Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
gidravlika.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
3.59 Mб
Скачать

1.Опис прийнятої гідросхеми та принципу роботи гідроприводу

Гідравлічна схема приводу будівельного підйомника представлена на рис.1.1. Схема складається з бака, нерегульованого гідронасосу, чотирьохпозиційного гідро розподільника, дроселя з паралельно підключеним до нього зворотним клапанам, двох гідроциліндрів, фільтру і запобіжного клапана.

Рисунок 1.1.- Гідравлічна схема приводу будівельного підйомника

Принцип роботи гідроприводу згідно вказаній схемі полягає в наступному. З бака робоча рідина (масло) забирається насосом і подається до гідро розподільника. У нейтральному положенні золотника гідро розподільника при працюючому насосі на ділянці трубопроводу між насосом і розподільником починає збільшуватися тиск, при цьому спрацьовує запобіжний клапан і рідина зливається назад в бак. При зміні позиції золотника (нижня позиція на схемі) відкриваються прохідні перетини в гідро розподільника, і рідина через регульований дросель починає поступати в порожнині нагнітання гідро двигунів(поршневі порожнини гідроциліндрів). З штокової порожнини гідроциліндрів масло по гідро лінії зливу проходить через, гідро розподільника, очищаючись фільтром, потрапляє на злив в бак.

Швидкість поступальної ходи штоків гідроциліндрів регулюється дроселями. Реверсування руху штоків здійснюється шляхом перемикання позицій гідро розподільника. При зворотному русі штоків без навантаження їх швидкість не регулюється і залежить від витрати робочої рідини в штокові порожнини. При аварійній зупинці штоків (наприклад, непереборне зусилля) тиск в системі зростає, викликаючи тим самим відкриття запобіжного клапана.

2. Розрахунок основних параметрів

2.1. Визначення тисків в порожнинах нагнітання та зливу

Згідно схемі гідроприводу складемо рівняння для тиску в порожнинах нагнітання гідроциліндрів P1 і в порожнинах зливу P2. Для цього складемо схему розподілу тиску в гідросистемі.

Рисунок 2.1.- Схема розподілу тиску в гідросистемі

Рівняння тисків P1 та P2 запишемо у вигляді:

де – тиск у поршневій порожнині гідроциліндра, МПа; – тиск у штоковій порожнині гідроциліндра, МПа; - тиск який розвиває насос, МПа; и – перепади тиску на гідро розподільнику, МПа; и - перепади тиску та , МПа;

– перепал тиску на дроселі, МПа; - перепад тиску на фільтрі, МПа.

Згідно [12, с.62] в залежності від величини корисного зусилля приймемо робочий тиск в гідросистемі, т.е. тиск, який розвиває насос буде рівне 1,6 МПа. Перепади тиску на золотнику, дроселі та фільтрі приймемо наступним чином:

Так як перепади тиску в трубах на першій стадії розрахунку визначити неможливо, то приймемо попередньо: .

Тоді:

2.2. Визначення діаметра поршня силового гідроциліндру

Складемо рівняння рівноваги поршнів силових циліндрів, нехтуючи силами інерції:

де – площина поршня зі сторони поршневої порожнини, м2; - площина поршня зі сторони штокової порожнини, м2; – зусилля на штоках, кН; – сила тертя, прикладена до поршня,

Сила тертя T збільшується з ростом тиску рідини в циліндрі. ЇЇ можна визначити за формулою:

Визначимо площини гідроциліндра F1 и F2, використовуючи співвідношення :

де υПР та υПХ –швидкості поршня при робочому та холостому ході.

Перетворимо рівняння до вигляду:

Витрати рідини, що потрапляє в силовий циліндр можна визначити за формулою:

Якщо витрати рідини, яка потрапляє в силовий циліндр при робочому та холостому ході однакові, то:

тому:

З цих виразів слідує :

Звідки:

Отже, вираз площини поршня в штоковій порожнині прийме вигляд:

Підставляючи вирази площин F1 и F2 в (2), зможемо визначити діаметр поршня:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]