Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ИС.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
1.44 Mб
Скачать

Найпоширеніші помилки:

1. Занадто довге резюме

Намагайтеся вмістити інформацію на одній, максимум на двох сторінках. Це можна зробити, строго систематизувавши відомості. Потрібно уникати зайвих деталей, прагнути до лаконічності. Часом досить дати окремим пунктом перелік наявних у вас навичок.

2. Відсутність важливих відомостей

а) У резюме відсутній перелік місць роботи, або не вказані займані посади.  б) Є перелік, але не вказані тимчасові рамки вашого перебування на тій чи іншій посаді. У цих випадках, якщо навіть ви приведете короткий перелік навичок, з нього абсолютно неможливо буде зрозуміти, наскільки ці навички грунтовні.  в) Немає відомостей про освіту, або не вказані назва навчального закладу та отримана спеціальність. Якщо ви закінчили кілька навчальних закладів (будь то вузи або технікуми), про це теж треба повідомити. Не забудьте згадати і про пройдені вами курсах, тим більше, якщо вони мають відношення до передбачуваної роботи.При цьому вкажіть тимчасові рамки навчання, тобто рік вступу і рік закінчення.  г) Не вказані вік, місце прописки і проживання. Повірте, ці показники для роботодавця не менш важливі, чим вище перераховані.  д) Відсутність контактного телефону або адреси електронної пошти. 3. Неясність намірів  Іноді здобувач забуває вказати, на яку посаду він претендує. Фрази типу "шукаю роботу з перспективою росту, відповідну моїм здібностям" не вносять зовсім ніякої ясності. 4. Рихлість структури резюме  Людина, що читає резюме, повинен легко уявити собі послідовність вашого кар'єрного руху. Не змушуйте його вивуджувати потрібні відомості в масі другорядних. Текст повинен мати ясну структуру. 5. Оформлення, що утрудняє читання  Отже, читання не повинно доставляти страждань адресату. Слід подбати і про те, щоб структура резюме кидалася в очі. Ні в якому разі не давайте текст "суціль" без чітко виділених розділів. Не менш важкий для прочитання текст, набраний щільно, дрібним шрифтом. Не варто також зловживати таблицями.  Мова, на якому ви складаєте резюме, має бути зрозумілим, тобто російською.Використання іноземної мови допустимо лише в тих випадках, коли цього вимагає роботодавець (хоче оцінити ваше володіння іноземною або сам не володіє російською мовою). Резюме, складене, наприклад, англійською мовою, але з помилками, не додасть вам плюсів. (В не меншому ступені вимоги до грамотності стосуються і російської мови).         

Цікаво знати, що:

Необхідно бути гранично конкретним у виборі формулювань:  

не слід писати: - Займався навчанням, - допомагав зменшити помилки, - швидко засвоюю нові знання.

слід писати: - Навчив двох нових службовців, - Скоротив помилки на 15%, чим заощадив фірмі $ 40 000, - Освоїв нові процедури в рекордно короткий термін - за два тижні.

  Не будьте багатослівні й уникайте пасивних форм:  

не слід писати: - Відповідав за виконання ... - Знаходив застосування наступним можливостям ... - Ніс відповідальність за ... слід писати: - Виконав ... - Ефективно використовував ... - Відповідав за ...

  Віддавайте перевагу позитивній інформації негативної:  

не слід писати: - Залагоджував скарги на ... - Перешкоджав зниженню частки продажів, - Перейшов з посади ... слід писати: - Допомагав клієнтам в ... - Підвищив потенціал продукту на ринку, - Просунувся на посаду ...

  Концентруйте увагу на ваших досягненнях:  

не слід писати: - Пропрацював там три роки, - Виконував додаткову роботу.

слід писати: - Отримав підвищення на посаді і два підвищення оплати, - Завжди виконував роботу в строк.