відповідальний, ініціативний і т. п. Тут же можна вказати на можливість надання рекомендацій.