Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
іул індз.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
63.49 Кб
Скачать

12) Місце твору у творчості письменника

Іван Франко сказав, що « Народні оповідання » після поезії Т. Г. Шевченка була «найвизначнішим тоді українським протестом проти кріпацтва». А так, як «Отець Андрій» також входить в перелік оповідань, тому посідає важливе місце у творчості письменниці.

Саме завдяки цьому оповіданні Марко Вовчок отримала похвалу та визнання Куліша.

13) Місце твору в історії національної та світової літератури

«Народні оповідання» є вищим етапом у розвитку літератури. Порівняно з своїми попередниками Марко Вовчок вносить у літературу нові, злободенні теми, більш глибоко і правдиво відтворює народне життя і тим самим міцно стає на шлях критичного реалізму.

Саме правдивість життя селян, їхні болючі проблеми ми бачимо у творі «Отець Андрій». Цим оповіданням Марко Вовчок бичує сам принцип кріпацтва, що був причиною народних мук і страждань.

Дане оповідання відіграло величезну роль не тільки у розвитку української літератури, але також у боротьбі проти кріпосного права і значною мірою сприяли піднесенню соціальної і національної свідомості українського народу. Дало початок новій, революційно – демократичній прозі в українській літературі.

Особливу роль оповідання відіграло в історії української літератури і розвитку української літературної мови, воно було не просто вищим щаблем у розвитку української прози, а якісно новим ідейно – художнім явищем на шляху утвердження в ній критичного реалізму і народності.

Поява оповідань – це подія великої суспільно – історичної ваги, значення якої вийшло далеко за межі літератури. Згадуючи про той час, коли з’явилися оповідання Марка Вовчка з українського і російського народного життя, П. Кропоткін писав: « В ті роки, коли найбільшим питанням для Росії було: чи будуть звільнені селяни, і коли всі кращі сили країни потрібні були для боротьби за звільнення, - в ті роки вся освічена Росія захоплювалась повістями Марка Вовчка і ридала над долею її героїнь – селянок»

Отже, ми з вище сказаного розуміємо яке велике значення несли у собі оповідання Марка Вовчка.

9